29-07-20 ΝΑΙ από κόμματα της Βουλής σε πολλά άρθρα του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση και άλλες ρυθμίσεις

νκ βουλη

29-07-20 ΝΑΙ από κόμματα της Βουλής σε πολλά άρθρα του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση και άλλες ρυθμίσεις

Ψηφίσθηκε, χθες, από την Ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής, επί των άρθρων και επί του συνόλου το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλες ρυθμίσεις.

Επί της αρχής ψήφισαν υπέρ η Νέα Δημοκρατία και η Ελληνική Λύση, και αρκετά άρθρα του νομοσχεδίου ψηφίσθηκαν από κόμματα της Αντιπολίτευσης, ενώ υπήρξαν διατάξεις που υπερψηφίσθηκαν και από τις έξι κοινοβουλευτικές ομάδες της Βουλής. Καθολική αποδοχή έλαβαν τα άρθρα που αφορούν σε ζητήματα ομογενειακών σχολείων Κωνσταντινούπολης και Ελληνικού Γυμνασίου-Λυκείου Ίμβρου (άρ. 16), σε διορισμούς και προσλήψεις εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) με πιστοποιημένη γνώση της γραφής Braille και της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ) (άρ. 17), καθώς και σε ζητήματα επιμισθίων εξωτερικού (άρ. 23).

Πέραν αυτών που ψηφίστηκαν ομοφώνως, κανένα κόμμα δεν καταψήφισε τις εξής διατάξεις, που συγκέντρωσαν μόνο θετικές ψήφους ή «παρών»: ενισχυτική διδασκαλία ειδικών πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων – σχέδιο, μουσική, ξένες γλώσσες (άρ. 14), λειτουργία των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) κατά το σχολικό έτος 2020-2021 (άρ. 15), έκδοση του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (άρ. 18), ρυθμίσεις για τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (άρ. 24), ρυθμίσεις για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία (άρ. 25), χρηματοδότηση του έργου «Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα Κάλλιπος+» (άρ. 27), κάλυψη δαπανών για τη συμμετοχή Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε ενωσιακά προγράμματα (άρ. 28).

Με ενισχυμένη πλειοψηφία τεσσάρων στα έξι κόμματα εγκρίθηκαν η ενισχυτική διδασκαλία ειδικών πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων – σχέδιο, μουσική, ξένες γλώσσες (άρ. 14), το Μητρώο Ωρομισθίου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, Συμβούλων Σταδιοδρομίας και Συμβούλων Ψυχολόγων των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (άρ. 19), οι ρυθμίσεις για τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (άρ. 24), η χρηματοδότηση του έργου «Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα Κάλλιπος+» (άρ. 27), η κάλυψη δαπανών για τη συμμετοχή Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε ενωσιακά προγράμματα (άρ. 28), η μεταφορά μαθητών/πρόσληψη προσωπικού για τον καθαρισμό σχολικών μονάδων/αποζημίωση εθελοντών σχολικών τροχονόμων (άρ. 33-34-35).

Source: Υπουργείο Παιδείας