Βράβευση του «Πρώτου εκ των Πρώτων» Φαίδωνα Ανδρεαδάκη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Eurobank: Βράβευσε τους “πρώτους εκ των πρώτων” αποφοίτων Λυκείου

Παιδεία - βράβευση - πρώτοι των πρώτων

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα (Τετάρτη 6 Απριλίου 2016) στην Παλαιά Βουλή η βράβευση των «Πρώτων εκ των Πρώτων» αποφοίτων Λυκείου από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» που καθιέρωσε από το 2003 η Eurobank.

Με το πρόγραμμα «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία», η Eurobank επιβραβεύει κάθε χρόνο τους αριστούχους αποφοίτους με τον υψηλότερο βαθμό εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από κάθε Λύκειο της χώρας. Η σχολική περίοδος 2014-2015 ανέδειξε 63 νέες και νέους, σπουδαστές και φοιτητές σήμερα. Είναι εκείνοι που πέτυχαν να είναι οι άριστοι των αρίστων ανάμεσα στους 845 συνολικά βραβευθέντες της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Στα 13 χρόνια ζωής αυτού του θεσμού, η Eurobank έχει βραβεύσει μέχρι σήμερα 14.850 περίπου αριστούχους μαθητές από όλη την Ελλάδα, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων διακρίνονται σήμερα στην οικονομική, ακαδημαϊκή και επιστημονική ζωή της χώρας μας.

Η βράβευση των 63 αριστούχων έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, τον Πρόεδρο του ΔΣ της Τράπεζας κ. Νικόλαο Καραμούζη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank κ. Φωκίωνα Καραβία.

Παιδεία - βράβευση - Πρ. Παυλόπουλος -. Νικόλαο Καραμούζης

Με στόχο τη διεύρυνση πρωτοβουλιών ουσιαστικής στήριξης της Παιδείας και των νέων φοιτητών, ο κ. Ν. Καραμούζης προανήγγειλε, παρουσία της Ανώτατης Πολιτειακής Αρχής της χώρας, την πρόθεση της Τράπεζας να δημιουργήσει έναν ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό φορέα χρηματοδότησης εκατοντάδων υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές αρίστων φοιτητών που δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους.

Εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης στο χαιρετισμό του επεσήμανε, μεταξύ άλλων, «σήμερα επιβραβεύονται οι προσπάθειες των σχολικών σας χρόνων σε μια εποχή που η Ελλάδα αιμορραγεί χάνοντας τη μεγαλύτερη επένδυσή της στο μέλλον –τις χιλιάδες των νέων επιστημόνων της στο εξωτερικό. Η δική σας πρόκληση; Να καταφέρετε όσα εμείς, οι μεγαλύτεροί σας, δεν πετύχαμε ώστε να κατακτήσει η πατρίδα μας στη σκηνή της επιστήμης και των γραμμάτων τη θέση που της αξίζει.»

Παιδεία - βράβευση - Υφυπουργός Παιδείας - Θεοδόσης Πελεγρίνης

Με την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank κ. Νικόλαος Καραμούζης απηύθυνε έκκληση «σε συστράτευση του επιχειρηματικού κόσμου και του εύπορου ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδος, για τη χρηματοδότηση εκατοντάδων υποτροφιών μεταπτυχιακών σπουδών, αριστούχων φοιτητών χωρίς οικονομική δυνατότητα», χαρακτηρίζοντας, «ως αυτονόητη ηθική και αξιακή επιταγή για τη διασφάλιση της δυνατότητας των άριστων μαθητών από ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες να έχουν ισότιμη δυνατότητα πρόσβασης στην καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και να έχουν ίσες ευκαιρίες. Μία τέτοια εξέλιξη θα αιμοδοτήσει τις δημιουργικές επιχειρηματικές δυνάμεις που εξακολουθούν να επενδύουν στη χώρα μας, ενώ θ’ αποτελέσει ισχυρό παράγοντα διατήρησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, που υπήρξε βασικός παράγοντας για όσα πέτυχε η Ελλάδα στις θετικές περιόδους της ιστορίας της. Να δείξουμε έμπρακτα το μεγάλο βαθμό κοινωνικής ευθύνης που διακατέχει την ελίτ αυτού του τόπου και ν’ αναγνωρίσουμε το ρόλο της παιδείας και της μόρφωσης ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για να γεφυρώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες, να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή, να προσφέρουμε ευκαιρίες  ανέλιξης σ’ όλους».

Παιδεία - βράβευση - Πρόεδρος του ΔΣ Eurobank - Νικόλαος Καραμούζης

Αναφερόμενος στο ρόλο της Παιδείας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank υπογράμμισε ότι ο δρόμος για μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη περνά μέσα από τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, από την επένδυση στη γνώση και την παιδεία, που θα έχει τους αναγκαίους ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους να χρηματοδοτήσει την εκπαίδευση και την προοπτική όλων των παιδιών, χωρίς εξαιρέσεις προσφέροντας ευκαιρίες μόρφωσης σ’ όλους, προσθέτοντας ότι «παιδεία που αφήνει πίσω τους πολλούς και προάγει την προοπτική των λίγων δεν συνάδει με μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, δεν συμβάλλει στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, δεν δημιουργεί ίσες ευκαιρίες, δεν προσδίδει προστιθέμενη αξία στην κοινωνία».  Τέλος, ο κ. Καραμούζης συνεχάρη τους αριστούχους για τις επιδόσεις τους που καταδεικνύουν «πως αν για όλες τις χώρες η Παιδεία είναι η λύση, για την Ελλάδα είναι ιστορική επιταγή», τονίζοντας παράλληλα: «Η σημερινή ημέρα είναι δική σας, ανήκει δικαιωματικά σ’ εσάς, στους γονείς σας, στους δασκάλους σας. Ανήκει επίσης και σ’ όλους εκείνους τους χιλιάδες εργαζόμενους συμπολίτες μας, που παρά το δύσκολο, αβέβαιο και γκρίζο περιβάλλον που ζούμε, δεν έχουν χάσει την ελπίδα τους στο μέλλον αυτού του τόπου, δεν τον εγκαταλείπουν, κάνοντας με το παραπάνω καθημερινά το καθήκον τους, τη δουλειά τους, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους στο δικό τους μετερίζι. Αυτοί και εσείς κρατάτε την Ελλάδα σήμερα όρθια, σ’ εσάς οφείλουμε την ελπίδα για επιστροφή στην ομαλότητα και την προοπτική. Εσείς έχετε το ηθικό ανάστημα να ζητήσετε επιτακτικά ν’ αλλάξει ο τόπος πορεία, να πορευθούμε σ’ ένα μέλλον με ελπίδα, προοπτική, δουλειές, βελτίωση της ευημερίας για όλους.»

Εκ μέρους των βραβευθέντων, ο πρώτος των πρώτων Φαίδων – Νικόλαος Ανδρεαδάκης ευχαρίστησε τη Eurobank για την πρωτοβουλία της και κάλεσε τους μαθητές που διεκδικούν την θέση τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση «να προκαλούν τους εαυτούς τους ώστε να πηγαίνουν ένα βήμα παραπάνω τη σκέψη τους. Να μένουν ανικανοποίητοι από ό,τι τους προσφέρεται και να αναζητούν συνεχώς το κάτι παραπάνω». Και κατέληξε λέγοντας  «δεν ξέρω αν αυτή είναι η βέλτιστη τακτική για την εξασφάλιση μορίων, πάντως προσωπικά μου έδινε το κίνητρο -μπορώ να πω ακόμη και τη «λαιμαργία» – να διαβάσω, να μάθω, να σκεφτώ, κάτι που προτίθεμαι να συνεχίσω και στην ακαδημαϊκή μου πορεία».

Παιδεία - βράβευση - πρώτος των πρώτων Φαίδων - Νικόλαος Ανδρεαδάκης

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής, πανεπιστημιακής και εκπαιδευτικής κοινότητας, εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ο πατέρας Θωμάς Συνοδινός, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ.κ. Γ. Μιχελής και Α. Ξενόφος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκότσης, ο Πρόεδρος του ΧΑ κ. Ι. Γεωργάνας, οι Έλληνες Ολυμπιονίκες, κολύμβησης και ιστιοπλοΐας Σπύρος Γιαννιώτης και Σοφία Μπεκατώρου, εκπρόσωποι φορέων, ανώτατα στελέχη της Eurobank γονείς και συγγενείς των βραβευθέντων φοιτητών.

Παιδεία - βράβευση - πρώτοι των πρώτων

πηγή