14-10-21 Παρουσίαση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης με έμφαση στην Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής από τον αρμόδιο Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ

 rsz 1voutsinos vouli 20211013 2

14-10-21 Παρουσίαση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης με έμφαση στην Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής από τον αρμόδιο Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ

O Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Γεώργιος Βούτσινος, συμμετείχε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, προκειμένου να παρουσιάσει το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης εστιάζοντας στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Ο κ. Βούτσινος, αφού τόνισε την καίρια σημασία της επένδυσης στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση για την αύξηση της παραγωγικότητας, την οικονομική ανάπτυξη και για την καταπολέμηση της ανεργίας, όπως μαρτυρά και η πρωτεύουσα σημασία που της αποδίδει ολόκληρη η Ευρώπη, παρουσίασε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή το νέο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και το νέο σύστημα διακυβέρνησής του, όπως θεσμοθετήθηκε με την ψήφιση του ν.  4763/2020 (Α΄ 254). Επεσήμανε ότι η διακυβέρνηση του συστήματος αυτού, σε περιφερειακό επίπεδο με τα Συμβούλια Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.) και σε εθνικό επίπεδο με το Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.), αναδεικνύει το θεμελειώδη ρόλο των περιφερειών στα περιφερειακά συμβούλια, που αξιολογούν τις τοπικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, τις μεταφέρουν στο Κεντρικό Συμβούλιο, το οποίο έχει ως αποστολή τη θωράκιση του ανθρώπινου δυναμικού και την ανίχνευση των αναγκών, όπως τις εισηγούνται τα περιφερειακά συμβούλια, ώστε να μπορέσουν να μεταφραστούν οι ανάγκες σε προγράμματα κατάρτισης.

Τέλος, τόνισε ότι τα Συμβούλια Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.), των οποίων η συστηματική λειτουργία έχει ήδη ξεκινήσει, διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος διακυβέρνησης και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.


Πηγή: Υπουργείο Παιδείας