12-12-17 Σημεία της ομιλίας του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου στη Βουλή, για την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία

 12 gavsa

{youtube}v=zOHjIyhpQKE{/youtube}

12-12-17 Σημεία της ομιλίας του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου στη Βουλή, για την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία  

Ως ένα «βήμα εκσυγχρονισμού, που είχε αργήσει εδώ και πολλές δεκαετίες, στην κατεύθυνση της περαιτέρω αναγνώρισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των μουσουλμάνων συμπολιτών μας», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Εκσυγχρονίζεται ένα καθεστώς που ίσχυε εδώ και σχεδόν 100 χρόνια και το οποίο διατηρήθηκε με σκοπό την αναπαραγωγή πολιτικών εναντίoν των μειονοτήτων», σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου, τονίζοντας ότι με το νομοσχέδιο αντιστρέφεται η σημερινή κατάσταση και πλέον τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας υπάγονται υποχρεωτικά στον Αστικό Κώδικα για ζητήματα αστικών διαφορών, εκτός κι αν και τα δύο μέρη συμφωνήσουν εγγράφως στην προσφυγή στην δικαιοδοσία του Μουφτή.

«Η αντιστροφή του σημερινού καθεστώτος έχει μια σημαντική διαφορά καθώς καταργείται η υποχρεωτικότητα και δίνεται στα μέλη της μειονότητας μια ακόμα δυνατότητα επιλογής», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα όποιοι έχουν τελέσει θρησκευτικό γάμο υποχρεωτικά απευθύνονται για τις κληρονομικές ή οικογενειακές διαφορές τους στον Μουφτή για την εφαρμογή της Σαρία. Με το νομοσχέδιο, όλα τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας –είτε έχουν τελέσει θρησκευτικό είτε πολιτικό γάμο- θα λύνουν τις διαφορές τους στα αστικά δικαστήρια εκτός εάν και οι δύο συμφωνούν να απευθυνθούν στον Μουφτή.

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου έκανε αναφορά στην ιστορική αντιμετώπιση της μουσουλμανικής μειονότητας από τη χώρα μας και στην αυξανόμενη αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού της Ευρώπης. «Η Πολιτεία οφείλει να βρίσκει την λεπτή ισορροπία μεταξύ της συνεχούς ενίσχυσης των δικαιωμάτων των πολιτών και της ταυτόχρονης προσπάθειας να μην υπονομεύονται τα στοιχεία ταυτότητας των μειονοτήτων», επεσήμανε.

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Γαβρόγλου παρουσίασε στοιχεία από τα Ληξιαρχεία της Ροδόπης, της Ξάνθης και του Έβρου, σύμφωνα με τα οποία τα τελευταία τρία χρόνια έχουν τελεστεί 2.207 γάμοι. Από αυτούς, 1.524 είναι θρησκευτικοί και 683 είναι πολιτικοί.

 «Οι θρησκευτικοί γάμοι είναι το 70% του συνόλου. Καλώ, λοιπόν, όσους λένε ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να καταργηθεί η Σαρία, να ερμηνεύσουν αν σε αυτή την πραγματικότητα η κατάργησής της δεν θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει η ρύθμιση που προτείνουμε εμείς», σημείωσε ο Υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι σεβασμός στη μειονότητα να προχωρήσουμε στον προαιρετικό χαρακτήρα της Σαρία, διότι τα προβλήματα σεβασμού στη μειονότητα δεν λύνονται ούτε με μαγκιές, ούτε με τους τρόπους που λύνονται άλλα προβλήματα για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Τα θέματα ταυτότητας είναι πολύ σοβαρά. Είναι θέματα που έχουν τις ιστορικές καταβολές τους, είναι ζητήματα που αναπαράγονται με πολύ περίπλοκους τρόπους, ο οποίοι δεν ισχύουν για τον υπόλοιπο πληθυσμό, και θέλει πάρα πολύ προσεκτικά βήματα».

Δίνοντας το στίγμα της ρύθμισης, ο κ. Γαβρόγλου είπε: «Μπορεί η κυβέρνηση να κατηγορηθεί ότι κάνει πολύ συντηρητικά βήματα. Εμείς δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτή τη λογική. Εμείς λέμε ότι στον τόπο μας έχουμε τη συγκεκριμένη μειονότητα. Για αυτή τη μειονότητα τα θέματα ταυτότητας έχουν γίνει μέρος μίας συνείδησης που έχει ιστορικές καταβολές. Και πρέπει τόσο για τα θέματα συνείδησης, όσο και για τα θέματα ιστορίας αλλά κυρίως για το πώς πορευόμαστε ως ένα κράτος δικαίου και ως ευρωπαϊκή χώρα, να πηγαίνουμε με βήματα που δεν θα αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση. Το προαιρετικό -το οποίο δεν έγινε επί τόσες δεκαετίες- είναι το πρώτο βήμα ενός συνόλου βημάτων. Το επόμενο, προφανώς, θα έχει σχέση με την πλήρη ορθολογικοποίηση των Μουφτειών. Θέλει προσοχή και θέλει συναινέσεις. Και το πρώτο βήμα είναι μια εξαιρετική προϋπόθεση για να προετοιμαστούμε άμεσα για το δεύτερο».

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας