Με ένα κλικ του ποντικιού έγινα νεότερος κατά 31 χρόνια. Βρέθηκα, ηλεκτρονικά, να είμαι μαθητής
της Γ’ Λυκείου. Από τον υπολογιστή μπήκα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του αρχείου της ΕΡΤ. Εντόπισα την ετικέτα «Η ΕΡΤ πάει σχολείο». Επέλεξα την τάξη (το δεύτερο κλικ για την Γ’ Λυκείου) και διάλεξα το μάθημα
«Ιστορία της Τέχνης» (τρίτο κλικ). Το τέταρτο κλικ ήταν στην «αναζήτηση» και στην οθόνη του υπολογιστή εμφανίστηκαν τρία ντοκουμέντα σε ευθεία αντιστοίχιση με το συγκεκριμένο μάθημα και τεκμηριωμένα: «Μια συζήτηση με τον ζωγράφο Γιάννη Κουνέλλη», «Τσαρούχης, ένας στοχαστής της ελληνικότητας», «Φανταστικό μουσείο – Βλάσης Κανιάρης». Και τα τρία θέματα, εκτός από τα επεξηγηματικά κείμενα, συνοδεύονται από τα αντίστοιχα βίντεο των εκπομπών.
Το ηλεκτρονικό αυτό εργαλείο, χρήσιμο για τους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, έχει σχεδιάσει το αρχείο της ΕΡΤ και είναι έτοιμο προς χρήση. Με τέσσερα κλικ στον ηλεκτρονικό υπολογιστή το εκ-παιδευτικό πρόγραμμα «Η ΕΡΤ πάει σχο-λείο» προσφέρει συμπληρωματική γνώση στους μαθητές και συνάμα είναι ένα ση-μαντικό βοήθημα για τους δασκάλους και καθηγητές στη διδασκαλία.
Εύκολο και χρηστικό, το πρόγραμμα – στα πρότυπα των ανάλογων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και με μπούσουλα
το e-learning (ηλεκτρονική μάθηση) – δεν υποκαθιστά τη βασική εκπαίδευση ή τον ρόλο του εκπαιδευτικού, όπως αποσαφηνίζεται. «Προσφέρει όμως συμπληρωματική γνώση», ανέφεραν κύκλοι της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, και μάλιστα με δωρεάν πρόσβαση. Ο μαθητής δεν περιορίζεται στις αράδες του σχολικού κειμένου, αλλά «διευρύνει τον ορίζοντά του μέσα από την πραγματικότητα της εικόνας, βλέποντας πρόσωπα και γεγονότα που ενδεχομένως να συνέβησαν προτού γεννηθεί».
Το εγχείρημα άρχισε να υλοποιείται πριν από περίπου έξι μήνες. Το επιστημονικό προσωπικό του αρχείου της ΕΡΤ (κυρίως
φιλόλογοι και ιστορικοί) έκανε αντιστοίχιση της διδακτέας ύλης – ανεβασμένη στον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας – με τα ψηφιοποιημένα θέματα από την ηλεκτρονική κιβωτό του κρατικού ραδιο-τηλεοπτικού φορέα.
Από τον περασμένο Δεκέμβριο είναι στον επίσημο ιστότοπο της ΕΡΤ (http://www.ert.gr) αλλά και του αρχείου της (http://www.ert-archives.gr) και διαρκώς εμπλουτίζεται.Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη τσέπης για την
ώρα έχει περίπου 300 θέματα για συνολικά 18 μαθήματα κατ’ αρχάς, που θα έχουν φτάσει τα 320 στο τέλος του μήνα. Στόχος, άλλωστε, των στελεχών της ΕΡΤ και του αρχείου της είναι «κάθε ψηφιοποιημένο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο να είναι στη διάθεση δασκάλων και μαθητών» ώστε η πρωτογενής μάθηση (από τα βιβλία) να ενισχυθεί από τη δευτερογενή πληροφόρηση (το ηλεκτρονικό αρχείο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης).
Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σημαντικό βοήθημα για τους εκπαιδευ-τικούς και τους μαθητές απομακρυσμένων
περιοχών, προσφέροντάς τους την ίδια προσβασιμότητα στην πληροφόρηση με εκείνους των μεγάλων αστικών κέντρων