Στη μνήμη του Καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, Μιχάλη Κελπανίδη

Στη μνήμη του Καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, Μιχάλη Κελπανίδη
Με έναν καλαίσθητο τιμητικό συλλογικό τόμο με τίτλο Κοινωνία και Εκπαίδευση/ Society and Education, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  Θεσσαλονίκης απέτισε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του Καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Μιχάλη Κελπανίδη, η παρουσίαση του οποίου έγινε την Πέμπτη 2 Μαρτίου στην Αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στις 18.00 μ.μ. από τους Κωνσταντίνο Μπίκο, Καθηγητή Α.Π.Θ. και Δημήτριο Σταμοβλάση, Επίκ. Καθηγητή Α.Π.Θ.
Χαιρετισμό απηύθυναν οι: Παναγιώτης Ξωχέλλης, Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ., Σταύρος Σταύρου, Πρ. Επίκ. Καθηγητής Α.Π.Θ., Ιωάννης
Κατσίλλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Στέλιος Χιωτάκης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο ακαδημαϊκός δάσκαλος Μιχάλης Κελπανίδης με γνωστικό αντικείμενό
την Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης και την Μεθοδολογία της Έρευνας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία, Ψυχολογία και Μουσικολογία στα Πανεπιστήμια της Βιέννης και της Φρανκφούρτης. Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο και στο Γερμανικό Ινστιτούτο για Διεθνή Παιδαγωγική Έρευνα της Φρανκφούρτης. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής) υπηρέτησε επί είκοσι οκτώ έτη. Κατά διαστήματα διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στο «Department for Hellenic Studies» του Πανεπιστημίου του Princeton (1996) και στο «Ινστιτούτο Φιλοσοφίας και Επιστημών του Πολιτισμού» του Πανεπιστημίου του Klagenfurt της Αυστρίας.
Η εκδήλωση τιμής στη μνήμη του ξεκίνησε και έκλεισε μουσικά για Τρίο με
πιάνο (Bach – Tchaikovsky – Albinoni/Giazotto – Mendelssohn – Enescu –
Scriabin. Ο ίδιος εξαιρετικός πιανίστας και βιολιστής διατηρούσε σε καθημερινή βάση την επαφή του με τη μουσική, τη γνώση της οποίας παρέλαβε από τον μουσικό πατέρα του.
Ήταν πολλοί και εκλεκτοί και βαθιά συγκινημένοι οι φίλοι και συνάδελφοι που είχαν να πουν πολλά και καλά λόγια για τον άνθρωπο, τον επιστήμονα και τον καλλιτέχνη Μιχάλη Κελπανίδη.
Από το πλήθος των εργασιών του ερευνητή Μιχάλη Κελπανίδη επιλέγω να υπενθυμίσω την έρευνα τη σχετική με τη διδασκαλία των Αρχαίων
Ελληνικών:
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΕΛΠΑΝΙΔΗΣ: ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ
ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ:Η έρευνα στους
καθηγητές, που έγινε, η έρευνα στους μαθητές, που δεν έγινε, και οι
αιτίες του τορπιλισμού της από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο
Περιοδικό Νέα Παιδεία τεύχος 131
Ο Μιχάλης Κελπανίδης περνούσε μέρος των θερινών του διακοπών στην
Πελασγία, γενέθλιο τόπο της συζύγου του Καλλιόπης Βρυνιώτη,
Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
(Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών ).
Θα τον θυμόμαστε μειλίχιο, ευγενή και αφοσιωμένο στο έργο του.

Δρ. Καλλιόπη Πολυμέρου,
Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Φθιώτιδας- Φωκίδας