30-01-21 «Τιμούμε τους τρεις Ιεράρχες, την ελληνική παιδεία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την χριστιανική πίστη».

rsz img e260d86d1caff822f3a89f945360a57b v

30-01-21«Τιμούμε τους τρεις Ιεράρχες, την ελληνική παιδεία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την χριστιανική πίστη».

Η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μ. Μακρή, προσκεκλημένη της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, απηύθυνε χαιρετισμό, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στην εκδήλωση εορτασμού της μνήμης και του έργου των Τριών Ιεραρχών.

Την εκδήλωση, αφιερωμένη στους Τρεις Μεγίστους Φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος, τίμησε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α’.

Η κα Μακρή ανέφερε στην ομιλία της: «Για όλους εμάς τους σύγχρονους ‘Ελληνες, τους σύγχρονους πολίτες του κόσμου, σήμερα, είναι χρέος τιμής να θυμόμαστε και να επικοινωνούμε την συμβολή των τριών μεγάλων φωστήρων της Εκκλησίας μας στον οικουμενικό πολιτισμό και να προβάλλουμε τα διαχρονικά τους πρότυπα, μέσω του πάντα επίκαιρου παιδαγωγικού τους λόγου».

Η καθιέρωση της κοινής εορτής και ημέρας των Τριών Ιεραρχών, στις 30 Ιανουαρίου, ως ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων, της Παιδείας και ως Σχολική Εορτή, αναδεικνύει την ανεκτίμητη προσφορά των τριών Οικουµενικών ∆ιδασκάλων.

Οι τρεις Ιεράρχες ήταν δυναμικοί εκφραστές και υπερασπιστές της αλήθειας και της ουσιαστικής παιδείας, και όχι παθητικοί αποδέκτες της στείρας και μονοδιάστατης γνώσης.

… «Για τους πεφωτισμένους Ιεράρχες, η αληθινή παιδεία στηρίζεται στην αγάπη και τον σεβασμό για τον συνάνθρωπο, στην αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία, τον διάλογο ως  μόνο μέσο, για να επιτευχθεί ο σκοπός της.

Πρέπει να φροντίσουμε την παιδεία και να αναγνωρίσουμε την αναντικατάστατη συμβολή της στην ιστορική μας διαδρομή, ταυτότητα και συνέχεια.

Αλλά είναι αδύνατον να υπάρξει ποιοτική και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική διαδικασία και πρόοδος, αν δεν διαφυλάξουμε τη γλωσσικής μας κληρονομιά.

Η προστασία της ελληνικής γλώσσας, από την κακοποίηση και τη φθορά, απαιτεί ωριμότητα και ετοιμότητα απέναντι στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Είναι χρέος μας και δικαίωμά μας, να προστατεύσουμε αξίες, ιδανικά και αρχές».

Η υφυπουργός κ. Μακρή κλείνοντας θέλησε να ευχαριστήσει  τους εμπνευσμένους δασκάλους, τους αφοσιωμένους παιδαγωγούς, τους αγαπητούς εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, εκφράζοντας την ειλικρινή και ταπεινή της ευγνωμοσύνη, για την εξαιρετική προσφορά τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί φόρο τιμής και για όλους εκείνους, που υπηρέτησαν και υπηρετούν, καθημερινά, την παιδεία, μορφώνουν, καθοδηγούν, συμβουλεύουν τα παιδιά με μοναδικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον κάθε μαθητή».

 ΒΖΜ φώτο 1


Πηγή: Υπουργείο Παιδείας