Δημιουργήστε τη δική σας Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη

Η υπηρεσία Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη (η-Τάξη) διαθέσιμη στη διεύθυνση http://eclass.sch.gr απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Η Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη διανύει φέτος το 10ο χρόνο παραγωγικής λειτουργίας της, εμπλουτίζοντας καθημερινά την κλασική διδασκαλία που πραγματοποιείται μέσα στο σχολείο, με σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία του Παγκόσμιου Ιστού που ενδυναμώνουν τη διαδικασία της μάθησης.

Με τη γλώσσα των αριθμών, αναφέρουμε ενδεικτικά ότι μέχρι σήμερα βρίσκονται στο περιβάλλον της Ηλεκτρονικής Σχολικής Τάξης 11.677 εγγεγραμμένοι Εκπαιδευτικοί και 11.484 εγγεγραμμένοι Μαθητές. Κατά το Σχολικό Έτος 2014-2015 υπήρχαν διαθέσιμα μέσω της η-Τάξης συνολικά 6.265 μαθήματα σε 1.365 σχολεία από όλη τη χώρα.

SCH_theme_jumbotron_01

Από φέτος (Σεπτέμβριος 2015) η υπηρεσία ανανεώθηκε πλήρως και διαθέτει πλέον αρκετά νέα λειτουργικά χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη δυνατότητα προσαρμοστικής (responsive) διεπαφής χρήστη ικανή να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες σε οθόνες διαφορετικών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets και smartphones. Οι χρήστες μπορούν επίσης να έχουν απευθείας πρόσβαση στην (η-Τάξη) στο tablet ή το κινητό τους και μέσω των αντίστοιχων εφαρμογών για κινητές συσκευές με λειτουργικό iOS και Android. Επιπλέον, υποστηρίζεται εκτεταμένα η συμβατότητα με διεθνή πρότυπα ηλεκτρονικής μάθησης (SCORM, IMSCP) με τα οποία εξασφαλίζεται η επαναχρησιμοποίηση, η προσβασιμότητα και η ανθεκτικότητα του εκπαιδευτικού υλικού στις τεχνολογικές μεταβολές, καθώς και η διαλειτουργικότητα μεταξύ άλλων συστημάτων ηλεκτρονικής μάθησης. Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργούν και να διαχειρίζονται πλέον τα μαθήματα τους σε πολλαπλές σχολικές μονάδες.

Κάθε ηλεκτρονικό μάθημα είναι μια αρθρωτή δομή αποτελούμενη από διακριτά υποσυστήματα (εργαλεία μαθήματος) τα οποία ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες ως εξής:

Εργαλεία Διαχείρισης Εκπαιδευτικού Περιεχομένου

 • Έγγραφα: Οργάνωση, αποθήκευση και παρουσίαση μαθησιακού περιεχομένου.
 • Πολυμέσα: Αποθήκευση και διάθεση οπτικοακουστικού υλικού.
 • Γλωσσάρι: Προσθήκη και διαχείριση βασικών όρων .
 • Ηλεκτρονικό Βιβλίο: Ανάρτηση, διαχείριση και παρουσίαση ηλεκτρονικών βιβλίων σε μορφή HTML.
 • Συνδέσεις Διαδικτύου: Προσθήκη και οργάνωση χρήσιμων πηγών από το Διαδίκτυο.
 • Γραμμή Μάθησης: Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού σε δομημένες ενότητες. Δυνατότητα εξαγωγής σε πακέτο SCORM.

Εργαλεία ενημέρωσης, επικοινωνίας & συνεργασίας

 • Ανακοινώσεις: Ανάρτηση ανακοινώσεων μαθήματος.
 • Ημερολόγιο: Χρονολογική παρουσίαση γεγονότων-σταθμών του μαθήματος.
 • Μηνύματα: Ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων.
 • Ειδοποιήσεις: Ειδοποίηση για οτιδήποτε νεότερο αφορά το μάθημα.
 • Συζητήσεις: Ασύγχρονη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών.
 • Τηλεσυνεργασία: Δυνατότητα επικοινωνίας και συνεργασίας σε πραγματικό χρόνο με την πλατφόρμα Big Blue Button.
 • Ομάδες: Ομαδοποίηση χρηστών ώστε να έχουν κοινή περιοχή συζητήσεων και περιοχή μεταφόρτωσης αρχείων.
 • Wiki: Συνεργατική συγγραφή κειμένων.
 • Κουβέντα: Επικοινωνία με γραπτά μηνύματα, μεταξύ εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων, σε πραγματικό χρόνο

Εργαλεία αξιολόγησης & ανατροφοδότησης

 • Ασκήσεις: Παραγωγή ασκήσεων κλειστού τύπου (πολλαπλής επιλογής, αντιστοίχισης, συμπλήρωσης κενού).
 • Εργασίες: Διαχείριση, υποβολή και βαθμολόγηση εργασιών.
 • Ερωτηματολόγια: Δημιουργία δημοσκοπήσεων και ερευνών.
 • Βαθμολόγιο: Καταγραφή βαθμολογίας εκπαιδευομένων.
 • Παρουσιολόγιο: Καταγραφή παρουσιών/απουσιών εκπαιδευομένων.
 • Στατιστικά: Στατιστικά στοιχεία χρηστών.

Επιπλέον, κάθε μάθημα διαθέτει νέα εμπλουτισμένα εργαλεία διαχείρισης που αφορούν τις ρυθμίσεις του μαθήματος, τους χρήστες, τα στατιστικά χρήσης, κλπ.
Για τη χρήση και αξιοποίηση της υπηρεσίας η-Τάξη από τους εκπαιδευτικούς απαιτείται μόνο η σύνδεση με τα στοιχεία λογαριασμού του εκπαιδευτικού στο ΠΣΔ στην πλατφόρμα http://eclass.sch.gr. Ο εκπαιδευτικός με την είσοδο του στην υπηρεσία μπορεί να δημιουργήσει μαθήματα τα οποία θα ανήκουν στην σχολική μονάδα με την οποία είναι συνδεδεμένος ο λογαριασμός του στο ΠΣΔ.

Μάθετε περισσότερα για την Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη

1 thought on “Δημιουργήστε τη δική σας Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη

 1. Καλησπέρα,
  Εύγε -σε όλους εσάς, για την σπουδαία δουλειά που κάνετε. Η ενημέρωση σωστή σε όλες τις παραμέτρους…
  …Ηλεκτρονική τάξη, e-me, moodle, blogs,… δηλαδή χάος! Αποφασίζει κάποιος να ασχοληθεί με τη πλατφόρμα “Ηλεκτρονική τάξη”. Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώσει; Μάλλον μήνες -εκτός και αν έχει ιδιαίτερες γνώσεις.
  Αν θέλεις οι εκπαιδευτικοί να ασχοληθούν με το ζήτημα πρέπει ως πολιτεία να φροντίσεις να αναδείξεις την ανάγκη ενασχόλησης, πλεονεκτήματα για τους μαθητές μας, κ.α. Στη συνέχεια οργανώνεις Π.Ε.Κ. Εκεί -στα Π.Ε.Κ. παρουσιάζεις μια πλατφόρμα απλή, προσαρμοσμένη στα απολύτως απαραίτητα για το σχολικό περιβάλλον της Αθμιας και Βθμιας εκπαίδευσης. Δίνεις απλές σημειώσεις που αντιστοιχούν στους επί μέρους βηματισμούς, ώστε να φτάσει ο εκπαιδευόμενος να διαμορφώσει το περιβάλλον εργασίας στη πλατφόρμα.
  Είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να διαβάσεις τόσες σελίδες για να κάνεις μετά -με ποια σειρά;- ό,τι πρέπει να κάνεις…
  Είμαι φυσικός, έχω ηλεκτρονική τάξη, έχω δικό μου blog, έφτιαξα Joomla και wordPress για τα σχολεία όπου εργάστηκα, στηρίζω την ιστοσελίδα του σχολείου όπου εργάζομαι και …αυτή είναι η άποψή μου.
  Ευχαριστίες για τη φιλοξενία

Comments are closed.