22-02-17 Παρέμβαση του Κώστα Γαβρόγλου στην Επιτροπή Μορφωτικών

Μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα την αναβάθμιση του Λυκείου και την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου τοποθετήθηκαν οι πρώην Γ. Γραμματείς του υπουργείου,  ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου τόνισε:

«Επειδή έκλεισε εξαιρετικά αυτός ο κύκλος των συναδέλφων που είχαν υπηρετήσει σε θέσεις εξαιρετικά σημαντικής ευθύνης σε διαφορετικές Κυβερνήσεις, να εκφράσω όχι μόνο την ευγνωμοσύνη μου αλλά και το θαυμασμό θα έλεγα, σε κάποια εισαγωγικά, γιατί δεν υπήρξε ούτε μία λέξη που να παραπέμπει σε πολιτικοκομματικές  αντιπαραθέσεις. Νομίζω ότι οι συνάδελφοι παρέβησαν την πολιτικοκομματική τοποθέτηση του παρελθόντος και προσπάθησαν να μας μεταφέρουν την εκπαιδευτική εμπειρία μέσα ακριβώς από την πολιτική τους εμπειρία. Αυτό το θεωρώ ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα και στις δικές μας διαβουλεύσεις.

Το δεύτερο: έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το ότι υπάρχουν συγκλίσεις και μάλιστα πολύ έντονες συγκλίσεις. Δηλαδή, υπάρχει μία γενική αποδοχή των επισημάνσεων του ΙΕΠ. Δεύτερο, και αυτό άρχισε να το τονίζει ο κύριος Μπαμπινιώτης και νομίζω το επαναλάβαμε όλοι: δεν συζητάμε για το θέμα της εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, δεν είναι αυτό το κύριο. Το λέω και για τα Μ.Μ.Ε., δημοσιογράφους, εφημερίδες κτλ. Συζητάμε για την αναβάθμιση του Λυκείου. Μετά, θα τα βρούμε τα άλλα. Σε αυτό, δεν υπάρχει μόνο σύγκλιση, υπάρχει απόλυτη συμφωνία.

Το επόμενο θέμα: όλοι είπαμε ότι είναι εξαιρετικά προβληματικές οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και το εξαιρετικά προβληματικό ακριβώς διατυπώθηκε από εκπαιδευτικούς με τέτοια τεράστια και εκπαιδευτική και πολιτική εμπειρία. Δηλαδή, το σύστημα είναι προφανώς αδιάβλητο αλλά το ζητούμενο είναι το αξιόπιστο. Το αδιάβλητο το κατοχυρώσαμε. Το αξιόπιστο είναι λοιπόν το ζητούμενο και σε αυτό υπάρχει απόλυτη συμφωνία.

Νομίζω λοιπόν, κ. Γενικέ,  πως στις επόμενες εβδομάδες αυτού του κρίσιμου διαλόγου θα πρέπει να είμαστε σε απόλυτο συντονισμό με όσα συμπληρωματικά εκφράστηκαν.

Τώρα αν τυχόν θα είναι κάποια ανεξάρτητη Αρχή που θα κάνει τις εξετάσεις ή θα εισάγονται οι φοιτητές σε Σχολή ή σε Τμήμα, νομίζω πραγματικά, και δεν θέλω να τα υποτιμήσω καθόλου, ότι είναι πράγματα που θα τα δούμε στην πορεία.

Θέλω λοιπόν να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και να δηλώσω ότι ήταν ένα στέρεο βήμα για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και στα επόμενα βήματα, στο πλαίσιο και αυτής της Επιτροπής και των πρωτοβουλιών που παίρνουμε.

 

Σας ευχαριστώ και πάλι.» 
Πηγή: Υπουργείο Παιδείας