09-05-17 Σκηνές ελπίδας και φιλίας για τα παιδιά που φέρνει η θάλασσα, τα ελληνόπουλα υποδέχονται τους πρόσφυγες συμμαθητές τους

09 megaro

{youtube}v=CorsF5q5YhI&t=15s{/youtube}

09-05-17 Σκηνές ελπίδας και φιλίας για  τα παιδιά που φέρνει η θάλασσα, τα ελληνόπουλα υποδέχονται τους πρόσφυγες συμμαθητές τους

Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. διοργάνωσε την Τρίτη , 9 Μαΐου 2017, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,  μια μεγάλη καλλιτεχνική  εκδήλωση σε συνεργασία με τα Καλλιτεχνικά Σχολεία της Ελλάδας, για τα προσφυγόπουλα  που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας και φοιτούν στο πλαίσιο της Δράσης του Υπουργείου με τον τίτλο : «Ένταξη Προσφυγοπαίδων, ηλικίας έως 15 ετών, στο Εκπαιδευτικό Σύστημα».                                                                                                                                                                                 

Το εξαιρετικό αποτέλεσμα της εκδήλωσης ήταν  έργο των μαθητών και των μαθητριών  των Ελληνικών Καλλιτεχνικών Σχολείων, που μίλησαν  την γλώσσα της ευθύνης και της αλληλεγγύης  σε έναν διάλογο πολιτισμού .

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΕΘ κ.Ι. Παντής είπε ανάμεσα στα άλλα: «Ήταν μόλις επτά μήνες πριν, όταν στις 10/10/2016 ανοίγαμε το πρώτο σχολείο για να σας υποδεχτεί. Παράλληλα με τις δικές σας αγωνίες και οι δικές μας- να είναι όλα έτοιμα, όλα εντάξει για να σας καλωσορίσουμε στις τάξεις μας. Κι’ από τότε ολοένα και με πιο σίγουρα βήματα  φτάσαμε σήμερα σε 448 τάξεις υποδοχής περίπου για 5000 μαθητές σε 112 σχολεία. Τη φετινή σχολική χρονιά βάλαμε τις βάσεις για τη συνύπαρξή μας.Για έναν κόσμο που χωράει πολλούς «κόσμους». Για ένα μέλλον που ανήκει πρώτα απ’όλους σ’εσάς, σε όλα τα ΠΑΙΔΙΑ του κόσμου.

Το ΥΠΠΕΘ και ο υπουργός Κώστας  Γαβρόγλου , είμαστε υπερήφανοι για την πρωτοβουλία των μαθητών από τα τρία Καλλιτεχνικά Σχολεία ( Γέρακα Αττικής , Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης και Ηράκλειου Κρήτης), για την ευαισθησία, τη σκληρή δουλειά που έκαναν μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους ετοιμάζοντας τη σημερινή εκδήλωση για τους πρόσφυγες συμμαθητές τους. Για να μεταφέρουν τη δική τους ματιά για όσα τους φέρνουν πιο κοντά με τα παιδιά «που φέρνει η θάλασσα» στην Ελλάδα. Σας ευχαριστώ θερμά. Η δουλειά που γίνεται στα σχολεία αυτά είναι αξιέπαινη και είναι ιδιαίτερη η χαρά όλων μας στο Υπουργείο που δύο νέα Καλλιτεχνικά Σχολεία θα λειτουργήσουν στην Αττική από την επόμενη χρονιά ( 2017-2018) στο Περιστέρι και στο Κερατσίνι .

Το ΥΠΠΕΘ και ο υπουργός κ. Κώστας Γαβρόγλου είναι υπερήφανοι και για εσάς όμως, τους νέους μαθητές μας στην Αττική που προσπαθείτε όλους αυτούς τους μήνες να γνωρίσετε το ελληνικό σχολείο, να ανοιχτείτε , να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας , να γνωρίσετε νέους φίλους , να πλουτίσετε τις γνώσεις σας , να μάθετε τη γλώσσα μας.

Είσαστε η γέφυρα που ενώνει τους κόσμους μας. Μεγάλες ευχαριστίες πρέπει να απευθύνω εκ μέρους  του ΥΠΠΕΘ και του Υπουργού Κώστα Γαβρόγλου και σε όλους όσοι μας βοήθησαν στο δύσκολο αυτό ταξίδι της φετινής χρονιάς που υπήρξε πρωτοποριακή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Τους συνεργάτες μας στα Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής,  Υγείας και ιδιαίτερα τον γενικό γραμματέα Γιάννη Μπασκόζο , τη Βουλή των Ελλήνων, Τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τη UNICEF.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Συντονιστές Εκπαιδευτικής Πολιτικής που είναι στα Κέντρα Φιλοξενίας, τους εκπαιδευτικούς των ΔΥΕΠ και τους διευθυντές των περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και ιδιαίτερα την Ομάδα Διαχείρισης, Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας τα μέλη της οποίας υπερέβαλαν εαυτόν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα του Υπουργείου. Και είμαι βέβαιος ότι απέκτησαν σε τέτοιο βαθμό τεράστια εμπειρία την οποία θα τη μεταλαμπαδεύσουν και το επόμενο σχολικό έτος.»

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν και ο Υφυπουργός  Μεταναστευτικής Πολιτικής κος  Γ.Μπαλάφας καθώς και ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου .       

       IMG 8448                                                               

 IMG 8453

IMG 4

IMG 8505

IMG 8535

IMG 8559

IMG 8607

 


Πηγή: Υπουργείο Παιδείας