Πόσες απουσίες δικαιούνται οι μαθητές στο Λύκειο

Για τα Γενικά Λύκεια (ΓΕ.Λ.) ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 35 “Χαρακτηρισμός φοίτησης και συνέπειες στην προαγωγή και απόλυση μαθητών “του Π.Δ. 60/2006 (ΦΕΚ Α΄65)

Άρθρο 35
Χαρακτηρισμός φοίτησης και συνέπειες στην προαγωγή και απόλυση μαθητών
1. Η φοίτηση όλων των μαθητών των Ενιαίων Λυκείων χαρακτηρίζεται με πράξη του Συλλόγου των διδασκόντων καθηγητών την ημέρα που λήγουν τα μαθήματα ως επαρκής ή ανεπαρκής, με βάση το σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, σε συνδυασμό με την ετήσια προφορική επίδοσησε όλα τα μαθήματα.
2. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση στην περίπτωση κατά την οποία:
α) Tο σύνολο των απουσιών του μαθητή, που σημειώθηκε κατά το λήγον διδακτικό έτος, δεν υπερβαίνει τις πενήντα (50), ανεξάρτητα από τους λόγους πραγματοποίησής τους.
β) Tο σύνολο των απουσιών του μαθητή δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114), από τις οποίες οι πάνω από τις πενήντα (50) είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται, «σύμφωνα με το άρθρο 3 του π.δ. 485/83 (ΦΕΚ184 Α΄)».Κατ’ εξαίρεση, ο Σύλλογος των Διδασκόντων κάθε Σχολείου με ειδική πράξη του χαρακτηρίζει ως επαρκή  τη φοίτηση μαθητή που σημείωσε από εκατόν δέκα πέντε έως εκατόν εξήντα τέσσερις (115−164) απουσίες, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι απουσίες πάνω από τις πενήντα (50) είναι δικαιολογημένες και οφείλονται σε ασθένεια, που βεβαιώνεται σύμφωνα με τα παραπάνω, και η επίδοσή του κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική. Ως ιδιαίτερα ικανοποιητική κρίνεται στην προκειμένη περίπτωση η επίδοση του μαθητή, όταν ο γενικός μέσος όρος της προφορικής βαθμολογίας (Γ.Μ.Ο.), όπως προκύπτει από το άθροισμα των Μ.Ο. των δύο τετραμηνιαίων βαθμών στο Λύκειο, διαιρούμενο με τον αριθμό των διδασκόμενων μαθημάτων, είναι τουλάχιστον δεκαπέντε (15) πλήρες και η διαγωγή του κοσμιωτάτη.
γ) Συντρέχουν οι λόγοι που αναφέρονται στην παρ. 6 εδ. δ΄ του άρθρου 1 του π.δ. 294/1980.
3. Οι μαθητές, των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται επαρκής, προσέρχονται κανονικά στις προαγωγικές και
απολυτήριες εξετάσεις του Ιουνίου.
4. Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή που σημείωσε πάνω από πενήντα (50) απουσίες και δεν εμπίπτει σε καμία από τις περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν.
5. Οι μαθητές, των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής, είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν τη
φοίτηση στην ίδια τάξη.
6. Για τους μαθητές, που φοιτούν στα Εσπερινά και Μουσικά Λύκεια, τα αριθμητικά όρια των εκατόν δεκατεσσάρων (114) και εκατόν εξηντατεσσάρων (164) απουσιών για το χαρακτηρισμό της φοίτησης προσαυξάνονται κατά δεκα έξι (16).
7. Ο υπεύθυνος καθηγητής για την παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών τμήματος ή τάξεως, αφού ενημερώσει το Διευθυντή του σχολείου ότι ο μαθητής συμπλήρωσε ήδη εικοσιτέσσερις (24) απουσίες, δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες, είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τον κηδεμόνα με ταχυδρομική επιστολή, η οποία στέλνεται με τη μέριμνα του σχολείου από την1η έως την 5η κάθε μήνα για τις απουσίες του μήνα που προηγήθηκε.

Σχόλιο: Η υπογράμμιση έγινε για να διευκρινιστεί πότε ένας μαθητής μπορεί να  έχει τις επιπλέον (114+50) απουσίες.
Καλοδήμος Δ.

9 thoughts on “Πόσες απουσίες δικαιούνται οι μαθητές στο Λύκειο

  1. Αγαπητέ συνάδελφε, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με το τίτλο του άρθρου, για τον λόγω του ότι η φοίτηση είναι υποχρεωτική.
    Έχουν βέβαια δικαίωμα στην δικαιολόγηση.
    Αλλά δικαίωμα να απουσιάζουν δεν έχουν.
    Σε ευχαριστώ για την προσοχή.
    Καλή βδομάδα.

  2. Γιατί η φοίτηση είναι υποχρεωτική; Ένας μαθητής του Λυκείου έχει δικαίωμα να απουσιάζει όσες μέρες θέλει με τις συνέπειες που καθορίζονται από το παραπάνω Π.Δ. Δηλαδή αν ξεπεράσει το όριο το δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών δεν προάγεται στην επόμενη τάξη.

  3. καλημερα !
    ειμαι μαθητρια ιδιωτικου λυκειου και εχω μια απορια σχετικα με το οριο απουσιων που δικαιουμαι!
    στο σχολειου μου το ωρολογια προγραμμα στην 3η λυκειου δεν γινεται κανονικα,διοτι διδασκομαστε μονο τα μαθηματα της κατευθυνσης που εχουμε επιλεξει. Οι απουσιες δεν εχουν οριστει προκειμενου ενας μαθητης να μην εχει ανεπαρκη φοιτηση σε ολα τα μαθηματα (κατευθυνσης και γενικης) ; …. αρα 114 : 13 = 9 απουσιεσ στο καθε μαθημα απο τη στιγμη που εμεις κανουμε επιλεκτικα μονο τα μαθηματα που θα δωσουμε στις πανελληνιες (συνολο 7) δεν θα πρεπει να εχουμε 114+ [(13-7)*9]=168 ;

  4. Κύριε Κουρτη, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω μαζί σας. Όπως σαφώς θα γνωρίζετε η εκπαίδευση στην Ελλάδα ειναι υποχρεωτική μέχρι το γυμνάσιο… Συνεπώς είναι άτοπη η διαφωνία σας.

    ΥΓ. Ο “λόγος” γράφεται με όμικρον!

  5. η κορη μου είναι μαθήτρια μ.ο. 18.6 έχει αδικαιολογητες απουσίες,49, από τις οποίες οι 14 πρέπει να ειναι απο την απεργία των καθηγητών τον Σεπτέμβριο,είχαν πει σταπαιδιά να πηγαίνουν απόγευμα… ειναι σωστόαυτό? Τις ώρες εκείνες είχα κανονίσει φροντιστήρια και ιδιαίτερα για την μικρή.. πρέπει να συμμετάσχουν στις αδικαιολογητες αυτές οι απουσίες??

  6. Λοιπον,μαθητρια παρ’οτι συμφωνω μαζι σου, απο την σιγουρια σου οτι εχεις την πιο ορθη αποψη επι του θεματος νομιζω πηραν τα μυαλα σου αερα και δεν προσεξες οτι ο κυριος Κουρτης χρησημοποιησε την δοτικη στο σχολιο του. Για αυτο και σωστα εγραψε “λογω” οποτε η διορθωση σου κρινεται λανθασμενη και περιττη. Ωστοσο σου αναγνωριζω το δικαιο της γνωμης σου.

  7. Προς Ανωνυμο,

    Η μαθήτρια έχει δίκιο, ο κ. Κούρτης έγραψε “για τον λόγω”, άρα αιτιατική και όχι δοτική. Αλλως έπρεπε να είχε γράψει “λογω του ότι”. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να έγινε λάθος στην πληκτρολόγηση και να του ξέφυγε. Αλίμονο να πέφτουμε να φάμε τον καθένα για ένα λάθος σε ένα forum. Οσο για το θέμα, κανένα δεν πείραξε αυτό που λέει η student; Οτι δηλαδή στα ιδιωτικά δεν ακολουθείται το πρόγραμμα και διδασκονται μονο τα μαθήματα επιλογής; Ειναι κοινο μυστικό ότι πολλά ιδιωτικά εχουν μεταπέσει στην κατηγορία των φροντιστηρίων, αλλά το Υπουργείο κοιμάται. Ολα στο βωμό του να περάσουμε σε ΑΕΙ και ας μην ξερουμε τίποτα άλλο εκτός από την παπαγαλία της επιλογής.

Comments are closed.