01-04-22 Τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων κατά το Ραμαζάνι και την εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου (Eid al Fitr)

01 06 17ramazani

01-04-22 Τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων κατά το Ραμαζάνι και την εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου (Eid al Fitr)

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων εύχεται στους μουσουλμάνους ο μήνας του Ραμαζανίου να είναι ένας μήνας αγάπης, ελεημοσύνης και καλών πράξεων.

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό για όλους τους χώρους λατρείας, συμπεριλαμβανομένων των Τεμενών, ορίζονται με την ΚΥΑ (17567/24-3-2022, ΦΕΚ Β’ 1454). Τα μέτρα θα αναπροσαρμόζονται  με την έκδοση σχετικής ΚΥΑ, ανάλογα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή σωματεία περιοχών της χώρας, όπου δεν έχουν προβλεφθεί χώροι προσευχής για μουσουλμάνους, καλούνται να απευθυνθούν στους κατά τόπους Δήμους προκειμένου να τους παραχωρήσουν περίκλειστους χώρους οι οποίοι θα εξυπηρετούν την τέλεση της προσευχής σύμφωνα με τα κάθε φορά ισχύοντα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Για την καλύτερη ενημέρωση υπηρεσιών, φορέων και ιδιωτών που τυχόν εμπλακούν στην παροχή διευκολύνσεων στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας κατά την διάρκεια του Ραμαζανίου υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας (περίπου από την Ανατολή έως την Δύση του ηλίου) δεν επιτρέπεται η βρώση και η πόση οιασδήποτε τροφής ή υγρού (υφίστανται εξαιρέσεις που προβλέπονται αναλυτικά) ενώ οι ώρες προσευχής δεν είναι κοινές για όλη τη χώρα αλλά διαφοροποιούνται. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι ώρες προσευχής σε έξι (6) περιοχές της χώρας, όπως τέθηκαν υπ’ όψιν της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων από το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών, τους Μουφτήδες της Θράκης και τους μουσουλμάνους θρησκευτικούς λειτουργούς των αδειοδοτημένων χώρων λατρείας. 

Επισυνάπτονται οι ώρες προσευχής κατά τον μήνα του Ραμαζανίου:

Ραμαζάνι Ώρες Αθήνας

Ραμαζάνι Ώρες Αθήνας Σιΐτες

Ραμαζάνι Ώρες Διδυμοτείχου

Ραμαζάνι Ώρες Κομοτηνής

Ραμαζάνι Ώρες Ξάνθης

Ραμαζάνι Ώρες Κω

Ραμαζάνι Ώρες Ρόδου


Πηγή: Υπουργείο Παιδείας