23-09-19 Η ομιλία της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Νίκης Κεραμέως στον ΟΗΕ
Το ρόλο της εκπαίδευσης στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής ανέδειξε κατά την ομιλία της στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Νίκη Κεραμέως.
Η κα. Κεραμέως συμμετείχε, κατόπιν πρόσκλησης του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Σύνοδο της Δράσης για το Κλίμα 2019 κ. Luis Alfonso de Alba, ως ομιλήτρια στο προσυνέδριο του ΟΗΕ με θέμα το ρόλο της εκπαίδευσης στην προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Η χώρα μας ανέλαβε πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ανάγκης προστασίας των υλικών και άυλων πολιτιστικών μνημείων της ανθρωπότητας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μία δράση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από οργανισμούς του ΟΗΕ και εθνικές αντιπροσωπείες κρατών μελών του, δεκάδες από τα οποία έχουν συνταχθεί στη Συμμαχία για το εν λόγω θέμα.
Η Υπουργός Παιδείας, κατά την παρέμβασή της, αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, που αποτελείται από υλικά, όπως τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιλογικοί χώροι, αλλά και άυλα κληροδοτήματα, όπως τα έθιμα και οι παραδόσεις μας, τα οποία κινδυνεύουν από την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι η εκπαίδευση αποτελεί βασικό στοιχείο ανταπόκρισης στην κλιματική αλλαγή, μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην προστασία της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς, ενδεικτικά με:
– την παροχή πληροφοριών στους μαθητές και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή, μέσω προγραμμάτων σπουδών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,
– την ανάδειξη της σημασίας και της ευαλωτότητας της παγκόσμιας κληρονομιάς, η οποία, σύμφωνα με την UNESCO, “είναι το κληροδότημά μας από το παρελθόν, με το οποίο ζούμε σήμερα και το οποίο θα μεταφέρουμε στις μελλοντικές γενιές”,
– τη δια βίου κατάρτιση των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων, των διαχειριστών των ιστορικών χώρων, των εκπαιδευτικών και άλλων φορέων, προκειμένου να καλλιεργηθεί η ευαισθησία και η ικανότητα πρόληψης και προσαρμογής στα φυσικά φαινόμενα και να διαδοθεί αυτή η γνώση στην κοινή γνώμη,
– την προετοιμασία της νέας γενιάς για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις και να βοηθήσει στην αντιστροφή της ζημιάς.
Το πιο σημαντικό, προσέθεσε, είναι να εξοπλίσουμε τους νέους με τα απαιτούμενα εκπαιδευτικά εργαλεία, όπως η τεχνολογία αιχμής, η επιστημονική καλλιέργεια, οι δεξιότητες και οι γνώσεις, προκειμένου να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, αλλά και να αντιστρέψουν την καθοδική σπείρα στην οποία βρισκόμαστε. Σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να αναδείξουμε τον παγκόσμιο αντίκτυπο των τοπικών δράσεων, να διαμορφώσουμε τις μελλοντικές συμπεριφορές και συνήθειες και να μεταδώσουμε στους νέους, ακόμη περισσότερο, ηθικές αξίες όπως η διαγενεακή αλληλεγγύη, ο αλτρουισμός, η υπευθυνότητα και η κριτική σκέψη.
Στην Παγκόσμια Σύνοδο ΟΗΕ για το Κλίμα 2019, που διεξάγεται τη Δευτέρα 23/9, θα συμμετάσχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Source: Υπουργείο Παιδείας