8-6-2022 Συναντήσεις Ζ. Μακρή, στην Κωνσταντινούπολη, με την Γενική Πρόξενο, τον Συντονιστή Εκπαίδευσης και διευθυντές ομογενειακών σχολείων

IMG-20220608-WA0001.jpg

8-6-2022 Συναντήσεις Ζ. Μακρή, στην Κωνσταντινούπολη, με την Γενική Πρόξενο, τον Συντονιστή Εκπαίδευσης και διευθυντές ομογενειακών σχολείων

Η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Ζέττα Μ. Μακρή, μετά την επίσκεψή της, την πρώτη παρουσία Υφυπουργού Παιδείας, στην Ίμβρο και τα ομογενειακά σχολεία του νησιού, ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με την Γενική Πρόξενο κα Σουλτανοπούλου, με τον Αν. Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Γιγουρτσή και Διευθυντές των ομογενειακών σχολείων της Κωνσταντινούπολης.

Η κα Μακρή πραγματοποίησε τις προγραμματισμένες συναντήσεις στο  Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος με τους Διευθυντές των Ομογενειακών Σχολείων της Πόλης να παρουσιάζουν στην Υφυπουργό Παιδείας τους προβληματισμούς και τα αιτήματά τους για την βελτίωση της ομογενειακής εκπαίδευσης.

Οι Διευθύνσεις των σχολείων ευχαρίστησαν, μέσω της Υφυπουργού, την Ελληνική πολιτεία και το Υπουργείο Παιδείας για το ενεργό ενδιαφέρον που δείχνει για την ομογενειακή εκπαίδευση και έθεσαν ζητήματα που, κατά την κρίση τους, εαν επιλυθούν θα βελτιώσουν την παρεχόμενη εκπαίδευση στα παιδιά τόσο των ομογενών όσο και στα των εξ Ελλάδος οικογενειών, που φοιτούν στα ομογενειακά σχολεία.

Ως μείζον θέμα ανέδειξαν το ζήτημα των κανονικών απολυτηρίων για τους εξ Ελλάδος αποφοίτους των σχολείων και την ανάγκη ρύθμισής του με αναδρομική ισχύ. Διευκρίνησαν, επίσης, ότι είναι επιβεβλημένη  η έγκαιρη ανακοίνωση των ονομάτων των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στην Τουρκία, οι οποίοι διέπονται από το ειδικό καθεστώς που ορίζουν τα μορφωτικά πρωτόκολλα μεταξύ  Ελλάδας και Τουρκίας και για τους οποίους απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες έως ότου δοθεί η άδεια να εργαστούν στα ομογενειακά σχολεία, γιατί τυχόν  καθυστέρηση εισόδου στα σχολεία δημιουργεί και περαιτέρω ζήτημα, όπως η άδεια παραμονής στην χώρα.

Επίσης, ζήτησαν να διερευνηθεί το περιθώριο ενίσχυσης των σχολικών υποδομών, κυρίως των εργαστηρίων των σχολείων, αναφέρθηκαν στην έγκριση και διανομή των σχολικών βιβλίων, σε ζητήματα εγγραφών μαθητών στα ομογενεικά σχολεία και άλλα λειτουργικά ζητήματα των σχολείων.

Η Υφυπουργός δεσμεύθηκε να επικαιροποιήσει την ενημέρωση της Υπουργού Παιδείας, η οποία και η ίδια είχε επισκεφτεί τα ομογενειακά σχολεία, μεταφέροντάς της τα συμπεράσματα της συνεργασίας με τους διευθυντές, ώστε  να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδα στην Κωνσταντινούπολη κα Σουλτανοπούλου, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ.Γιγουρτσής, ο Διευθυντής του Ζαππείου Γυμνασίου- Λυκείου κ. Ηλιάδης, η Διευθύντρια του Ζαππείου Δημοτικού – Νηπιαγωγείου κα Κανάρη, ο Διευθυντής του Ζωγραφείου κ. Δεμιρτζόγλου και εκ μέρους του Διευθυντή της Μεγάλης του Γένους Σχολή ο κ. Κυρατζόπουλος.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συνολική αποτίμηση της επίσκεψης της Υφυπουργού Παιδείας σε Ίμβρο και Κωνσταντινούπολη,  όπου και συμφωνήθηκε η ανάγκη για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας του ΥΠΑΙΘ με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Εκπαίδευσης της Κωνσταντινούπολης για την προώθηση και την επίλυση των ζητημάτων της ομογενειακής εκπαίδευσης στην Τουρκία.


Πηγή: Υπουργείο Παιδείας