12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών, Αθήνα 2014

Στην Αθήνα την περίοδο 30 Μαρτίου έως 6 Απριλίου θα διεξαχθεί η 12η
Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2014. Τη διοργάνωση έχει
αναλάβει η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών
Επιστημών(ΠΑΝΕΚΦΕ), δηλαδή οι εκπαιδευτικοί των Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών που επιμορφώνουν τους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης στην προσπάθεια τους για την ένταξη του πειράματος στις διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών.
Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει η Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ στα
εργαστήρια της οποίας θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός. Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, της Περιφέρειας Αττικής και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (European Union Science Olympiad – EUSO) είναι ένας διαγωνισμός για μαθητές ηλικίας το πολύ 17 χρονών, από
τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα μέλη κάθε ομάδας συνεργάζονται και αξιοποιούν τις δεξιότητες που διαθέτουν για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων μέσω πειραματικών μετρήσεων στη Φυσική τη Χημεία και την Βιολογία.
Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών έχει τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει από τις Ολυμπιάδες Φυσικής, Χημείας και
Βιολογίας. Είναι ένας διαγωνισμός , Εργαστηριακός: τα θέματα είναι εργαστηριακές ασκήσεις, Διεπιστημονικός: αξιοποιούνται οι γνώσεις στα τρία βασικά αντικείμενα των Φυσικών Επιστημών και Ομαδοσυνεργατικός: συμμετέχουν σ’ αυτόν τριμελείς ομάδες μαθητών.
Στους σκοπούς του διαγωνισμού περιλαμβάνονται η ένταξη του πειράματος στη
διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών και η ανάδειξή του ως βασικό εργαλείο της
επιστημονικής μεθόδου, η προώθηση της ομαδοσυνεργατικής μάθησης, η εξοικείωση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση προβλημάτων, η ανάδειξη της δημιουργικής σκέψης των μαθητών και η συμβολή στη δημιουργία της κοινής ταυτότητας του Ευρωπαίου πολίτη.
Στην Ολυμπιάδα θα συμμετάσχουν με δυο τριμελής μαθητικές ομάδες 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό συνεπάγεται ότι θα φιλοξενηθούν για μια βδομάδα 150 μαθητές και 100 εκπαιδευτικοί της τριτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή ένα σύνολο 250 ατόμων, τα έξοδα φιλοξενίας των οποίων έχουμε αναλάβει ως διοργανώτρια χώρα.
Ο κύριος υποστηρικτής είναι το Ίδρυμα Ευγενίδου, χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για αυτή τη διοργάνωση. Χορηγοί είναι η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, ο Όμιλος Μυτιληναίου, η ΣΙΔΕΝΟΡ, και τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Ο Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί χάρις στην εθελοντική συμμετοχή 5 καθηγητών του ΕΜΠ και Μεταπτυχιακών φοιτητών της Σχολής Χημικών μηχανικών , 60 έμπειρων εκπαιδευτικών από ΕΚΦΕ και Λύκεια, 25 εκπαιδευμένων φοιτητών – συνοδών των μαθητικών ομάδων. Εκτός από το διαγωνιστικό μέρος, θα προβάλουμε την ιστορία της Ελλάδας, τον πολιτισμό της, το περιβάλλον της, αλλά και την πρόοδό της στην τεχνολογία. Το πρόγραμμα που έχει διαμορφωθεί, έχει ως στόχο οι συμμετέχοντες να νιώσουν την ελληνική φιλοξενία και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη χώρα μας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εξερεύνηση της πόλης των Αθηνών, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και σύγχρονες βιομηχανικές μονάδες, εκδρομή στην Αρχαία Ολυμπία και συνάντηση των μαθητών με Έλληνες Ολυμπιονίκες. Με τη διοργάνωση αυτή θα μας δοθεί η ευκαιρία να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα σε Ευρωπαίους πολίτες την περίοδο που η Χώρα μας έχει και την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τελετή έναρξης θα γίνει την Δευτέρα 31/3 στις 10.00 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου και η τελετή λήξης το Σάββατο 5/4 στις 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν οι μαθητικές ομάδες που κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς που 0ργάνωσε η ΠΑΝΕΚΦΕ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για τα Σχολεία της Νότιας και της Βόρειας Ελλάδας αντίστοιχα.

http://www.euso2014.eu/

euso 1