05-11-20 «Πράσινο φως» για την ηλεκτρονική ψηφοφορία εκπαιδευτικών στις 7/11 και από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

YP01 400px

05-11-20 «Πράσινο φως» για την ηλεκτρονική ψηφοφορία εκπαιδευτικών στις 7/11 και από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Αυτό το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020, θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών. 170.000 εκπαιδευτικοί καλούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία που θα διεξαχθεί, για πρώτη φορά, ηλεκτρονικά, μέσω του αναγνωρισμένου και αξιόπιστου συστήματος «ΖΕΥΣ» που διαχειρίζεται το δημόσιο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ).

Τις τελευταίες μέρες, συνδικαλιστικοί φορείς που αντιτίθενται εξ αρχής στη νέα θεσμοθετημένη διαδικασία ψηφοφορίας, με ηλεκτρονικό τρόπο και ημέρα Σάββατο,  προβαίνουν σε νομικές και άλλες ενέργειες για την αναστολή ή τη ματαίωση της διεξαγωγής της.

Είναι βεβαίως απόλυτα σεβαστή η νόμιμη διεκδίκηση συνδικαλιστικών αιτημάτων, όπως με τη προσφυγή σε δικαστήρια και άλλα δικαιοδοτικά όργανα. Δεν είναι, ωστόσο, επιτρεπτές απόπειρες εκφοβισμού εκπαιδευτικών για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ή παρεμπόδισης των εφορευτικών επιτροπών από το να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, ούτε και προτροπές σε τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Το Υπουργείο θα συνεχίσει να προασπίζει το αυτονόητο, δηλαδή να υπερασπίζεται το δικαίωμα κάθε εκπαιδευτικού να εκλέγει τους αιρετούς εκπροσώπους του στα υπηρεσιακά συμβούλια και να διευκολύνει την άσκηση του δικαιώματος αυτού με τη χρήση σύγχρονων και αδιάβλητων μέσων, προστατεύοντας παράλληλα τη δημόσια και ατομική υγεία, να διασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή της επικείμενης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και να λαμβάνει προς τούτο κάθε νόμιμο και ενδεδειγμένο μέτρο.

Αυτό κάνει το Υπουργείο και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των αρμόδιων διοικητικών δικαστηρίων, για κάθε μία από τις συντονισμένες προσφυγές και αιτήσεις αναστολών που έχουν κατατεθεί. Αυτό έκανε, άλλωστε, ήδη και ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπου συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί είχαν επίσης προσφύγει, επικαλούμενοι δήθεν προσβολή εκλογικών δικαιωμάτων και προσωπικών δεδομένων. Σημειωτέον ότι με χθεσινή της απόφαση η Αρχή απέρριψε το σχετικό αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για να ανασταλεί η διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, κρίνοντας ότι δεν προκαλείται κίνδυνος για τα προσωπικά δεδομένα, ούτε και πλήττονται τα δικαιώματα ψηφοφόρων και εκλογέων.

Όσο απογοητευτική και εάν είναι η στάση της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ στο συγκεκριμένο θέμα, δεν θα κάμψει τη βούληση του Υπουργείου να αφήσουμε πίσω αναχρονιστικές αντιλήψεις ή προφάσεις και να προχωρήσουμε μπροστά.


Πηγή: Υπουργείο Παιδείας