Συνέντευξη του υπουργού και του Γ. Γραμματέα για τις πανελλαδικές εξετάσεις

πατήστε εδώ για όλη την συνέντευξη.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν τα παρακάτω:
Επίσης φέτος για πρώτη φορά οι επαναληπτικές εξετάσεις αφορούν και τα παιδιά των ΕΠΑΛ. Κατ’ αρχήν γίνονται και φέτος επαναληπτικές εξετάσεις που επρόκειτο να μην γίνουν με βάση τη νομοθεσία που υπήρχε. Και δεύτερον αφορούν και τα παιδιά των ΕΠΑΛ.

Έχουμε επίσης τριπλασιάσει το κονδύλι που αφορά τη μετακίνηση παιδιών, υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις. Είναι κατ’ αποκοπή αποζημίωση ύψους 350 ευρώ για κάθε παιδί που είναι αναγκαίο να φύγει από το σπίτι του για να δώσει εξετάσεις είτε σε κάποιο άλλο νησί, όταν δεν υπάρχει εξεταστικό κέντρο, είτε σε μια πόλη που απέχει τουλάχιστον 120 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας του.

*************************
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όντως έχουν μειωθεί οι αρμοδιότητες του κ. Δάσιου, όπως έχει διαρρεύσει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ό,τι προβλέπει ο νόμος. Δεν υπάρχει τίποτα. Ό,τι προβλέπει ο νόμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμμετέχει ο κ. Δάσιος;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως. Βεβαίως και συμμετέχει. Σήμερα είχε μια άλλη δουλειά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε εκτίμηση για το κόστος των εξετάσεων;

*************************

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε εκτίμηση για το κόστος των εξετάσεων;

Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Συνολικά αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ποσό περίπου φυλάξει γύρω στα 13 εκατομμύρια για να καλύψει όλο το κόστος. Συνήθως μας περισσεύουν, δεν χρησιμοποιούνται όλα, αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε παραπάνω από όσο προβλέπεται στον προϋπολογισμό για να καλύψουμε οτιδήποτε μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Θεωρητικά θα έχουμε ένα κενό, δηλαδή θα έχουμε ένα κέρδος πάνω από 3 με 4 εκατομμύρια αλλά κι αυτό είναι ελεγχόμενο μέχρι τελευταία στιγμή.

*********************************

Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Επίσης να σας πω ότι παρ’ όλο που έχουμε διπλάσιες εξετάσεις, το κόστος το κατεβάσαμε το κρατάμε περίπου στο ίδιο με μόνο αυτό που είπε ο κ. Υπουργός με μια αύξηση τρεις φορές πάνω του κόστους μεταφοράς των παιδιών και των ΕΠΑΛ και των ΓΕΛ ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε μια ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της οικονομικής κρίσης για τα παιδιά αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πως καταφέρατε να το συγκρατήσετε;

Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Υπάρχουν τρόποι. Δεν εννοούμε ότι γίνονταν σπατάλες, απλώς κατεβάσαμε κάποια πράγματα, δεν βάλαμε πολλά Σαββατοκύριακα, έχουμε δυνατότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι ακόμη; Έχετε καθόλου κάποια εθνικά στοιχεία, ας πούμε πόσα βαθμολογικά κέντρα θα έχουμε, πόσα εξεταστικά, πόσοι καθηγητές θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις; Έχετε καθόλου;

Κ. ΜΑΡΟΥΓΚΑ: Τα εξεταστικά είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρσι γιατί μπορεί να έχουμε μεγάλη πολυπλοκότητα στα πολλά συστήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει μεγαλώσει και ο αριθμός των υποψηφίων. Ουσιαστικά ο αριθμός των υποψηφίων είναι ίδιος.

Για να απαντήσω και στον κύριο προηγουμένως για τα περί κόστους, ο λόγος ο οποίος καταφέραμε να κρατήσουμε τα ποσοστά, είναι στην εξέταση στις ίδιες μέρες παλαιού και νέου, δηλαδή δεν θα αναγκαζόμαστε να τραβήξουμε το χρόνο πριν, να έχουμε άλλα εξεταστικά και γι’ αυτό τον λόγο και καταφέραμε το χρονοδιάγραμμα και το κόστος να περιοριστεί, χωρίς να κατεβάσουμε όμως την ποιότητα της εξεταστικής διαδικασίας.

Τώρα όσον αφορά τα εξεταστικά, παραμένει στο ίδιο μέγεθος με λίγο προσαυξημένο …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα είναι, ξέρετε;

Κ. ΜΑΡΟΥΓΚΑ: Χοντρικά να σας πω είναι γύρω στα 850 στα Γενικά Λύκεια και γύρω στα 150 στα ΕΠΑΛ. Δεν μπορώ να σας πω παλιό ή νέο γιατί συνεξετάζονται όπως σας είπα.

Για τον όγκο των καθηγητών δεν μπορώ να σας το πω ειλικρινά αυτή τη στιγμή. Είναι γύρω στις 20.000 αλλά αυτό που σας λέω είναι μια πληροφορία την οποία δεν είμαι βέβαιη να σας πω γιατί αυτό ανήκει βαθμολογικά σας είπα…

Βαθμολογικά είναι όσα ήταν πέρσι συν άλλα δυο τρία τα αυξήσαμε προκειμένου να ξεχωρίσουμε παλιό και νέο ούτως ώστε να γίνεται πιο σωστά και να έχουμε διασφαλίσει τη σωστή βαθμολόγηση.