21-09-16 Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

SIA 550 400

21-09-16 Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Την παροχή 20 υποτροφιών σε κρατούμενους προβλέπει μεταξύ άλλων η Συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψαν ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου καθηγητής Βασίλης Καρδάσης, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, σήμερα το πρωί στην αίθουσα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας “Γιώργος Ζουγανέλης» του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού. Στην ίδια συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία κατεύθυνσης αντεγκληματικής – σωφρονιστικής πολιτικής και διοίκησης στο πλαίσιο προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του ΕΑΠ, με ταυτόχρονη επιδότηση των σπουδών των υπαλλήλων των φυλακών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η συμφωνία αυτή ενισχύει την εκπαίδευση των κρατουμένων, με στόχο την ομαλή κοινωνική επανένταξη, ενώ παράλληλα υλοποιεί τη δέσμευση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Παράλληλα, η ενθάρρυνση των υπαλλήλων των Φυλακών για σπουδές σχετικές με την εργασία τους θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του σωφρονιστικού συστήματος.

«Δυστυχώς η εποχή της οικονομικής κρίσης, δε φαίνεται να είναι η περίοδος που επιβεβαιώνεται η φράση: ‘όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή’. Ωστόσο, στις μέρες μας, γίνονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο χώρο της φυλακής και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, «η εκπαίδευση και η καλλιέργεια, όπως δρομολογούνται, εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τις αξίες της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι απαραίτητο να συνδυάζονται στις φυλακές».

«Όταν το Υπουργείο Παιδείας κατορθώνει να φτάνει παντού, όπου χρειάζεται εκπαίδευση, αρχίζει να επιτελεί το σκοπό του», τόνισε από την πλευρά της η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας κ. Σία Αναγνωστοπούλου και συμπλήρωσε πως αξίωμα του Υπουργείου Παιδείας ήταν και παραμένει: «Η παιδεία, δημόσιο αγαθό για όλες και για όλους».

«Η ιδανικότερη δίοδος για να βγει κανείς από το έγκλημα είναι η συνύπαρξη της εκπαίδευσης με την κράτηση», είπε ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Ευτύχης Φυτράκης. Όπως ανέφερε ο ίδιος, «η εκπαίδευση εξ αποστάσεως απευθύνεται σε όποιον για διάφορους λόγους δεν είχε την ευκαιρία να σπουδάσει και αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε στις φυλακές».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ε.Α.Π. καθηγητής κ. Βασίλης Καρδάσης, προανήγγειλε πως εφόσον υπάρξει ζήτηση θα δοθούν περισσότερες υποτροφίες στο μέλλον.

 


Πηγή: Υπουργείο Παιδείας