02-11-16 Έναρξη εργασιών για το «Ευρωπαϊκό Διαβατήριο Προσόντων» προσφύγων φοιτητών

foitim

02-11-16  Έναρξη Eργασιών για το «Ευρωπαϊκό Διαβατήριο Προσόντων» προσφύγων φοιτητών

Την Πέμπτη και την Παρασκευή (3 και 4 Νοεμβρίου 2016) θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η πρώτη συνάντηση του πιλοτικού προγράμματος αναγνώρισης ακαδημαϊκών προσόντων προσφύγων.

Το πρόγραμμα είναι μια συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης με το ΥΠ.Π.Ε.Θ. και τους Οργανισμούς Αναγνώρισης Προσόντων της Ιταλίας, της Νορβηγίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας (ΔΟΑΤΑΠ) και έχει ως στόχο τη διασφάλιση της αναγνώρισης των ακαδημαϊκών προσόντων των προσφύγων, δίνοντάς τους, μέσω μίας κοινής διαδικασίας, πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Για το Συμβούλιο της Ευρώπης το συγκεκριμένο πρόγραμμα  αποτελεί πολιτική προτεραιότητα και ο ρόλος της Ελλάδας, λόγω της σημασίας της στο προσφυγικό ζήτημα, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός.

Η Αθήνα επιλέχθηκε ως η πόλη που θα γίνει η πρώτη συνάντηση για το πιλοτικό πρόγραμμα, ύστερα από πρόταση του Συμβουλίου της Ευρώπης, μιας πρότασης που έρχεται ως συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας στην υλοποίηση του Summer school “Beyond the refugee crisis – Studying in Europe” τον περασμένο Αύγουστο. 

Στη συνάντηση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και εκπρόσωποι των Οργανισμών Αναγνώρισης Προσόντων της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας. Από ελληνικής πλευράς θα υπάρξουν παρεμβάσεις από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π, το ΥΠ.Π.Ε.Θ και τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επίσης θα εκπροσωπηθεί η Ύπατη Αρμοστεία και πρόσφυγες φοιτητές της θερινής ακαδημίας “Πέρα από την προσφυγική κρίση-Σπουδάζοντας στην Ευρώπη”.

 

 


Πηγή: Υπουργείο Παιδείας