05-04-17 O Δημήτρης Μπαξεβανάκης στα σχολεία της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Καβάλα

05 04 17 KABALA MPAJebanakis

05-04-17 Τα σχολεία της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Καβάλα επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης

Τις δομές της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στο νομό Καβάλας επισκέφθηκε, στις 3 και 4 Απριλίου, ο Υφυπουργός Παιδείας, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του γραφείου του Θέμη Κοτσιφάκη. Ο κ. Μπαξεβανάκης συναντήθηκε και είχε εκτενείς συζητήσεις με τους εκπαιδευτικούς των 1ου και 4ου ΕΠΑΛ Καβάλας, του 2ου εσπερινού ΕΠΑΛ, του ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης, του Δημόσιου ΙΕΚ Καβάλας και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καβάλας. Σε όλη τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης συμμετείχαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης Παναγιώτης Κεραμάρης και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Απόστολος Βαγενάς.

Σε όλες τις συζητήσεις οι κ.κ. Μπαξεβανάκης και Κοτσιφάκης αναφέρθηκαν στο βασικό στόχο του Υπουργείου, στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε να καταστεί, από λύση ανάγκης, ισότιμη εκπαιδευτική επιλογή για τους μαθητές και τις μαθήτριες, ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη νέα δομή των ΕΠΑΛ, με την οποία οι μαθητές αποκτούν ουσιαστικές βασικές γνώσεις και δεξιότητες και οι επιλογές τους γίνονται σε πιο ώριμη ηλικία, ώστε να αποφεύγεται η πρόωρη εξειδίκευση. Τονίστηκε, επίσης, η διεύρυνση της πρόσβασης των αποφοίτων στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, καθώς και η ειδική μέριμνα για τους αποφοίτους των εσπερινών ΕΠΑΛ.

Εκτενής συζήτηση έγινε για την εφαρμογή του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας», που έχει στόχο να προσφέρει στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ μια εναλλακτική μαθησιακή διαδρομή ώστε να εκπαιδευτούν στο χώρο εργασίας, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα και να προετοιμαστούν για την ομαλή και ασφαλή είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

Ήδη 1.200 απόφοιτοι της επαγγελματικής εκπαίδευσης συμμετέχουν στην πρώτη φάση του «Μεταλυκειακού Έτους – τάξης Μαθητείας» σε όλη τη χώρα, ενώ από τον προσεχή Σεπτέμβρη το Υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να υπάρξουν θέσεις μαθητείας για πολύ περισσότερους αποφοίτους, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη επαγγελματική εμπειρία που συχνά απαιτείται κατά την προσπάθεια των νέων να βρουν εργασία.

Ο υφυπουργός επισήμανε τη σπουδαιότητα του προγράμματος καθώς:

α) είναι προαιρετικό, έχει διάρκεια 9 μηνών και απευθύνεται σε ενηλίκους απόφοιτους των ΕΠΑΛ, ηλικίας 18-24 ετών.

β) παρέχεται στους μαθητευόμενους αμοιβή ίση με το 75% του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

γ) διεξάγεται υπό την εποπτεία των ΕΠΑΛ, με υπεύθυνο εκπαιδευτικό, με συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, για 4 ημέρες την εβδομάδα στο χώρο εργασίας, ενώ παρακολουθούν και 7 ώρες  εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο ΕΠΑΛ μία φορά την εβδομάδα.

δ) συμβάλλει στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, καθώς βοηθά στο να αποκτήσει ο μαθητευόμενος εργασιακή κουλτούρα και εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, με θετική επίδραση στη μελλοντική επαγγελματική και προσωπική του εξέλιξη.

ε) με τη συμμετοχή και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος της μαθητείας, διεξάγονται εξετάσεις πιστοποίησης, που παρέχουν στους αποφοίτους πιστοποιημένο τίτλο σπουδών επιπέδου 5, βάσει του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Ο κ. Μπαξεβανάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρεία αποδοχή που συναντά το πρόγραμμα σε όλη τη χώρα, καθώς και τη μεγάλη ανταπόκριση των εκπαιδευτικών μας, η συμβολή των οποίων είναι καθοριστική για την επιτυχία του.

Τέλος, ο Υφυπουργός Παιδείας συναντήθηκε με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας και με τη Δήμαρχο Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα, ενώ είχε πολύωρη αναλυτική συζήτηση με εκπαιδευτικούς του νομού και με τα Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καβάλας και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας.

 


Πηγή: Υπουργείο Παιδείας