08-08-22 Ξεκίνησε η υλοποίηση του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ με τα Συμβούλια Διοίκησης

 ΥΠΑΙΘ 2

08-08-22 Ξεκίνησε η υλοποίηση του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ με τα Συμβούλια Διοίκησης

Ξεκίνησε ήδη η υλοποίηση του νέου νόμου-πλαισίου 4957/2022 «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις», καθώς υπογράφεται η πρώτη κοινή υπουργική απόφαση κατ’ εξουσιοδότηση του ως άνω νόμου, με την οποία ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την εκλογική διαδικασία των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Με τη νέα απόφαση, καθορίζεται το ειδικότερο πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης (ΣΔ) των ΑΕΙ, έκδοσης της προκήρυξης, υποβολής των υποψηφιοτήτων, εφαρμογής του συστήματος της ταξινομικής ψήφου, εκλογιμότητας των υποψηφίων, καταμέτρησης των ψήφων και ζητημάτων σχετικά με την εκλογή των εσωτερικών μελών του ΣΔ των ΑΕΙ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νέο νόμο-πλαίσιο, τα Συμβούλια Διοίκησης των Πανεπιστημίων διαπνέονται, συγκροτούνται και λειτουργούν με όρους:

  • Αξιοκρατίας και πλουραλισμού: με σύστημα ταξινομικής ψήφου – οι πανεπιστημιακοί που ψηφίζουν επιλέγουν με σειρά προτίμησης όσους θεωρούν πιο άξιους για την προώθηση συνεργατικού και συναινετικού μοντέλου διακυβέρνησης του ΑΕΙ, και με σύστημα ανώτατου ορίου εκπροσώπησης των εσωτερικών μελών ανά Σχολή, προωθείται ευρύτερα ο πλουραλισμός απόψεων εντός του ΑΕΙ.
  • Εξωστρέφειας: με συμμετοχή εξωτερικών μελών, με άνοιγμα σε διακεκριμένα μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας. 
  • Συλλογικότητας: από το συγκεντρωτικό σύστημα μεταβαίνουμε σε ένα συλλογικό όργανο διοίκησης.
  • Λογοδοσίας και διαφάνειας:με ισχυρό σύστημα εσωτερικού ελέγχου από τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, με εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε όλες τις ψηφοφορίες. 

Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στα οποία έληγε η θητεία των πρυτανικών αρχών στις 31 Αυγούστου 2022, η προκήρυξη για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του ΣΔ πρέπει να εκδοθεί το αργότερο έως τις 22 του τρέχοντος μήνα. Προς διευκόλυνση των Ιδρυμάτων, μετά τη δημοσίευση της Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα ακολουθήσει εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει και υποδείγματα προκήρυξης για την εκλογή των εσωτερικών μελών, αλλά και πρόσκλησης για την ανάδειξη των εξωτερικών μελών του ΣΔ, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα ΑΕΙ.

Η Υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Ξεκινάμε δυναμικά την υλοποίηση του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ, ο οποίος διευρύνει τους ορίζοντες των Πανεπιστημίων μας, εξασφαλίζοντάς τους απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης, εξωστρέφειας, σύνδεσης με την κοινωνία. Η ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης είναι κομβική σε αυτή τη νέα πορεία, καθώς αυτά μπορούν να προσδώσουν στα ΑΕΙ μας περισσότερη συλλογικότητα, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια στη διοίκηση, αλλά και να αξιοποιήσουν τα θεσμικά εργαλεία που έχουν πλέον στη διάθεσή τους, προς όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας και του κοινωνικού συνόλου. Στεκόμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια και στηρίζουμε έμπρακτα τα Πανεπιστήμιά μας σε αυτή τη σημαντική αλλαγή σελίδας

 Η σχετική ΚΥΑ εδώ 


Πηγή: Υπουργείο Παιδείας