23-09-21 «Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην eTwinning δράση για το STEM 3.0 για 340 σχολεία»

F STEM Banner Gov

23-09-21 «Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην eTwinning δράση για το STEM 3.0 για 340 σχολεία»

Με τις επιτυχημένες δράσεις του eTwinning STEM 1.0 και STEM 2.0 εξοπλίσαμε σχεδόν 420 σχολεία με κιτ ρομποτικής, αλλά και υποστηρίξαμε τους εκπαιδευτικούς στην υλοποίηση έργων STEM – eTwinning.

O Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης της δράσης eTwinning σχεδιάζει την συνέχεια της δράσης με το STEM 3.0!

Η δράση θα στηριχθεί στην γλώσσα προγραμματισμού Scratch και θα προμηθεύσει στα σχολεία που θα επιλεγούν ένα από τα παρακάτω κιτ εκπαιδευτικής ρομποτικής:

  • Beebot, για τα νηπιαγωγεία
  • Edison, για τα δημοτικά
  • Arduino, για τα Γυμνάσια και Λύκεια

Παράλληλα θα προμηθεύσει σε επιλεγμένα σχολεία όλων βαθμίδων  3d printers.

Τα αποτελέσματα που αναμένουμε από τη συνέχιση της διαδικασίας θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη έργων για επίλυση αυθεντικών προβλημάτων, προκειμένου να αποδειχθεί στους μαθητές σχετικά με τις σταδιοδρομίες που σχετίζονται με STEM και τα οφέλη της απασχόλησης τους σε αυτούς τους τομείς.

Η επιλογή των κατάλληλων σχολείων θα γίνει με κριτήρια eTwinning,  δηλαδή τα eTwinning έργα που έχουν υλοποιηθεί, το ποσοστό των ενεργών εκπαιδευτικών ως eTwinners, οι εθνικές και ευρωπαϊκές ετικέτες ποιότητας που έλαβαν κλπ. καθώς και την πρότερη ενασχόλησή τους στο χώρο των Τ.Π.Ε. και οτιδήποτε καινοτόμο στην τεχνολογία.

Η δράση θα υλοποιηθεί συμπληρωματικά με τα on line σεμινάρια που υλοποιεί το eTwinning. Δηλαδή τα σεμινάρια θα υποστηρίξουν με το εκπαιδευτικό υλικό τους την δράση, αλλά θα διοργανωθούν και διαδικτυακά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς σε θέματα STEM, έτσι ώστε να μπορέσουν να εξειδικευτούν στην κοινότητα eTwinning STEM και μέχρι το τέλος της δράσης να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές. Όλοι οι εκπαιδευτικοί θα υποβάλουν αίτηση για εθνική ετικέτα ποιότητας. Παράλληλα τα σχολεία που θα επιλεγούν, μαζί με τα σχολεία των προηγούμενων δράσεων STEM, θα επικοινωνούν, μέσω της Κοινότητας Σχολείων που θα δημιουργηθεί και στόχο έχει το μοίρασμα των εμπειριών και την αλληλοϋποστήριξη.

Μέσω της δράσης θα επιλεχθούν 340 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα: 70 νηπιαγωγεία, 100 δημοτικά, 100 γυμνάσια και 30 λύκεια της ελληνικής επικράτειας που θα παραλάβουν εξοπλισμό ρομποτικής, καθώς και 40 σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης που θα παραλάβουν 3d printers

Η πρόσκληση αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων Αθμιας και Βθμιας εκπαίδευσης.

Ο έλεγχος ότι έχουν υλοποιήσει έργο θα γίνει από τον υπεύθυνο της δράσης  STEM και πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς 2021-2022.  Όλοι οι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλουν αίτηση για εθνική ετικέτα ποιότητας. Η διάδοση της δράσης θα πρέπει να γίνει στο τέλος του σχολικού έτους σε συνεργασία με Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου ή/και και άλλους ειδικούς στην παιδαγωγική καινοτομία και STEM. Θα υπάρξει αναφορά στο τέλος της χρονιάς στην ΕΥΥ και παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου μαζί με τον αντίκτυπο στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και την ευρύτερη σχολική κοινότητα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης της δράσης eTwinning επιφυλάσσει τα δικαιώματα του εξοπλισμού για διάστημα ενός έτους και μετά μεταφέρεται στο σχολείο. Ο εξοπλισμός μετά το έργο θα παραμείνει στο σχολείο γιατί αυτό είναι το σημείο όπου το eTwinning μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική πρόκληση για τη βελτίωση των κινήτρων στα παραπάνω.

Παρατηρήσεις

Τo είδος των κιτ ρομποτικής μπορεί να αλλάξει, αν προκύψουν προβλήματα στην διαδικασία.

Αν δεν υπάρχουν αρκετές αιτήσεις, που καλύπτουν όλα τα κριτήρια, η επιτροπή επιλογής θα μπορεί να επιλέξει σχολεία και με λιγότερα κριτήρια

Θα γίνει προσπάθεια να υπάρχει γεωγραφική κατανομή στα σχολεία, ανάλογα με τον συνολικό αριθμό των σχολείων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αρκετές αιτήσεις θα επιλεγούν σχολεία που είναι γραμμένα στο eTwinning

Εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός που θα λάβουν τα σχολεία είναι:

  • 70 Beebot (Νηπιαγωγείο)
  • 100 Edison (Δημοτικό)
  • 100 Arduino (Γυμνάσιo)
  • 30 Arduino (Λύκειo)

3d printers

Σε συνέχεια της παραπάνω δράσης, το eTwinning, θα εξοπλίσει 40 επί πλέον σχολείαόλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με 3d printers. Τα κριτήρια επιλογής είναι παρακάτω.

Για την υποστήριξη αυτής της δράσης θα υλοποιηθεί σεμινάριο διάρκειας 3 μηνών με θέμα την αξιοποίηση του 3d printing στην εκπαίδευση. Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν και εκπαιδευτικοί, τα σχολεία των οποίων έχουν προμηθευτεί 3d printers από προηγούμενες δράσεις του eTwinning.

Κριτήρια επιλογής των σχολείων

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί από το κάθε σχολείο θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αναφέρεται παρακάτω με τη σύμφωνη γνώμη της Δ/νσης σχολικής μονάδας. Με βάση τα παραπάνω, η πρόσκληση απευθύνεται σε 70 νηπιαγωγούς, 100 δασκάλους και καθηγητές ειδικοτήτων Πρωτοβάθμιας, 130 καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (100 Γ/σίων και 30 Λυκείων) όλων των ειδικοτήτων και 40 εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων.

Προϋποθέσεις συμμετοχής για τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς ανά σχολείο και κατηγορία:

Κριτήρια επιλογής STEM 3.0, κιτ ρομποτικής – 150 σχολεία, eTwinning schools

  • Να έχει Ετικέτα Σχολείου eTwinning τις περιόδους 2021-2022 ή/και 2020-2021 ή/και  2019-2020 ή/και  2018-2019
  • Να μην έχει πάρει κιτ ρομποτικής στις 2 προηγούμενες προσκλήσεις STEM1 και STEM

Κριτήρια επιλογής STEM 3.0, κιτ ρομποτικής – 150 σχολεία, εκτός των eTwinning schools

  • Να μην έχει επιλεγεί  στις 2 προηγούμενες προσκλήσεις STEM1 και STEM2 της δράσης
  • Να υπάρχει τουλάχιστον 1 εκπαιδευτικός του σχολείου που:
  1. Να έχει τουλάχιστον 1 ετικέτα ποιότητας σε ένα eTwinning έργο την τελευταία πενταετία
  2. Να υπάρχει ενασχόληση με Τ.Π.Ε. και οτιδήποτε καινοτόμο στην τεχνολογία (π.χ. συμμετοχή σε διαγωνισμούς ρομποτικής ή έργα STEM)

Κριτήρια επιλογής STEM 3.0, 3d printers – 40 σχολεία

  • Να μην έχει ήδη 3d printer από δράση του eTwinning ή άλλη δράση
  • Να υπάρχει τουλάχιστον 1 εκπαιδευτικός του σχολείου που:
  1. Να έχει τουλάχιστον 1 ετικέτα ποιότητας σε ένα eTwinning  έργο την τελευταία πενταετία
  2. Να υπάρχει ενασχόληση με Τ.Π.Ε. και οτιδήποτε καινοτόμο στην τεχνολογία (π.χ. συμμετοχή σε διαγωνισμούς ρομποτικής ή έργα STEM)

Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν θα πρέπει:

  • Να εγγράψουν ένα ευρωπαϊκό έργο eTwinning προσανατολισμένο στο STEMμε αξιοποίηση του εξοπλισμού, τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας.
  • Να ενημερώνουν την κάρτα έργου σε δίμηνη βάση και
  • Να υποβάλουν αίτηση για Εθνική Ετικέτα Ποιότητας με την ολοκλήρωση του έργου.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί από το κάθε σχολείο θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αναφέρεται παρακάτω με τη σύμφωνη γνώμη της Δ/νσης σχολικής μονάδας. Η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος ενέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης όσον αφορά στα υποβαλλόμενα στοιχεία, ότι είναι αληθή και είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο: http://courses.etwinning.gr/survey/index.php/822943?lang=el

Oι δηλώσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται μέχρι και την Τετάρτη 29/09/2021, στις 11.59. Τα ονόματα όσων επιλεγούν θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδαhttp://www.etwinning.gr

Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες δηλώσεις συμμετοχής στις πιο πάνω κατηγορίες, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή διαδικτυακή κλήρωση.


Πηγή: Υπουργείο Παιδείας