19-02-21 Η συμπεριληπτική και η ψηφιακή εκπαίδευση στο επίκεντρο της άτυπης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ

32cd7821 f0b7 4e5c 8cf8 6b565813ba93

19-02-21 Η συμπεριληπτική και η ψηφιακή εκπαίδευση στο επίκεντρο της άτυπης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ

Την ισότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση και τις πολιτικές για μεγιστοποίηση της συμπεριληπτικότητας ανέδειξε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ στην οποία συμμετείχε σήμερα. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Στην παρέμβασή της, η κα Κεραμέως εστίασε στα μέχρι σήμερα βήματα της Ελληνικής Πολιτείας στην κατεύθυνση της στήριξης της ισότητας και της συμπερίληψης. Μεταξύ αυτών, η καθολική πρόσβαση στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, η πολλαπλή στήριξη των ευάλωτων ομάδων όπως το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότιμη Πρόσβαση των ΑμεΑ σε μία ενταξιακή/συμπεριληπτική εκπαίδευση, η δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, η προώθηση της ψηφιοποίησης της εκπαίδευσης, ως προς το περιεχόμενο, τα εργαλεία, τις υποδομές και τις δεξιότητες, με έμφαση σε ένα συμπεριληπτικό ψηφιακό εκπαιδευτικό μοντέλο.

Στο δεύτερο μέρος της παρέμβασής της, η Υπουργός αναφέρθηκε σε τρόπους επέκτασης και εντατικοποίησης της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κα Κεραμέως: «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, παρουσιάστηκε μια μοναδική ευκαιρία για περαιτέρω συνεργασία: αναπτύχθηκε ένας ψηφιακός διάλογος και αναδείχθηκαν περισσότερες δυνατότητες για ακόμα μεγαλύτερη ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ μας, όπως για παράδειγμα το Σχέδιο Δράσης για την Ψηφιακή Εκπαίδευση, ο Ευρωπαϊκός Χώρος Εκπαίδευσης, καθώς και εργαλεία όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που μπορούν να ενδυναμώσουν τη συμπεριληπτική εκπαίδευση για όλους. Οι πολιτικές ένταξης είναι επίσης κεντρικές στην επικείμενη Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τη Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030».

Οι Υπουργοί Παιδείας των κρατών-μελών της ΕΕ αντάλλαξαν απόψεις και για τη βελτίωση της κοινής αντιμετώπισης των προκλήσεων που έχουν αναδυθεί εξ αιτίας της πανδημίας της COVID-19.


Πηγή: Υπουργείο Παιδείας