22-06-21 Η Ζέττα Μακρή σε Δράσεις δεντροφύτευσης και καθαρισμού παραλίας με το δημ. σχ. Χαλκουτσίου Ωρωπού

 rsz img 20210622 wa0059

22-06-21 Η Ζέττα Μακρή σε Δράσεις δεντροφύτευσης και καθαρισμού παραλίας με το δημ. σχ. Χαλκουτσίου Ωρωπού

Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή επισκέφτηκε το Δημοτικό Σχολείο Χαλκουτσίου στον Ωρωπό, όπου μαζί με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, συμμετείχε σε διπλή περιβαλλοντική δράση δενδροφύτευσης στο χώρο του σχολείου και καθαρισμού παραλίας, την Τρίτη 22 Ιουνίου. 

Την κ. Μακρή υποδέχτηκε μαζί με τη Διευθύντρια του σχολείου, κ. Χριστίνα Μαρινοπούλου, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής κ. Δημήτριος Νικολετσόπουλος.

Μετά τη θερμή υποδοχή, η κ. Μακρή συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς, τους οποίους και συνεχάρη για το έργο τους στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη αλλαγής του οικολογικού αποτυπώματος των σχολικών κτηρίων.

Η Υφυπουργός Παιδείας εντυπωσιάστηκε, πραγματικά, από την προετοιμασία, που είχε γίνει στο σχολείο, καθώς στο προαύλιο είχε πραγματοποιηθεί καθαρισμός και περιποίηση των υπαρχόντων δέντρων και φυτών και είχε οργωθεί ένα παρτέρι, προκειμένου να πραγματοποιηθεί δεντροφύτευση.

Παιδιά, εκπαιδευτικοί και Υφυπουργός, ως κηπουροί με έμφυτη αγάπη προς τη φύση και ταλέντο στην κηπουρική, φύτεψαν δέντρα και αρωματικά φυτά, όπως ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο και λεβάντα, χρησιμοποιώντας με μαεστρία διάφορα σκαφτικά εργαλεία και ακολουθώντας όλους τους κανόνες υγιεινής, όπως χρήση γαντιών, μασκών, αντισηπτικών αλλά και καπέλων για τον ήλιο.

Η δενδροφύτευση ολοκληρώθηκε με την συμβολική κίνηση της Υφυπουργού Παιδείας, η οποία φύτεψε μια ελιά.

Στη δράση συμμετείχαν οι μαθητές της Ε’ τάξης του σχολείου με τον δάσκαλό τους, κ. Φώτη Αποστολακόπουλο, η κ. Όλγα Αλεξιάδου, εκπαιδευτικός ΠΕ06 και η κ. Βέρα Βορύλλα, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Ανατολικής Αττικής, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τα παιδιά για την αξία της δεντροφύτευσης, τη συμβολή της στην προστασία του περιβάλλοντος, την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης  για το μέλλον του πλανήτη.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές χάρισαν στην Υφυπουργό Παιδείας μια γλάστρα για το γραφείο της αναμνηστικό της ημέρας, που πέρασαν παρέα.

Στη συνέχεια, η Υφυπουργός, η διευθύντρια του σχολείου και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής μετέβησαν στην παραλία Πηγαδάκια Χαλκουτσίου, όπου βρίσκεται το σχολείο, προκειμένου να συμμετάσχουν στον καθαρισμό της παραλίας μαζί με μαθήτριες και μαθητές της Δ’ τάξης του σχολείου, τη  δασκάλα του Τμήματος ένταξης κ. Παπαθανασίου Ελευθερία, την υπεύθυνη εκπαιδευτικό του ΔΥΕΠ κ. Μηλιώτη Βασιλική.

Στη δράση πήρε μέρος και η  Β΄ τάξη του σχολείου με τη δασκάλα τους κ. Αποστόλου Μαρία και τη σταθερή συνδρομή της κ. Βέρας Βορύλλα, Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Ανατολικής Αττικής.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και μαζί με τους εκπαιδευτικούς και την Υφυπουργό καθάρισαν με μεγάλη προσοχή και φροντίδα την παραλία, χρησιμοποίησαν σάκους από λινάτσα, γάντια πολλαπλών χρήσεων, χαρτόκουτες, για να μαζέψουν τα αποτσίγαρα, ενώ τοποθέτησαν ξύλινες ταμπέλες με μηνύματα ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο τέλος, η χαρά των παιδιών και η ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους αποτυπώθηκε στα πρόσωπά τους και πέρασε μέσα από τον αυθόρμητο λόγο τους στη συζήτηση που ακολούθησε για την ενεργό συμμετοχή στην προστασία των ακτών και των θαλασσών από τη ρύπανση.

Η κ. Μακρή ευχαρίστησε μαθητές και εκπαιδευτικούς για τις πολύτιμες εμπειρίες, που μοιράστηκαν, θέτοντας στο επίκεντρο των ενεργειών τους το φυσικό περιβάλλον, το δικαίωμα όλων σε έναν καθαρό πλανήτη και την ουσιαστική υποχρέωση αδιάκοπης συμμετοχής στην προστασία της Γης.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της, η κ. Μακρή δεσμεύτηκε  αντίστοιχες δράσεις να πραγματοποιηθούν και σε σχολεία της Μαγνησίας σε συνεργασία με το δημοτικό σχολείο Χαλκουτσίου, με τους ίδιους τους μαθητές να μεταφέρουν τις καλές πρακτικές στους συνομήλικούς τους.


Πηγή: Υπουργείο Παιδείας