ΦΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μας «Η Φυσική που δεν διδάσκεται» το απόγευμα του Σαββάτου 9 Δεκέμβρη.  Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία με σημαντική την συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονέων.

Ο κ. Νίκος Κυλάφης , ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής με ένα παραστατικό τρόπο μάγεψε το κοινό με την ομιλία του. Ανέπτυξε με γλαφυρό και  κατανοητό τρόπο τις ιδιότητες μιας μαύρης τρύπας , αποδεικνύοντας ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι κάτι φανταστικό, αλλά υπαρκτό, άλλωστε μεγαλύτερη απόδειξη είναι η πρόσφατη ανίχνευση των Βαρυτικών κυμάτων. Ταυτόχρονα πραγματοποίησε απλά πειράματα για να δείξει τις ιδιότητες του χωροχρόνου και την σχέση της βαρύτητας με αυτόν, σύμφωνα με την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας.

Ο κ. Μιχάλης Καραδημητρίου, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φυσικών Κρήτης, αφού μίλησε για την Φυσική που διδάσκεται και τον τρόπο που οι μαθητές μας αντιλαμβάνονται την Φυσική στα σχολεία, μας ταξίδευσε μέσα από το άτομο στον πυρήνα και στην συνέχεια στα έσχατα συστατικά της ύλης και τις αλληλεπιδράσεις τους. Ανέπτυξε τον προβληματισμό για την σπουδαιότητα και την ταυτόχρονη απουσία της σύγχρονης Φυσικής στα προγράμματα σπουδών του Λυκείου μας και την στρεβλότητα του σημερινού προγράμματος. Στο τέλος ακολούθησε η βράβευση μαθητών και καθηγητών που συμμετείχαν στον 1ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Κατασκευών Φυσικής.

Ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης, θα συνεχίσει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την ίδρυση του πριν δύο χρόνια για να φέρει την Φυσική και τα επιτεύγματα της κοντά στην κοινωνία. Σήμερα είναι αναγκαίο να αναφέρουμε ξανά ότι το βασικό ζητούμενο στις αλλαγές στην παιδεία είναι να ξαναδούμε από την αρχή το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών. Η συζήτηση για την μεταρρύθμιση στην παιδεία δεν μπορεί να είναι συζήτηση μόνο για το σύστημα εισαγωγής ή τις ώρες διδασκαλίας, το ζητούμενο ήταν και παραμένει το τι σχολείο θέλουμε! Για εμάς το σχολείο πρέπει να δίνει στο απόφοιτο του τα απαραίτητα εφόδια που θα τον κάνουν ενεργό και σκεπτόμενο πολίτη. Μέσα από μια ολοκληρωμένη γενική παιδεία να του δίνει τα εφόδια που θα τον κάνουν να αντιλαμβάνεται, ανεξάρτητα από τις μετέπειτα σπουδές του, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος γύρο του, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε επιστημονικό επίπεδο.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών

Εισήγηση Μιχάλη Καραδημητρίου

Εισήγηση Νίκου Κυλάφη

πηγή