26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ

26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ

Με την καθιέρωση της 26ης Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Αντισύλληψης, όλες οι χώρες του κόσμου δεσμεύονται να παρέχουν εκπαίδευση για την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία και να ευαισθητοποιούν το κοινό για την αντισύλληψη. Κυριότερος στόχος της ημέρας αυτής είναι η πληρέστερη ενημέρωση των νέων, ώστε να είναι σε θέση να παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή τους έχοντας τη γνώση και, ως εκ τούτου, τον πλήρη έλεγχο του σώματός και της υγείας τους.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης αναδεικνύει το δικαίωμα όλων να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς, οικονομικές, προσιτές, αποδεκτές και αποτελεσματικές μορφές αντισύλληψης. Αυτό καθιστά ικανούς τους άνδρες και τις γυναίκες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, συμπεριλαμβανομένων του οικογενειακού προγραμματισμού και της προστασίας κατά του HIV/Aids και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Το πρόβλημα όπως αποτυπώνεται με αριθμούς σε παγκόσμια κλιμακα:
-Από τα 208 εκατομμύρια εγκυμοσύνες τον χρόνο παγκοσμίως πάνω από το 41% είναι απρογραμμάτιστες ή/και ανεπιθύμητες.
-Οι απρογραμμάτιστες ή/και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες αποτελούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα που συνδέεται άμεσα τόσο με τα τεράστια ποσά που διατίθενται στις αντίστοιχες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, όσο και με τη δυστυχία που προκαλείται στις γυναίκες, στις οικογένειές τους και στην κοινωνία.
-Κάθε χρόνο περίπου 15 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 15 έως 19 ετών φέρνουν στον κόσμο ένα παιδί. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, η κυριότερη αιτία θανάτου των νέων γυναικών είναι οι επιπλοκές που παρουσιάζονται κατά την απρογραμμάτιστη ή/και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
-Κάθε χρόνο, η αντισύλληψη προλαμβάνει 188 εκατομμύρια απρογραμμάτιστες ή/και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, με αποτέλεσμα 118 εκατομμύρια λιγότερες εκτρώσεις, 1,1 εκατομμύριο λιγότερους θανάτους νεογνών και 150.000 λιγότερους θανάτους μητέρων.
-Εάν οι ανάγκες αντισύλληψης καλύπτονταν επαρκώς θα αποφεύγονταν 53 εκατομμύρια απρογραμμάτιστες ή/και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ετησίως.
-Στην Ελλάδα ο αριθμός των εκτρώσεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Κάθε χρόνο καταγράφονται 150.000 εκτρώσεις.
Πολλοί κοινωνικοί παράγοντες όπως η απελευθέρωση των γυναικών, η φιλελευθεροποίηση των σχέσεων ανδρών και γυναικών ακόμη και η έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων των νέων από την εφηβική ηλικία, καθώς επίσης και η ανησυχητική αύξηση των ποσοστών του HIV/Aids και των άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, είναι μερικές από τις παραμέτρους που δημιουργούν νέα δεδομένα και απαιτήσεις για την ανάγκη δραστηριοποίησης και λήψης μέτρων στον τομέα της αντισύλληψης. Επίσης, η σχολική και η εκπαιδευτική κοινότητα είναι αναγκαίο να έχει διαρκή και επικαιροποιημένη ενημέρωση στα θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας λόγω της καθημερινής επαφής των εκπαιδευτικών με τα παιδιά και τους εφήβους.

Πηγή:Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων 2013

grafima-mitrotita

Πατήστε πάνω στην εικόνα να μεγαλώσει. Η εικόνα αντλήθηκε από το διαδίκτυο .
Καλοδήμος Δ.