05-09-16 Ανοίγουν 7.000 βιβλιοθήκες

IMG 6836

05-09-16 Ανοίγουν 7.000 βιβλιοθήκες

 

Το άνοιγμα 7.000 περίπου σχολικών βιβλιοθηκών ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης κατά τον χαιρετισμό του στην πρώτη μέρα της έκθεσης βιβλίου στο Ζάππειο. Πρόκειται για βιβλιοθήκες που έκλεισαν με το μνημόνιο με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων και προσωπικού. «Φέτος αρχίζουμε μεθοδικά να τις ανοίγουμε όχι σαν μία αποθήκη βιβλίων, που εργάζεται απλώς κάποιος για να συμπληρώσει το ωράριο του, αλλά σαν ένα θεσμό κεντρικό για το σχολείο που θα μπορεί ο μαθητής με τη καθοδήγηση του βιβλιοθηκονόμου και  του δάσκαλου που θα είναι επιμορφωμένος με τη λειτουργία των  βιβλιοθηκών, να μπορεί να ανοίγει τους ορίζοντές του να διαβάζει βιβλία πέρα από το ένα και το μοναδικό και κυρίως να συντάσσει εργασίες που είναι τόσο αναγκαίο για να ανέβει το επίπεδο της εκπαίδευσής μας» δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας.

Ο Νίκος Φίλης πρόσθεσε ότι:

«Με τη συνδρομή των βιβλιοθηκών ο μαθητής θα μάθει επιτέλους να συντάσσει εργασίες και όχι απλώς να επαναλαμβάνει όσα ακούει ή όσα πράγματα διαβάζει».

«Αυτή λοιπόν η δημιουργική κατεύθυνση είναι που υπηρετείται με το άνοιγμα των βιβλιοθηκών και πιστεύουμε ότι συντόμως θα έχουμε τη δυνατότητα αφού γίνει η οριστική καταγραφή  να εμπλουτίσουμε με υλικό τις βιβλιοθήκες» δήλωσε ο Υπουργός τονίζοντας ότι το σημαντικό είναι να ξαναποκτήσει το παιδί μέσα στο σχολείο μία δημιουργική σχέση με το βιβλίο.

Επίσης, ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε και στη δύσκολη μάχη που δίνουν οι εκδότες που έχουν να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές στις πολιτιστικές συνήθειες και την οικονομική συγκυρία, δηλώνοντας ότι η πολιτεία πολλές φορές έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τους εκδότες, αλλά δυστυχώς και το βιβλίο αντιμετωπίζεται ως ένα εμπόρευμα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν οι συνθήκες διάθεσής του και να ακριβαίνει σε μία αγορά με μικρό κοινό και με μία πολιτεία η οποία λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων ολοένα και λιγότερο μπορεί να το ενισχύει.

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας