13-04-21 Τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων κατά το Ραμαζάνι και την εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου (Eid al Fitr)

01 06 17ramazani

13-04-21 Τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων κατά το Ραμαζάνι και την εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου (Eid al Fitr)

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων εύχεται στους μουσουλμάνους ο μήνας του Ραμαζανίου να είναι ένας μήνας αγάπης, ελεημοσύνης και καλών πράξεων.

Η τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας είναι πολύ σημαντική ώστε μαζί με την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19.

Ο νόμος (ΚΥΑ 22439/10-4-2021, ΦΕΚ Β’ 1441) ορίζει τα ισχύοντα για όλους τους χώρους λατρείας, συμπεριλαμβανομένων των Τεμενών, από την Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 έως την Δευτέρα 19 Απριλίου 2021. Τα μέτρα θα αναπροσαρμόζονται κάθε εβδομάδα με την έκδοση σχετικής ΚΥΑ, ανάλογα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Διευκρινίζεται ότι το δείπνο λύσης της Νηστείας (Ιφτάρ) δεν πρέπει να προκαλεί συνθήκες που ευνοούν την μετάδοση του κορωνοϊού COVID-19. Για το λόγο αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιείται στα Τεμένη. Προτείνεται η πραγματοποίησή του στο σπίτι, με τη συμμετοχή όσων διαμένουν σ’ αυτό, χωρίς οιοδήποτε τρίτο πρόσωπο (συγγενή, φίλο ή επισκέπτη).

Λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, των περιορισμών κυκλοφορίας και της ανάγκης αποφυγής των συναθροίσεων, κατά την περίοδο ισχύος των περιοριστικών μέτρων δεν θα παραχωρηθούν δωρεάν χώροι στην Αθήνα ή σε άλλους δήμους της χώρας για την τέλεση της προσευχής για την μεγάλη εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου (Eid al Fitr).

Για την καλύτερη ενημέρωση υπηρεσιών, φορέων και ιδιωτών υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας του Ραμαζανίου (ξεκινά πριν την Ανατολή και διαρκεί έως την Δύση του ηλίου) δεν επιτρέπεται η βρώση και η πόση οιασδήποτε τροφής ή υγρού (υφίστανται εξαιρέσεις που προβλέπονται αναλυτικά) ενώ οι ώρες προσευχής δεν είναι κοινές για όλη τη χώρα αλλά διαφοροποιούνται. Ενδεικτικά και προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων υπηρεσιών, φορέων και εργοδοτών, αναφέρονται οι ώρες προσευχής σε έξι (6) περιοχές της χώρας, όπως αυτές τέθηκαν υπ’ όψιν της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων από το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών, τους Μουφτήδες της Θράκης και τους μουσουλμάνους θρησκευτικούς λειτουργούς των αδειοδοτημένων χώρων λατρείας.

Επισυνάπτονται οι ώρες προσευχής κατά τον μήνα του Ραμαζανίου:

Ραμαζάνι Ωρες Αθήνας Σιίτες

Ραμαζάνι Ωρες Αθήνας

Ραμαζάνι Ωρες Διδυμοτείχου

Ραμαζάνι Ωρες Κομοτηνής

Ραμαζάνι Ωρες Κω

Ραμαζάνι Ωρες Ξάνθης

Ραμαζάνι Ωρες Ρόδου

 


Πηγή: Υπουργείο Παιδείας