26-11-19 Ομιλία της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Νίκης Κεραμέως στο 10ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα»

78385168 2435913669839161 5281935009500889088 n

26-11-19 Ομιλία της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Νίκης Κεραμέως στο 10ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων στο 10ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα» που οργάνωσε σήμερα το Ερευνητικό Εργαστήριο «George D. Behrakis» της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, σε συνεργασία με το ΥΠΑΙΘ, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο, απονεμήθηκαν βραβεία του 7ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για τον έλεγχο του Καπνίσματος «Ναι στον Αθλητισμό, όχι στο Κάπνισμα».

«Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Σας καλωσορίζουμε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, ένα κατάμεστο αμφιθέατρο από εκπροσώπους της νέας γενιάς. 500 μαθητές ταξίδεψαν με τους καθηγητές τους από όλη την Ελλάδα για να είναι εδώ, γιατί θέλησαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, για μία Ελλάδα που μαθαίνει να μην καπνίζει, για μία Ελλάδα που γυρίζει την πλάτη σε εξαρτήσεις.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να παρακολουθήσουμε:

  • • το 10ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα» αλλά και
  • • τον 7ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Ναι στον αθλητισμό- Όχι στο Κάπνισμα»

ανάμεσα σε διακεκριμένους επιστήμονες και φορείς που ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Πολιτεία και την κοινωνία.

Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τον κ. Γ. Μπεχράκη, και όλους τους συντελεστές της SmokeFreeGreece πρωτοβουλίας, το Ερευνητικό Εργαστήριο George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος για τη μακροχρόνια προσπάθειά τους για ευαισθητοποίηση και πρόληψη σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι η καταπολέμηση του καπνίσματος, αλλά και για ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας, όπως είναι τα παιδιά.

Είμαστε όλοι γνώστες των δραματικών στατιστικών στοιχείων για τη χώρα μας:

Σχεδόν 1 στους 3 ενηλίκους καπνίζει ενώ 9,5/10 πολίτες εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα, σε ετήσια βάση.

Η κοινωνία όμως απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή κουλτούρας, και πρέπει να την ακούσουμε:

  • • 7/10 νιώθουν θυμό όταν επισκέπτονται κλειστούς δημόσιους χώρους όπου δεν εφαρμόζεται η απαγόρευση του καπνίσματος,
  • • 8,5/10 θεωρούν σημαντικό εθνικό στόχο τη μείωση του καπνίσματος,
  • • 9,5/10 επικροτούν την ανάπτυξη στοχευμένων δραστηριοτήτων για τη μείωση του καπνίσματος στη σχολική ηλικία.

Μπορούμε πλέον να είμαστε αισιόδοξοι για τρεις, κυρίως, λόγους:

  • • Γιατί δράσεις όπως το πρόγραμμα SmokeFreeGreece έχουν ήδη συμβάλει σημαντικά στην αλλαγή της αντίληψης της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς για το κάπνισμα.
  • • Γιατί έχουμε πλέον ένα εθνικό σχέδιο υγείας που θέτει σε εφαρμογή τον αντικαπνιστικό νόμο. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Υγείας, τον οποίο επίσης με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε στο Υπουργείο μας και τον συγχαίρουμε για την εξαιρετική δουλειά που έχει ήδη κάνει για την καταπολέμηση του καπνίσματος, παρουσίασαν προ ημερών ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο δράσης κατά του καπνίσματος. Ένα σχέδιο που ενισχύει και θωρακίζει την εφαρμογή του νόμου, με σεβασμό απέναντι σε όλους και ιδιαίτερα εσάς, τα παιδιά. Και τον συγχαίρω γιατί η εφαρμογή του αντικαπνιστικού ξεκίνησε από την ίδια την Βουλή. Για να περάσουμε και ένα μήνυμα: αλίμονο αν εμείς που ψηφίζουμε τους νόμους δεν είμαστε και οι πρώτοι που τους εφαρμόζουμε. Ο στόχος αυτός καταπολέμησης του καπνίσματος, και δη στη νέα γενιά, είναι ένα στόχος που μας ενώνει όλους. Και ένας στόχος για τον οποίο αγωνίζονται όλοι, και τα πρόσωπα που μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης και η κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
  • • Γιατί η εισαγωγή νέων θεματικών στα σχολικά προγράμματα σπουδών περιλαμβάνει την καταπολέμηση εξαρτήσεων. Και, ασφαλώς, μία από τις κομβικές παραμέτρους στον σχεδιασμό είναι η μετάδοση γνώσης στους μικρούς μαθητές για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία βλαβερές συνήθειες και εξαρτήσεις, όπως το κάπνισμα και, αντίθετα, τα οφέλη από τη διαμόρφωση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Και εδώ και η συμβολή του Υφυπουργού Αθλητισμού θα είναι καίρια.

Τρείς λόγοι, λοιπόν, που μας γεμίζουν με αισιοδοξία αναφορικά με την καταπολέμηση του καπνίσματος, και δη στις νεαρές ηλικίες.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας που μας τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας, που συμβάλλετε κι εσείς με την παρουσία σας, με τη στήριξή σας, το πολύ σημαντικό αυτό έργο ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς στην ανάγκη καταπολέμησης του καπνίσματος.

Αγαπητά παιδιά, θερμά συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας, για τη συμμετοχή σας.

Σας ευχαριστώ πολύ»

Source: Υπουργείο Παιδείας