20-12-17 Σημεία της ομιλίας του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

20 gavsar

20-12-17 Σημεία της ομιλίας του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

«Προχωράμε σε ένα βήμα ισονομίας και δημοκρατίας μέσα σε ένα πλαίσιο περίπλοκο, με πλήρη σεβασμό της μουσουλμανικής μειονότητας της χώρας μας», ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου κατά τη συνεδρίαση και ψήφιση κατά πλειοψηφία –από όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής που επιφυλάχθηκε- στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής του Σχεδίου Νόμου «Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν.1920/1991, με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών».

Στη συνεδρίαση ήταν παρόν και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής.

«Έχει τεράστια σημασία όταν συζητάμε ζητήματα μειονοτήτων να το συζητάμε ψύχραιμα και να μην τα χρησιμοποιούμε για μικροπολιτικούς σκοπούς» σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου, τονίζοντας ότι η σημερινή ρύθμιση έρχεται σε μια στιγμή που και στην Ευρώπη είναι επίκαιρο το θέμα του μουσουλμανικού πληθυσμού. «Είναι μια νέα κατάσταση, εξαιρετικά σύνθετη. Μια κατάσταση που έχει στοιχεία ισλαμοφοβίας αλλά και μια κατάσταση που έχει ξαναβάλει στο τραπέζι θέματα ταυτότητας της Ευρώπης, η οποία ξεχνώντας την ιστορία της θεωρεί ότι τα θέματα αυτά τα έχει λύσει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε σε στοιχεία που προκύπτουν από τα ληξιαρχεία της Δυτικής Θράκης, σύμφωνα με τα οποία από τους 2.200 γάμους που έγιναν την τελευταία τριετία, οι 683 είναι πολιτικοί γάμοι, ποσοστό 30%. «Άρα ο μουσουλμανικός πληθυσμός επιμένει σε ποσοστό 70% στον θρησκευτικό γάμο. Αυτό σημαίνει ότι το ‘ταυτοτικό’ στοιχείο τους θέλουν να το εκφράσουν με αυτόν τον τρόπο. Με αυτή την έννοια, η προαιρετική εφαρμογή της Σαρία που φέρνει ο νέος νόμος, είναι ένα πρώτο στέρεο βήμα που σέβεται τη σημερινή κατάσταση της μειονότητας. Προφανώς πρέπει να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα», είπε ο Υπουργός σημειώνοντας: «Οι μειονότητες είναι ιστορικές κατηγορίες. Έχουν μια χωροχρονικότητα που καθορίζει διαφορές ακόμη και ανάμεσα σε άτομα με την ίδια θρησκεία».

Τέλος, αναφέρθηκε στην έναρξη της λειτουργίας, από τη νέα σχολική χρονιά, των έξι πιλοτικών νηπιαγωγείων στην περιοχή. 

 

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας