03-02-21 Κεραμέως σε ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Αρχηγός σας ζητάει μέτωπο κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας και ο πρώην Υπουργός σας κ. Μάρδας ζητάει μυστικούς αστυνομικούς-φοιτητές!»

ΥΠΑΙΘ 2

03-02-21 Κεραμέως σε ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Αρχηγός σας ζητάει μέτωπο κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας και ο πρώην Υπουργός σας κ. Μάρδας ζητάει μυστικούς αστυνομικούς-φοιτητές!»

 

Στις τοποθετήσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης σχετικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο με τίτλο “Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις” απάντησε με παρέμβασή της σήμερα, στο πλαίσιο της κατ’ άρθρο επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Σχετικά με όσα αναφέρθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Υπουργός διευκρίνισε 8 σημεία:

1) Οικονομικά

Η χρηματοδότηση της παιδείας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας. Επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ο προϋπολογισμός του ΥΠΑΙΘ αυξήθηκε κατά 142 εκατομμύρια ευρώ το 2021, οι εντάξεις έργων ΕΣΠΑ για την Ανώτατη Εκπαίδευση αυξήθηκαν κατά 90 εκατομμύρια ευρώ, εξασφαλίστηκαν άνω των 550 θέσεων μελών ΔΕΠ, 130 διοικητικές θέσεις και 2.000 θέσεις για φοιτητές για διδακτικό έργο και έχουν υποβληθεί προτάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την Ανώτατη Εκπαίδευση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

2) Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Όψιμο το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς όταν ήταν Κυβέρνηση και κατέθετε νομοσχέδια δεν ζητούσε τη γνώμη της Αρχής – αγνοώντας τη σχετική υποχρέωση που υπάρχει από το 2018. Αρχικά μας είπαν πως δεν ζητήσαμε γνωμοδότηση από την Αρχή. Τους θυμίσαμε ότι ακολουθήθηκε κανονικά η διαδικασία, ζητήθηκε η γνώμη της Αρχής, δόθηκαν σχόλια της Αρχής και αυτά ελήφθησαν υπόψιν. Οι απόψεις της Αρχής συμπεριελήφθησαν στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή: ενδεικτικά διευκρινίσθηκε ποιος είναι υπεύθυνος επεξεργασίας, ποιοι οι σκοποί της επεξεργασίας και ποια η νόμιμη βάση.

Όσο για τα φαιδρά που ειπώθηκαν περί παρακολούθησης e-mails και τηλεφώνων, μόνο δύο λέξεις μπορούν να τα περιγράψει: FAKE NEWS.

3) Αιώνιοι φοιτητές

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι πρέπει να μπορεί κανείς να πάρει το πτυχίο χωρίς όριο φοίτησης. Με αυτή τη λογική, αν κάποιος παίρνει μετά από 20, 30, 40 χρόνια πτυχίο από το Πανεπιστήμιο, μήπως να επιτρέψουμε και στα σχολεία να είναι κανείς 10 χρόνια μαθητής Α’ Λυκείου; Όπως σε κάθε εκπαιδευτική διαδικασία, έτσι και στο Πανεπιστήμιο είναι σημαντικό να υπάρχει πλαίσιο, να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Επιπλέον, τους φοιτητές που παραμένουν τόσα χρόνια στο Πανεπιστήμιο, τους στερείται η κοινωνία, τους στερείται η αγορά.

4) Επαγγελματική Εκπαίδευση

Λένε στον ΣΥΡΙΖΑ: «Μα μπορούν τα Δημόσια ΙΕΚ να αντικαταστήσουν τα ΑΕΙ;». Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης αλλά διαφορετικών εκπαιδευτικών δρόμων. Χρέος της Πολιτείας είναι να χτίσει επιλογές για τους νέους, και μετά οι νέοι επιλέγουν την εκπαιδευτική διαδρομή που τους ταιριάζει με βάση τις κλίσεις, τις δεξιότητες, τις προτιμήσεις τους. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η απαξίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και μάλιστα από πρώην Υπουργό που έχει υπηρετήσει την επαγγελματική εκπαίδευση. Αλήθεια, θεωρείτε την επαγγελματική εκπαίδευση κατώτερη; Συμφωνείτε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση με τη νέα δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ; Δεν έχουμε ακούσει την άποψή σας για αυτή τη ρύθμιση.

5) Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Θα μας απαντήσετε τελικά; Θέλετε να εισάγονται φοιτητές στα Πανεπιστήμια με 1, 2, 3 στα 20; Σήμερα μιλήσατε για την «ελεύθερη εισαγωγή» στα ΑΕΙ. Πλήρης ισοπέδωση. Όλοι ίσοι, αλλά πώς; Ίσοι προς τα κάτω. Μαζική, άκριτη εισαγωγή στα Πανεπιστήμια χωρίς κριτήρια αξιοκρατίας. Και όμως, ακόμη και η δική σας η βάση διαφωνεί. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (2019) τάχθηκαν σε πρόσφατη έρευνα υπέρ της βάσης εισαγωγής σε ποσοστό 52%.

6) Εναντίον του νομοσχεδίου, λέτε, τα ΑΕΙ.

Η Σύνοδος τι λέει; ΝΑΙ στην ελάχιστη βάση εισαγωγής, ΝΑΙ στην ελεγχόμενη είσοδο, ΝΑΙ, υπάρχει πρόβλημα βίας και ανομίας και πρέπει να λάβουμε μέτρα αντιμετώπισης.

7) Ακαδημαϊκό περιβάλλον – ασφάλεια

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η κοινωνία τάσσεται υπέρ.

  • Ελεγχόμενη είσοδος: ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ (2019): Υπέρ: 60,4%
  • Πανεπιστημιακή αστυνομία: Ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ (2019): Υπέρ: 38,3%

Τι προτείνετε για το πρόβλημα στο οποίο όλοι πλέον συμφωνούμε ότι υπάρχει; Η μόνη πρόταση που έχουμε ακούσει από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή του κ. Μάρδα: μυστικοί αστυνομικοί / incognito / αστυνομικοί – φοιτητές. Ο Αρχηγός σας ζητάει μέτωπο κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας και ο πρώην Υπουργός σας ζητάει μυστικούς αστυνομικούς-φοιτητές!

8) Εφαρμογή νόμου

Είπατε ότι θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να μην εφαρμοστεί ο νόμος, «να κουρελιαστεί». Κύριε Φίλη, είστε βουλευτής της Βουλής των Ελλήνων, έχετε δώσει όρκο να υπακούετε στο Σύνταγμα και τους νόμους. Ομολογώ ότι με σόκαρε αυτή σας η φράση.

Η Νίκη Κεραμέως απάντησε σε 2 σημεία που αναφέρθηκαν από το ΚΙΝΑΛ:

1) Σχολιάσατε τον πολύ χαμηλό ρυθμό αποφοίτησης στην Ελλάδα που ανέφερα, 9%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 24%, και είπατε ότι είναι έτσι επειδή έχουμε και τους αιώνιους φοιτητές. Πράγματι, σε ένα βαθμό συμβάλλουν και οι αιώνιοι φοιτητές σε αυτήν την παθογένεια. Άρα συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για το ζήτημα αυτό;

2) Οι δικοί σας ψηφοφόροι – κατά 84% – λένε ναι στην Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Εσείς φέρνετε πρόταση νόμου.

Και τι προτείνετε με αυτήν; Να προσλάβουμε και άλλους δημοσίους υπαλλήλους – φύλακες, να τους δώσουμε στα ΑΕΙ, ενώ έχει αποδειχθεί ότι αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί. Ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων σήμερα δήλωσε ότι Πρυτάνεις δεν κάνουν πάντα καλά τη δουλειά τους. Και άλλοι φύλακες, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και δυνατότητες καταπολέμησης της παραβατικότητας. Να υποχρεούνται απλώς να ειδοποιήσουν τις Αρχές. Ό,τι δηλαδή ισχύει μέχρι σήμερα, με μία διαφορά. Κόστος για τον φορολογούμενο. Και αν δεν είναι αστυνομικοί, τι δουλειά έχει το Υπ. Προ. Πο για την εκπαίδευσή τους;

Για το ΚΚΕ, η Υπουργός σχολίασε:

Λέτε ότι είναι ρώσικη ρουλέτα η επιλογή τμημάτων. Σε ποια χώρα ξέρετε να υπάρχει απεριόριστος αριθμός επιλογών τμημάτων; Συχνά οι επιλογές αυτές είναι 6, 7, 8. Θεωρείτε σωστό να εισάγεται κανείς στη 250ή επιλογή του, και να καταλαμβάνει τη θέση κάποιου που θέλει πραγματικά να σπουδάσει εκεί;

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, η Υπουργός είπε: «Δεν μπορούμε να θεωρούμε κανονικό αυτό που γίνεται σε ορισμένα Πανεπιστήμια. Δεν μπορούμε να λέμε στα παιδιά μας ότι αυτή η κατάσταση είναι φυσιολογική. Έχουμε μεγάλο χρέος, μεγάλη ευθύνη όλοι μας απέναντι στη νέα γενιά. Η ανομία, η βία, η απάνθρωπη συμπεριφορά πρέπει να εξαφανιστούν από το Πανεπιστήμιο. Μια και καλή. Εκεί πρέπει να ανθίζει μόνο η δημιουργία, η σκέψη, η αγάπη για μάθηση, η ίδια η ζωή. Έχουμε χρέος να το κάνουμε αυτό για τα παιδιά μας.»


Πηγή: Υπουργείο Παιδείας