27ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γενικού Λυκείου 2017 και 5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γυμνασίου 2017

ΘΕΜΑ: «27ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γενικού Λυκείου 2017 και 5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γυμνασίου 2017»
Σχετικά έγγραφα: τα με αρ. πρ. 197199/Δ2/18-11-2016, 204822/Δ2/01-12-2016, 209925/Δ2/08-12-2016 και 20830/Δ2/08-02-2017 εισερχόμενα έγγραφα του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.) διοργανώνει:
 τον 27ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Γενικού Λυκείου 2017. Ο διαγωνισμός αφορά τους μαθητές όλων των τάξεων των Γενικών Λυκείων της χώρας και
 τον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Γυμνασίου 2017. Ο διαγωνισμός αφορά τους μαθητές όλων των τάξεων των Γυμνασίων της χώρας.

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Διαγωνισμοί Φυσικής Γενικού Λυκείου και Γυμνασίου
• Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γενικού Λυκείου 2017 και για τις τρεις τάξεις, καθώς και ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γυμνασίου 2017 και για τις τρεις τάξεις, θα διενεργηθούν την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 και ώρα 9:30 π.μ.
• Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές θα υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στην Ε.Ε.Φ. μέχρι την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 στο email: [email protected] .
• Τα σχολεία θα διαβιβάσουν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες ανήκουν, πίνακα με τα ονόματα των ενδιαφερόμενων μαθητών.
• Ο διαγωνισμός θα έχει διάρκεια τρεις (03) ώρες για τους μαθητές Γενικού Λυκείου και δύο (02) ώρες για τους μαθητές Γυμνασίου και θα διενεργηθεί στα κατά τόπους Γυμνάσια ή Γενικά Λύκεια που θα οριστούν από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τις τοπικές Επιτροπές Εξετάσεων θα συγκροτήσουν οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους κλάδου ΠΕ04 και τα τοπικά παραρτήματα της Ε.Ε.Φ., όπου αυτά υπάρχουν.
• Η εξεταστέα ύλη για την Α΄ Λυκείου θα είναι τα 2/3 της ορισθείσας ως διδακτέας ύλης της τάξης αυτής μαζί με την ύλη του Γυμνασίου, για τη Β΄ Λυκείου θα είναι τα 2/3 της ορισθείσας ως διδακτέας ύλης της Φυσικής Γενικής Παιδείας και της Φυσικής της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών της τάξης αυτής και για τη Γ΄ Λυκείου θα είναι η διδακτέα ύλη της Φυσικής της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών της τάξης αυτής, καθώς και η ύλη της Φυσικής Α΄ Λυκείου και της
Φυσικής Γενικής Παιδείας Β΄ Λυκείου.
• Η εξεταστέα ύλη για την κάθε τάξη του Γυμνασίου θα είναι τα 2/3 της ορισθείσας ως διδακτέας ύλης.
• Συνιστάται στους μαθητές να έχουν μαζί τους υπολογιστή τσέπης, αλλά όχι κινητό τηλέφωνο του οποίου η κατοχή και χρήση απαγορεύεται σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού.
Οι μαθητές θα διαγωνιστούν – όπως και στο παρελθόν – τόσο σε θεωρητικά θέματα όσο και σε πειραματικό πρόβλημα, χωρίς τη λήψη μετρήσεων, αλλά με επεξεργασία πραγματικών πειραματικών δεδομένων. Σε όλους τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Φυσικής Γενικού Λυκείου καταβάλλεται προσπάθεια προσέγγισης των θεμάτων των Διεθνών Ολυμπιάδων Φυσικής, αλλά και επιχειρείται η δοκιμαστική εφαρμογή τέτοιων θεμάτων σε εξεταστικό περιβάλλον από τους Έλληνες μαθητές.
Επειδή η αποστολή των θεμάτων στα εξεταστικά κέντρα τόσο για τον Διαγωνισμό του Γενικού Λυκείου, όσο και για τον Διαγωνισμό του Γυμνασίου, θα γίνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα σχολεία τα οποία θα οριστούν ως εξεταστικά κέντρα, πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2017 στην σχετική φόρμα, που θα βρουν στον δικτυακό τόπο http://www.eef.gr τα εξής στοιχεία:
1) Δ/νση Δ.Ε. στην οποία ανήκει το σχολείο
2) Επωνυμία σχολείου
3) Εξεταστικό Κέντρο για τον Διαγωνισμό:
α. Γενικού Λυκείου
β. Γυμνασίου
γ. Γενικού Λυκείου και Γυμνασίου
4) Τηλέφωνο σχολείου
5) Αριθμό Fax σχολείου
6) E-mail σχολείου
7) Ονοματεπώνυμο Διευθυντή
8) Ταχυδρομική διεύθυνση σχολείου
Όλα τα σχολεία επίσης πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2017
στην αντίστοιχη φόρμα που θα βρουν στον δικτυακό τόπο http://www.eef.gr τα στοιχεία των μαθητών τους που θα λάβουν μέρος στον Διαγωνισμό:
1. Δ/νση Δ.Ε. στην οποία ανήκει το σχολείο
2. Επωνυμία σχολείου
3. Τηλέφωνο σχολείου
4. Αριθμό Fax σχολείου
5. E-mail σχολείου
6. Ονοματεπώνυμο Διευθυντή
7. Ταχυδρομική διεύθυνση σχολείου
8. Αριθμό ενδιαφερόμενων μαθητών ανά τάξη και σε ξεχωριστό αρχείο τα εξής:
α) Ονοματεπώνυμα μαθητών
β) Πατρώνυμα μαθητών
γ) Μητρώνυμα μαθητών
δ) Τάξη / τμήμα μαθητών
Οι συμπληρωμένες φόρμες θα αποστέλλονται στη διεύθυνση e-mail: [email protected] .
Για επιβεβαίωση της ορθής λειτουργίας των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα σταλεί δοκιμαστικό μήνυμα προς τα εξεταστικά κέντρα μέχρι την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017.
Γενικές οδηγίες
 Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Γριβαίων 6, ΤΚ 10680 Αθήνα, τηλ: 210-36.35.701, 210-36.10.690, e-mail: [email protected] .
 Πληροφορίες και παλαιά θέματα (με τις λύσεις τους) των Πανελλήνιων Διαγωνισμών Φυσικής Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου και των Διεθνών Ολυμπιάδων Φυσικής υπάρχουν στον δικτυακό τόπο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών: http://www.eef.gr .
 Η σύνθεση και η επιλογή των θεμάτων, καθώς και η αξιολόγησή τους, θα γίνει από τις αντίστοιχες για κάθε βαθμίδα επιτροπές των Πανελλήνιων Διαγωνισμών Φυσικής 2017 της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, υπό την επιστημονική εποπτεία των Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών Μουσά Ξενοφώντα από το τμήμα Φυσικής και Σκορδούλη Κωνσταντίνου από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.
 Οι πρωτεύσαντες μαθητές κάθε τάξης θα βραβευθούν.
Επισημαίνεται ότι η μετακίνηση των μαθητών θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο, καθώς επίσης και η συμμετοχή των εκπαιδευτικών θα είναι εθελοντική και χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.
Παρακαλούμε να ενημερώσετε τα σχολεία της αρμοδιότητάς σας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ