08-02-22 Νίκη Κεραμέως: «Εύχομαι σύντομα να μην χρειάζεται να γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας γιατί η ισότητα των φύλων θα είναι δεδομένη»

rsz photo 2022 03 08 12 18 54

08-02-22 Νίκη Κεραμέως: «Εύχομαι σύντομα να μην χρειάζεται να γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας γιατί η ισότητα των φύλων θα είναι δεδομένη»

Στις γυναίκες της δοκιμαζόμενης Ουκρανίας αλλά και σε ολόκληρο τον ουκρανικό λαό αφιέρωσε την φετινή Ημέρα της Γυναίκας, κατά την ομιλία της στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Γυναικών στη Βουλή των Ελλήνων, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. «Εύχομαι να έρθει γρήγορα ο καιρός που δεν θα χρειάζεται να γιορτάζουμε πια την Ημέρα της Γυναίκας, γιατί τα κεκτημένα και η ισορροπία μεταξύ των φύλων θα είναι δεδομένα και δεν θα χρειάζεται πλέον καμία υπόμνηση, καμία ιδιαίτερη προσπάθεια, καμία ειδική ημέρα», τόνισε η Υπουργός. 

Κατά την ειδική, κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, ο οποίος πέραν των άλλων τραγικών συνεπειών που έχει για τον ουκρανικό λαό καταδεικνύει ακόμα πιο ηχηρά τις ανισότητες και τις διακρίσεις. «Η φετινή ημέρα της Γυναίκας βρίσκει τον κόσμο μας σε μία πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία, με έναν πόλεμο να μαίνεται σε μία ευρωπαϊκή χώρα, με ένα ανθρωπιστικό δράμα να εκτυλίσσεται ενώπιόν μας. Τη στιγμή που μιλάμε, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες της Ουκρανίας βρίσκονται στο δρόμο της προσφυγιάς, αναζητώντας ασφάλεια για τις ίδιες και τα παιδιά τους. Δεν μπορούμε παρά να αφιερώσουμε την ημέρα στις γυναίκες, αλλά και σε ολόκληρο τον ουκρανικό λαό, ενώνοντας τη φωνή μας στο αίτημα για άμεσο τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων και απόλυτο σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου», επεσήμανε η Υπουργός και προσέθεσε ότι «η διασάλευση της νομιμότητας και των κοινωνικών, οικογενειακών και κρατικών θεσμών εντείνει τις ανισότητες και τις διακρίσεις».

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ από τα οποία προκύπτει ότι με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πολλά ακόμη χρόνια για να κλείσει πλήρως η ψαλίδα της ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. «Πέρα από την προσπάθεια που απαιτείται για την οικονομική και επαγγελματική εξίσωσή τους με τους άνδρες, οι γυναίκες δυστυχώς στον 21ο αιώνα εξακολουθούν να πέφτουν θύματα έμφυλης βίας, διακρίσεων, εκμετάλλευσης, δολοφονιών», είπε η Υπουργός σημειώνοντας ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, «οι διακρίσεις παραμένουν».

Η Υπουργός ανέδειξε τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Παιδεία στην εξάλειψη των διακρίσεων και υπογράμμισε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί στα σχολεία προς την κατεύθυνση αυτή, όπως τα εργαστήρια δεξιοτήτων, η στελέχωση των σχολικών μονάδων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς αλλά και η θεσμοθέτηση του Συμβούλου Σχολικής  Ζωής. «Με αξίες και ιδανικά, με μέριμνα και εφόδια, χτίζουμε μέσα από την Παιδεία ένα καλύτερο μέλλον, με αλληλοσεβασμό και ισότητα ευκαιριών για όλες και όλους».


Πηγή: Υπουργείο Παιδείας