Οι έξι πρόσφατες αλλαγές για τα ΕΠΑΛ

Οι έξι πρόσφατες αλλαγές για τα ΕΠΑΛ

Στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων (Ν.4610/2019) περιλαμβάνονται μια σειρά από αλλαγές που αφορούν στα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας.

  1. Πρόσβαση των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 

Λαμβάνοντας υπόψη το νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, το ποσοστό των θέσεων σε Σχολές και Τμήματα συναφή ή αντίστοιχα με τους τομείς των ΕΠΑΛ, αυξάνεται και διαμορφώνεται ως εξής (Άρθρο 214):

ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΜΗΜΑΤΑ
5% Τμήματα & Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Πολυτεχνείων & Πολυτεχνικών Σχολών, Τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Φυσικής, Βιολογίας & Γεωλογίας
10% Σχολές, Τμήματα & Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων
20% ΑΣΠΑΙΤΕ & ΑΣΤΕ

Επιπρόσθετα, διατηρείται η δυνατότητα εισαγωγής στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, τη Σχολή Αστυφυλάκων, τη Σχολή Πυροσβεστών, τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Οι απόφοιτοι των εσπερινών ΕΠΑΛ εισάγονται σε επιπλέον θέσεις σε ποσοστό 1% επί του συνολικού αριθμού εισακτέων που θέτουν υποψηφιότητα, διευρύνοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα πρόσβασης σε Πανεπιστημιακές Σχολές και Τμήματα συναφή ή αντίστοιχα με τους τομείς των ΕΠΑΛ. Παραμένει η δυνατότητα πρόσβασης στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στην ΑΣΤΕ. Διατηρείται το δικαίωμα επιλογής συμμετοχής τους στις εξετάσεις των ημερήσιων ΕΠΑΛ.

Επίσης, για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, θεσμοθετείται το δικαίωμα υποβολής νέου μηχανογραφικού δελτίου χωρίς νέα εξέταση, για τους υποψήφιους που έχουν συμμετάσχει κατά τα δύο προηγούμενα έτη σε εξετάσεις ημερήσιου ΕΠΑΛ. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, όλοι οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ των δύο προηγούμενων ετών μπορούν να διεκδικήσουν ενιαία τις θέσεις εισαγωγής του 10% (Άρθρο 100).

Μέσω ειδικών διατάξεων προβλέπεται η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους μαθητές των Εσπερινών ΕΠΑΛ και ΓΕΛ, οι οποίοι κατά την έναρξη των σχολικών ετών 2017-2018 και 2018-2019 δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις εγγραφής στην Α’ Τάξη, λόγω μη συμπλήρωσης του 15ου έτους της ηλικίας τους που απαιτείται για την προσκόμιση δικαιολογητικού νόμιμης εργασίας (Άρθρο 218).

Υπενθυμίζεται πως από το σχολικό έτος 2019-2020 ξεκινά η λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών από τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των ΑΕΙ, στα οποία οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ θα έχουν ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση.

  1. Αξιολόγηση μαθητών ΕΠΑΛ

Όσον αφορά την αξιολόγηση των μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων περιλαμβάνεται:

  • ο χαρακτηρισμός των διδασκόμενων μαθημάτων (Άρθρο 117),
  • ο καθορισμός των «γραπτώς εξεταζόμενων» και «μη εξεταζόμενων» μαθημάτων κατά τις προαγωγικές, απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις (Άρθρο 117). Η μείωση των εξετάσεων και στις 3 τάξεις του Λυκείου είναι της τάξης του 56% έως 66%:

 

ΓΡΑΠΤΩΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Τάξη Πριν Μετά Ποσοστό
Α 14 6 57%
Β 14-22 6 57%-73%
Γ 13-18 6 54%-67%
Σύνολο 41-54 18 56%-66%

 

  • ο τρόπος εξέτασης των μαθημάτων κατά τις Ενδιάμεσες Προφορικές, Πρακτικές και Γραπτές εξετάσεις (Άρθρο 120),
  • ο τρόπος αξιολόγησης και εξέτασης των μαθημάτων κατά τη διάρκεια των τετραμήνων (Άρθρο 121) και κατά τις προαγωγικές, απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις (Άρθρα 124 & 126),
  • ο τρόπος αξιολόγησης του εργαστηριακού μαθήματος ειδικότητας του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας» (Άρθρο 147).
  1. Ρυθμίσεις για το «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας»

Σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθέτηση, δίνεται η δυνατότητα παράτασης της Τάξης Μαθητείας του σχολικού έτους 2018-2019 μέχρι τις 20-09-2019 ώστε να ολοκληρωθεί το απαιτούμενο διάστημα των 9 μηνών για τα τμήματα που ξεκίνησαν με καθυστέρηση. Επίσης, καθορίζεται το εύρος των ειδικοτήτων που θα αναπτύσσονται στο «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη

Μαθητείας», το οποίο περιλαμβάνει τις ειδικότητες της Γ΄ τάξης των ΕΠΑΛ αλλά και εξειδικεύσεις αυτών (Άρθρο 214).

  1. Ανώτατος αριθμός μαθητών ανά τμήμα

Μειώνεται ο ανώτατος αριθμός μαθητών από 25 σε 22, ανά τμήμα στη Γ΄ τάξη των Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων, κατά αντιστοιχία με τα Εσπερινά Γενικά Λύκεια (Άρθρο 116).

  1. Δικαίωμα φοίτησης ανηλίκων σε εσπερινά σχολεία 

Θεσμοθετείται το δικαίωμα φοίτησης σε εσπερινά γυμνάσια και λύκεια (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), ανήλικων μαθητών που απασχολούν τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο της πρόληψης και αντιμετώπισης της παραβατικότητας και της θυματοποίησης των ανηλίκων (Άρθρο 219).

  1. Ωράριο Υπευθύνων Τομέων Εργαστηριακών Κέντρων

Με το Άρθρο 215 καθορίζεται το ωράριο των Υπευθύνων Τομέων Εργαστηριακών Κέντρων, για τους οποίους διευρύνεται η δυνατότητα συμπλήρωσης του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου έως 25%, με τη διδασκαλία και των θεωρητικών μαθημάτων Τομέα και Ειδικότητας πέραν του θεωρητικού μέρους των μεικτών μαθήματων. Με Υπουργική Απόφαση που πρόκειται να εκδοθεί, προβλέπεται ανάλογη ρύθμιση και για το ωράριο των Υπευθύνων Εργαστηρίων Κατεύθυνσης.

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας


Πηγή: ΔΔΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ