08-03-21 Νίκη Κεραμέως για την Ημέρα της Γυναίκας: «Δεν χρειάζονται μόνο οι γυναίκες τον κόσμο. Ο κόσμος χρειάζεται τις γυναίκες»

 ΒΟΥΛΗ ΝΚ

08-03-21 Νίκη Κεραμέως για την Ημέρα της Γυναίκας: «Δεν χρειάζονται μόνο οι γυναίκες τον κόσμο. Ο κόσμος χρειάζεται τις γυναίκες»

Στην κοινή ειδική συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα την «Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών», παρέστη σήμερα η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κυρία Νίκη Κεραμέως.

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η Υπουργός αναφέρθηκε σε στοιχεία που καταδεικνύουν τις συνεχιζόμενες διακρίσεις και ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών, παρά τη δεδομένη βελτίωση από προηγούμενα χρόνια, όπως και στην επιδείνωση της θέσης των γυναικών εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, κανείς από εμάς δεν θα ζήσει για να δει την καθολική ισότητα των δύο φύλων, η οποία δεν αναμένεται να επιτευχθεί στον κόσμο εντός των επόμενων 99 ετών, ενώ ειδικότερα σε όρους οικονομικής συμμετοχής η ψαλίδα μεταξύ ανδρών και γυναικών αναμένεται να κλείσει σε 257 χρόνια. […] Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 16% χαμηλότερες απολαβές από τους άνδρες, μόνο το 7,5% των προέδρων των διοικητικών συμβουλίων και το 7,7% των διευθυντικών στελεχών είναι γυναίκες, ενώ μία στις τρεις γυναίκες έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία.» υπογράμμισε η κυρία Κεραμέως.

Όσο για τη χώρα μας, η Υπουργός αναφέρθηκε στα βήματα και την πρόοδο που έχουν καταγραφεί για τη βελτίωση του δείκτη της ισότητας των φύλων, ειδικότερα στον τομέα της εκπαίδευσης: «Στην Παιδεία, μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, διδάσκουμε στα παιδιά μας τις αρχές του αλληλοσεβασμού, της κοινωνικής ευθύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και θεματικές όπως η σεξουαλική αγωγή, η νεανική επιχειρηματικότητα, η γνωριμία με τα επαγγέλματα. Καλλιεργούμε στα παιδιά μας δεξιότητες και εφόδια που θα τους καταστήσουν ισότιμους, υπεύθυνους και δημιουργικούς πολίτες.»

Κλείνοντας την παρέμβασή της, η Υπουργός ανέφερε: «Τα στερεότυπα αλλάζουν αργά, αλλά είναι στο χέρι μας να τα καταρρίψουμε και να διασφαλίσουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες. Με στοχευμένες πολιτικές, αλλαγή νοοτροπίας, στήριξη από την οικογένεια και συστράτευση, όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν στην καθημερινότητά τους ίσα δικαιώματα. Δεν χρειάζονται μόνο οι γυναίκες τον κόσμο. Ο κόσμος χρειάζεται τις γυναίκες.»

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας.

 

 


Πηγή: Υπουργείο Παιδείας