03-06-22 Με τον Πρωθυπουργό στο δημοτικό σχολείο της Αστυπάλαιας η Ζέττα Μακρή

rsz 7img 20220603 wa0000

03-06-22 Με τον Πρωθυπουργό στο δημοτικό σχολείο της Αστυπάλαιας η Ζέττα Μακρή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας στην εκδήλωση “Αστυπάλαια Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί”, επισκέφτηκε, μαζί με την Υφυπουργό Παιδείας κα Ζέττα Μ. Μακρή, το δημοτικό σχολείο της Αστυπάλαιας.

Αφορμή για την επίσκεψη αυτή, του Προέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και της κας Μακρή στάθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία στην πράξη» και η υλοποίηση του έργου  «Έξυπνο και Βιώσιμο Θερμοκήπιο», που έχουν φτιάξει οι μαθητές της 5ης και 6ης τάξης, με την ευγενική χορηγία της Alpha Bank και την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Πρωθυπουργός και η Υφυπουργός Παιδείας συνομίλησαν με τις μαθήτριες, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, ξεναγήθηκαν στο χώρο και πληροφορήθηκαν από τα παιδιά την ανάγκη που γέννησε την ιδέα, τη λειτουργία, τη χρησιμότητα και την προοπτική, που δημιουργεί η χρήση του έργου τους για το βιώσιμο μέλλον του πλανήτη.

Εντυπωσιασμένοι, ο κ. Μητσοτάκης και η κα Μακρή από την προσέγγιση των μαθητών και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τη βιωματική περιβαλλοντική δράση.

Ευχήθηκαν εγκάρδια στα παιδιά να συνεχίσουν την οικολογική ενεργοποίησή τους, η οποία καλλιεργείται και ενθαρρύνεται μέσα από τα καινοτόμα εργαστήρια δεξιοτήτων αλλά και από πολυποίκιλες περιβαλλοντικές δράσεις, στο πλαίσιο της αυτονομίας των σχολικών μονάδων και των πρωτοβουλιών των εκπαιδευτικών.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Αστυπάλαιας χάρισαν στον Πρωθυπουργό και στην Υφυπουργό Παιδείας αυτοποτιζόμενες γλάστρες από ανακυκλωμένο υλικό, εκφράζοντας με έναν ακόμα δημιουργικό τρόπο την αγάπη τους για το περιβάλλον, την μέριμνά τους για την διάσωσή του και το μήνυμά τους για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Η κα Μακρή ανέφερε σχετικά «Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αγκαλιάζει ιδέες και ενέργειες, που απευθύνονται σε μαθήτριες και μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και προσφέρουν κίνητρα και ερεθίσματα, θέτοντας την προστασία του περιβάλλοντος και την προοπτική ανάπτυξης των επόμενων γενεών στο επίκεντρο της παιδαγωγικής προσέγγισής τους.

Και με τη σημερινή ευκαιρία ακουμπάμε με ευαισθησία και σύνεση και την έννοια της Αειφορίας, την κοινωνική συναίσθηση και τη συλλογική ευθύνη, την οικολογική συνείδηση.

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια κυκλικής οικονομίας της Alpha Bank, που υλοποιούνται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία του πρώτου έξυπνου και βιώσιμου θερμοκηπίου στον κήπο του δημοτικού σχολείου του νησιού.

Το θερμοκήπιο, κατασκευασμένο αποκλειστικά από χρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια που συνέλεξαν οι μαθητές από τοπικές επιχειρήσεις του νησιού, είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες θερμοκρασίας, υγρασίας χώρου και χώματος, οι οποίοι τροφοδοτούνται από ηλιακά πάνελ, ώστε να είναι ενεργειακά αυτόνομο.

Τέλος, δημιουργήθηκε ένας κάδος κομποστοποίησης για την επαναχρησιμοποίηση των υπολειμμάτων του θερμοκηπίου.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ενσωματώσει την εκπαίδευση για την προστασία του περιβάλλοντος ως θεματική στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, μέσα από μια ολιστική προσέγγιση στις κοινές αξίες και τις αρχές που θεμελιώνουν την αειφόρο ανάπτυξη, την κριτική σκέψη, τη συμμετοχική λήψη αποφάσεων και τους τρόπους επίλυσης προβλημάτων, έτσι ώστε η μαθητική κοινότητα να διαδραματίσει έναν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος όπου διαβιεί.

Και η σημερινή μας επίσκεψη στο δημοτικό σχολείο της Αστυπάλαιας είναι η μεγάλη απόδειξη ότι οι προσδοκίες μας πραγματοποιούνται μέσα από την δυναμική ανταπόκριση μαθητών και εκπαιδευτικών».


Πηγή: Υπουργείο Παιδείας