Συμβουλές Ιπποκράτη για τα μαθηματικά

Συμβουλές Ιπποκράτη για τα μαθηματικά

Κύριε διευθυντά
Με αφορμή την επιστολή  του κ. Γεωργίου Τσαπαρλή (28/9) περί των Μαθηματικών, θα ήθελα να μου επιτραπεί να σημειώσω τα εξής:

Είναι γενικά παραδεκτό σήμερα ότι δεν υπάρχει επιστήμη (ακόμα και η Φιλοσοφία), στην οποία τα Μαθηματικά να μη βρίσκουν εφαρμογή. Στη δε Ιατρική γίνεται πραγματική επανάσταση με την τεχνολογία («Καθημερινή» 2/10). Και είναι άξιον απορίας γιατί οι υποψήφιοι για την Ιατρική (κατά τεκμήριον οι καλύτεροι) να μη διαγωνίζονται στα Μαθηματικά, τα οποία κατά τη γνώμη μου είναι το μόνο μάθημα το οποίο μπορεί να ξεχωρίσει τα ικανότερα μυαλά.

Είναι εκπληκτικό πάντως το πώς ο σοφός Ιπποκράτης είχε συλλάβει τη σχέση αυτή. Γράφει λοιπόν στον γιο του Θεσσαλό «Να μελετάς, γιε μου, τη Γεωμετρία και την Αριθμητική. Τούτο δεν θα κάνει μόνο τη ζωή σου δοξασμένη και χρήσιμη στους ανθρώπους αλλά θα σου δώσει μεγαλύτερη οξύνοια και διορατικότητα για να ωφεληθείς από την Ιατρική όλα όσα είναι χρήσιμα.

Πράγματι, η Γεωμετρία όντας πολύμορφη και πολυειδής και φτάνοντας στο κάθε της συμπέρασμα με αποδείξεις, θα σου είναι χρήσιμη για τη θέση των οστών, τις εξαρθρώσεις, στη διάταξη των μελών… στην ανάταξη των αρθρώσεων, τη διέκπριση… και τα άλλα είδη θεραπείας… Η τάξη της Αριθμητικής από την άλλη θα σου φανεί χρήσιμη στις περιόδους και τις κανονικές μεταβολές των πυρετών, τις κρίσεις των αρρώστων και την ασφάλεια στις ασθένειες. Γιατί είναι πολύ σημαντικό να έχεις στην Ιατρική μια μέθοδο που να σε βοηθάει να αναγνωρίζεις χωρίς κίνδυνο να πέσεις έξω στα όρια της όξυνσης και της υποχώρησης της αρρώστιας που δεν είναι ίσα. Γι’ αυτό πρέπει να αποκτήσεις τη δύναμη αυτή της γνώσης».

Οταν λοιπόν γράφονται τέτοιες απόψεις 2.500 χρόνια πριν, τι έτι χρείαν έχομεν μαρτυρίας για την αξία των Μαθηματικών;

Ι.Κ. Γεωργιου, Καρδιολόγος

επιστολή στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 thought on “Συμβουλές Ιπποκράτη για τα μαθηματικά

Comments are closed.