09-03-17 Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για τα Θρησκευτικά και τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας


09-03-17 Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για τα Θρησκευτικά και τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας

 

Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών και τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας:

 

Στην συνάντηση της 5ης Οκτωβρίου του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο,  όπου συμμετείχαν κι άλλοι ιεράρχες και υπουργοί, κρατούνταν τελικά πρακτικά;

 

Η θέση της Κυβέρνησης όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα έχει εκφραστεί από τον τότε αρμόδιο υπουργό, από τον νυν αρμόδιο υπουργό αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό με σχετική παρέμβασή τους στη Βουλή. Αυτή είναι και η θέση η οποία υλοποιείται σήμερα, καθώς, όπως θα γνωρίζετε, συνεχίζεται ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και της ηγεσίας της Εκκλησίας, έτσι ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και να προχωρήσουμε στην αλλαγή του προγράμματος σπουδών στη βάση των σύγχρονων αναγκών του εκπαιδευτικού συστήματος. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις θα ληφθούν από το αρμόδιο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, όταν αυτή η διαβούλευση ολοκληρωθεί στη βάση του χρονοδιαγράμματος που έτσι κι αλλιώς έχει τεθεί εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

 

Μιας και άνοιξε η συζήτηση για Συνταγματική αναθεώρηση τα θέματα Εκκλησίας- Κράτους τίθενται σε διαβούλευση. Η θέση της Κυβέρνησης ποια είναι ως προς αυτό γιατί προκύπτει και μέσα απ΄ αυτή την τοποθέτηση του κυρίου Ιερώνυμου και μια τέτοια, ίσως, ανησυχία.

 

Η Κυβέρνηση στη σχετική ομιλία του Πρωθυπουργού που έγινε το Καλοκαίρι του 2016 ανέπτυξε με αρκετά εκτεταμένο τρόπο τα ζητήματα που σχετίζονται με το χωρισμό της Εκκλησίας  και του Κράτους. Είναι μία συζήτηση η οποία αυτή τη στιγμή ξεκινά, είναι μία συζήτηση την οποία έχει αναλάβει η επιτροπή για το δημόσιο διάλογο ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος να διενεργήσει και οι τελικές θέσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα καταγραφούν όταν κι αυτός ο διάλογος ολοκληρωθεί. Σε κάθε περίπτωση η βασική αρχή είναι ότι θα πρέπει να γίνουν αυτά τα βήματα εκσυγχρονισμού του ελληνικού Συντάγματος  στην κατεύθυνση του σαφούς προσδιορισμού των διακριτών ρόλων μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας.
Πηγή: Υπουργείο Παιδείας