Tο «ψηφιακό Πανεπιστήμιο» udacity.com

Ενα από τα πιο φιλόδοξα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Ιντερνετ – «ψηφιακό πανεπιστήμιο»,  όπως αυτοαποκαλείται – είναι το Udacity. Εμπνευστής του είναι ο Σεμπάστιαν Θραν, επικεφαλής του «μυστικού» εργαστηρίου Google X,
ο οποίος έχει συμβάλει – μεταξύ άλλων – στη δημιουργία του πρώτου αυτοκινήτου χωρίς οδηγό και των ψηφιακών γυαλιών που μετατρέπουν τα μάτια μας σε υπολογιστή!
Ο γερμανός καθηγητής εγκατέλειψε την έδρα του στο Στάνφορντ για να αφοσιωθεί στην παροχή δωρεάν εκπαίδευσης για όλους μέσω του Ιντερνετ. «Αυτό είναι το μέλλον», δήλωσε πρόσφατα, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη προσπάθεια «εκδημοκρατισμού της εκπαίδευσης». Πρόδρομος του Udacity ήταν το μάθημα Τεχνητής Νοημοσύνης που δίδασκε ο Θραν στο Στάνφορντ. Το φθινόπωρο του 2011 αποφάσισε να μεταφέρει τις διαλέξεις του στο Διαδίκτυο, συγκεντρώνοντας 160.000 «φοιτητές» από 190 χώρες. «Ενθουσιάστηκα.
Ηταν σαν όνειρο» λέει ο Θραν, ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο έκανε αυτό το όνειρο πραγματικότητα: ίδρυσε το ψηφιακό του «πανεπιστήμιο», έχοντας εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 800.000 άτομα.
ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Το Udacity προσφέρει 19 μαθήματα με βασικό αντικείμενο τις θετικές επιστήμες και δη την πληροφορική. Παρότι δεν παρέχει δημογραφικές πληροφορίες για τους φοιτητές του, ο εκπρόσωπός του δήλωσε στα
«ΝΕΑ» ότι μεταξύ των εγγεγραμμένων συγκαταλέγονται αρκετοί Ελληνες.
Τα μαθήματα περιλαμβάνουν βιντεοδιαλέξεις, τεστ και εκπόνηση εργασιών. Οι παραδόσεις απαρτίζονται από πολλά βίντεο διάρκειας περίπου πέντε λεπτών, χωρισμένα σε ενότητες οι οποίες αντιστοιχούν σε διδασκαλία και μελέτη μίας εβδομάδας. Ωστόσο, ο φοιτητής μπορεί να τις ολοκληρώσει όποτε θέλει και να δει τα βίντεο όσες φορές επιθυμεί. Για κάθε μάθημα δημιουργείται ένα φόρουμ συζητήσεων και ένα wiki (στο πρότυπο της Βικιπαίδειας).
Στο τέλος ο φοιτητής καλείται να συμμετάσχει σε μια γενική εξέταση. Το Udacity χρηματοδοτείται από εταιρείες όπως η Google, οι οποίες προσφέρουν θέσεις εργασίας στους καλύτερους φοιτητές.
Η Ελλάδα βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο των παραδόσεων. Οχι, όμως, λόγω της οικονομικής κρίσης. «Θα αρχίσουμε με μια ερώτηση που συνάρπασε τους Ελληνες: πόσο μεγάλος είναι ο πλανήτης μας;» είπε πρόσφατα, απευθυνόμενος στους φοιτητές του, ο καθηγητής Φυσικής του Udacity. Στη συνέχεια άρχισε να μιλάει για τη Γη επικαλούμενος τον Αρχιμήδη.
Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Μεταβείτε στη διεύθυνση www.udacity.com και κάντε κλικ στην επιλογή Sign Up που βρίσκεται στο επάνω δεξιό µέρος της αρχικής σελίδας. Αφού συµπληρώσετε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο, e-mail και κωδικός πρόσβασης) και αποδεχθείτε τους όρους χρήσης, θα µεταφερθείτε αυτοµάτως στη σελίδα µε τα µαθήµατα για να επιλέξετε
εκείνα που θέλετε να παρακολουθήσετε.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ