Μαθήματα συγγραφής για τη Βικιπαίδεια, στην Αθήνα

Το Σχολείο της Βικιπαίδειας στην Αθήνα, είναι ένας νέος θεσμός που υλοποιείται σε συνέχεια προηγούμενων μαθημάτων που έχουν γίνει από Βικιπαιδιστές, είτε σε σχολικό περιβάλλον, είτε ως μέρος συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 20 Οκτωβρίου στο Δήμο Καισαριανής και θα είναι δωρεάν, θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα από έμπειρους συντάκτες της Βικιπαίδειας και περιλαμβάνουν την εκμάθηση δεξιοτήτων στον λόγο (απλότητα, δομή, ουδέτερο ύφος, αντικειμενικότητα, κριτική σκέψη), του συγγραφικού περιβάλλοντος και των κανόνων συγγραφής, καθώς και ειδικές ασκήσεις για την έκφραση κριτικής, τη διαχείριση του συναισθήματος και τη συνεργατικότητα.

Σκοπό έχουν την εκμάθηση δεξιοτήτων στο γραπτό λόγο (απλότητα, δομή, ουδέτερο ύφος, αντικειμενικότητα, κριτική σκέψη) και θα βοηθούν τους επίδοξους συντάκτες της Βικιπαίδειας, μαθαίνοντάς τους κανόνες συγγραφής στη Βικιπαίδεια.

Επίσης, προγραμματίζονται μαθήματα συγγραφής για μαθητές, στο 24ο Γυμνάσιο Αθηνών και στο 2ο Γυμνάσιο Καισαριανής, παρουσία των καθηγητών τους, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων των σχολείων.

Ο κ.Κεφαλάς, συντάκτης wikipedia αναφέρει: “Είναι πάνω από δύο χρόνια που η ιδέα ενός σχολείου για τη Βικιπαίδεια είναι μια συνειδητή απόφαση. Κατέληξα σε αυτό μετά από παρουσιάσεις και εργαστήρια που δεν είχαν φανερό θετικό αποτέλεσμα στην αύξηση των ενεργών συντακτών της εγκυκλοπαίδειας, και εκτιμώ πως αυτό συνέβη λόγω της σποραδικότητας αυτών των δράσεων προώθησης. Ο νέος συντάκτης χρειάζεται υποστήριξη και καθοδήγηση, αλλιώς αποθαρρύνεται. Κι αν δεν μπορεί να έχει επαφή με το μέντορά του κάποιες φορές την εβδομάδα, η Βικιπαίδεια μπορεί να του φανεί από δύσκολη ως εχθρική. Αυτό το είδαμε πολύ καλά στα εργαστήρια που έγιναν τότε. Έτσι λοιπόν προέκυψε το Σχολείο Βικιπαίδειας ως ιδέα. Θέλαμε να είμαστε εκεί, δίπλα στον νέο συντάκτη, ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή του.”

Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη εδώ

Πληροφορίες εγγραφής και πρόγραμμα μαθημάτων στο http://wikipediaschool.blogspot.gr

H ΕΕΛ/ΛΑΚ στο πλαίσιο του https://mycontent.ellak.gr/ υποστηρίζει όλες τις δράσεις χρήσης και εμπλουτισμού ανοιχτού περιεχομένου.