29-07-22 Η Ζ. Μακρή εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς στην Λευκωσία

IMG 4ca216f605c237fbfbe934cad3de00f3 V

29-07-22 Η Ζ. Μακρή εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς στην Λευκωσία

Τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εναρκτήρια τελετή του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου κ. Νίκου Νουρή, ο οποίος και κήρυξε τις τριήμερες εργασίες, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, την Τρίτη 26 Ιουλίου 2022.

Τους συνέδρους καλωσόρισε ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου και εκπρόσωποι της Ομογένειας. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης κ. Σάββας Αναστασιάδης, ενώ συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννης Χρυσουλάκης.

Οι δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανώσεις των Κυπρίων της Διασποράς, παγκοσμίως, η προσφορά τους σε πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, οι επιτυχίες και η πρόοδος που σημειώνουν στις χώρες διαμονής τους, η προώθηση του Κυπριακού λόγω των νέων γεωπολιτικών δεδομένων, η ανάγκη περαιτέρω κινητοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της διαφώτισης,  οι επιδιώξεις από την ενθάρρυνση της ανάμειξης των νέων αποδήμων στα παροικιακά και πολιτικά δρώμενα αλλά και τα προγράμματα για την ενίσχυση της εκμάθησης της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού ήταν τα κύρια και εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα που απασχόλησαν τις εργασίες του Συνεδρίου.

Η κ. Μακρή, στον χαιρετισμό της, εξέφρασε την συγκίνησή της για την τιμητική συμμετοχή της στην εναρκτήρια τελετή αλλά και την ευθύνη της παρουσίας της ενώπιον των εκπροσώπων των Κυπρίων της Διασποράς λέγοντας:

Λίγες, μόνο, ημέρες μετά την φετινή επέτειο της 20ης Ιουλίου, 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, βρισκόμαστε, ακόμα και σήμερα, Ελλαδίτες και Κύπριοι, εντός και εκτός των συνόρων μας, να καταδεικνύουμε την παράνομη και αντίθετη, σε κάθε έννοια και αποτύπωση διεθνούς δικαίου, συμπεριφορά της Τουρκίας.

Στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας στεκόμαστε πλήρως και αδιαρρήκτως ενωμένοι, αλληλέγγυοι και ταγμένοι στον κοινό εθνικό μας σκοπό που δεν είναι άλλος από την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό Ζήτημα, που θα απορρέει και θα στηρίζεται στη λήψη και στην εφαρμογή των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, η τουρκική εισβολή συνέβη και η τουρκική κατοχή συνεχίζεται.

Τα ιστορικά γεγονότα δεν μπορούν να διαγραφούν, να αλλοιωθούν ή να παρερμηνευτούν. Η ιστορική μνήμη δε διαστρεβλώνεται.

Οι νέοι στην Ελλάδα, στην Κύπρο αλλά και σε όλον τον κόσμο πρέπει να διδάσκονται, να ενημερώνονται και να επικαιροποιούν τη γνώση τους για το Κυπριακό, ένα ζήτημα ανοιχτό. 

Η εκπαίδευση σχετικά με την τουρκική εισβολή και τις συνέπειες της τουρκικής κατοχής εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο και απαραίτητη αναφορά για την οικοδόμηση μιας φιλελεύθερης, υγιούς και ασφαλούς παγκόσμιας κοινωνίας, που προάγει την καλλιέργεια των ιδανικών της ανιδιοτελούς υπεράσπισης της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Η Παιδεία αποτελεί, διαχρονικά, το δυναμικό μέσο εθνικής και διεθνούς, πολιτικής και κοινωνικής σταθεροποίησης, εξέλιξης, συνέχειας και τον κύριο μηχανισμό διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας, της εθνικής συνείδησης και ομοψυχίας αλλά και της σπουδαίας ιδιότητάς μας αυτής των παγκόσμιων πολιτών, που διαμορφώνουμε το μέλλον μας και μαχόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βιώσιμη προοπτική μας. 

Με το βλέμμα στραμμένο στην ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας – Κύπρου και στον τομέα της Παιδείας, οι Υπουργοί Παιδείας των δύο κρατών, υπέγραψαν στις αρχές Ιουνίου, Μνημόνιο για την πιστοποίηση της Ελληνομάθειας, ισχυροποιώντας την, ήδη, πολύ στενή συνεργασία των δυο Υπουργείων. 

Κοινός στόχος της ενέργειας αυτής, η περαιτέρω διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, η αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης, η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας, κληρονομιάς και ιστορίας του Ελληνισμού.

Με διεθνείς κώδικες επικοινωνίας και σύγχρονο προσανατολισμό, με σεβασμό και θάρρος.

Σε αυτό το παγκόσμιο περιβάλλον σπουδαίο ρόλο στην άρρηκτη σχέση Ελλαδιτών και Κυπρίων διαδραματίζουν ο Ελληνισμός της Ομογένειας και ο Κυπριακός Ελληνισμός της Διασποράς, καθώς μοιράζονται κοινές επιδιώξεις και θέτουν ισχυρές βάσεις για τη συνέχειά μας μέσω της Παιδείας, της γλώσσας και του πολιτισμού μας.

Η Ομογένεια, ακρογωνιαίος λίθος του έθνους, δραστήριοι υπέρμαχοι των εθνικών διεκδικήσεων και προτεραιοτήτων, άνθρωποι που διαπρέπουν στις επιστήμες, τις τέχνες, το επιχειρείν, τα γράμματα, φέρνουν την Ελλάδα και την Κύπρο στο παγκόσμιο προσκήνιο με μια ακούραστη δυναμική και μια αξιοσημείωτη πίστη στις ικανότητες, τις αξίες, τις στοχεύσεις, τις ελληνικές και κυπριακές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, και η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου για θέματα Αποδήμων, που θα εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα. 

Ο Οικουμενικός Ελληνισμός οφείλει πολλά στον δραστήριο Κυπριακό Ελληνισμό της Διασποράς, όλοι εμείς οφείλουμε πολλά σε όλες και όλους εσάς, μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα και της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων“. 

 

 


Πηγή: Υπουργείο Παιδείας