Ομιλία Δρ. Βάλιας Λύρατζη (Διδάκτωρ Αστροφυσικής, Πανεπιστημίου Αθηνών) με τίτλο:
Ο παράξενος κόσμος της Θεωρίας της Σχετικότητας
στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012.
Πόσο πραγματικό είναι το Σύμπαν που παρατηρούμε; Τι μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε οι αισθήσεις μας; Πώς είναι το πραγματικό Σύμπαν; Η Διδάκτωρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βάλια Λύρατζη παρουσιάζει τις απαντήσεις που δίνει η Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Εδώ μπορείτε να βρείτε σε pdf την παρουσίαση που συνόδευε την ομιλία.
Σχόλιο του Διαχειριστή: Η παρουσίαση σε pdf είναι πολύ καλή και αξίζει να τη δείτε.
Καλοδήμος Δ.
Φυσικός
Από πού να αρχίσει κανείς; Από την άποψη ότι ‘όσα αντιλαμβανόμαστε δεν είναι πραγματικά’; Και ποιος το λέει αυτό; Μα, η Αυτού Μεγαλειότης η Θεωρία της (Ειδικής και Γενικής) Σχετικότητας! Και αφού το λέει αυτή, εμείς δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τις αισθήσεις μας! Αν αυτό το έλεγε κάποιος που δεν είχε το περίβλημα της απόλυτης αυθεντίας (Αϊνστάιν) σίγουρα θα τον θεωρούσαμε παράφρονα ή απλά γραφικό. Το άλλο: ‘η μάζα είναι η καμπύλωση του χώρου’, πόσο αλήθεια αντιβαίνει ότι μπορεί να αισθάνεται και να αντιλαμβάνεται κανείς; Αλλά, αφού το λέει η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, έτσι θα είναι.
Μήπως μπορούν να μας πουν όλοι αυτοί που αναπαράγουν τις θεωρίες του Αϊνστάιν, αν όλα αυτά έχουν αποδειχτεί πειραματικά, από επιστήμονες που δεν σχετίζονται συμφεροντολογικά από τις θεωρίες αυτές; Μιλάω για επιστήμονες που δεν έχουν ακαδημαϊκές θέσεις, διδακτορικά ή άλλα οφέλη από τις θεωρίες του Αϊνστάιν. Δεν θα περίμενε ποτέ κανείς τον Καθηγητή που διδάσκει τις θεωρίες αυτές στους φοιτητές του ή τον έχοντα την πανεπιστημιακή έδρα λόγω των σπουδών του στην Σχετικότητα να καταλήξει ποτέ σε πειραματικό συμπέρασμα που καταρρίπτει τις θεωρίες αυτές και έτσι να αυτοαναιρεθεί.
Υπάρχει μια σειρά επιστημόνων με διδακτορικά και μη, που έχουν καταρρίψει πειραματικά τις θεωρίες αυτές. Αλλά είναι ‘αιρετικοί’ και δεν τους γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα.
Πόσο «αντέχει» η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ;
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=184397
Τα πειράματα που ανέφερα στην προηγούμενη ανάρτηση και καταρρίπτουν την Ειδική Σχετικότητα, είναι πολύ πιο γήινα από εκείνα που αναφέρονται στο άρθρο του Βήματος. Αναφέρω μερικά:
1. Το περιβόητο πείραμα των Michelson-Morley. Αν διαβάσει κανείς το κείμενο της δημοσίευσης των πειραμάτων, θα μείνει εμβρόντητος βλέποντας ότι το πείραμα δεν κατέληξε σε μηδενικό αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν σχεδόν όλα τα εγχειρίδια, αλλά σε φαινόμενο (σχετική ταχύτητα Γης-αιθέρα) μικρότερο του αναμενομένου. Όχι όμως μηδενικό. Το δήθεν μηδενικό εύρημα του παραπάνω πειράματος αποτέλεσε τη βασική παραδοχή του Αϊνστάιν για να διατυπώσει τις βάσεις της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας.
2. Τα πειράματα των D. Miller – Morley όπου επαναλήφθηκε το πείραμα των Μ-Μ με τεράστιο αριθμό μετρήσεων και κατέληξε στην παραβίαση της Ειδικής Σχετικότητας.
3. Τα πειράματα του Sagnac το 1913.
4. τα πειράματα Υ. Galaev το 2002 και 2005.
Η Ειδική Σχετικότητα καταρρίπτεται με γήινα μέσα. Δε χρειάζονται εξαιρετικά σπάνιες και αμφιλεγόμενες κοσμικές παρατηρήσεις.