20-06-22 Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα ΕΕΚΔΒΜ&Ν στην Ευρωπαϊκή Συμβουλευτική Επιτροπή για την Επαγγελματική Κατάρτιση στις Βρυξέλλες

Βρυξέλλες ACVT

 

Στις 16-17/06/22  o Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας κ. Γεώργιος Βούτσινος συμμετείχε στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Επαγγελματική Κατάρτιση (Advisory Committee for Vocational Education and Training) στις Βρυξέλλες.

Η Επιτροπή εστίασε σε θέματα αναφορικά με την εφαρμογή της Σύστασης του Συμβουλίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, της Διακήρυξης του Osnabrück και του Ευρωπαϊκού θεματολογίου δεξιοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν η κινητικότητα, τα ευρωπαϊκά επαγγελματικά βασικά προφίλ, η ψηφιοποίηση της ΕΕΚ, τα μικρο-διαπιστευτήρια και οι ατομικοί λογαριασμοί μάθησης.

Στις παρεμβάσεις του ο κ. Βούτσινος αναφέρθηκε στο πλαίσιο αναμόρφωσης και αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα αναφέροντας ότι έχουν δρομολογηθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες  για την ενίσχυση της κινητικότητας στην ΕΕΚ. Επίσης, αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και ολόκληρης της ΕΕΚ, δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Τέλος, πρότεινε τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού και δικτύου επιχειρήσεων για τη δυνατότητα πραγματοποίησης μαθητείας σε άλλες χώρες, με την πρόβλεψη ανάλογων credits και ασφάλισης.


Πηγή: Υπουργείο Παιδείας