11-07-18 Νέα Προγράμματα Σπουδών και βιβλία στα ΕΠΑΛ 

04 07 17 EPAL

11-07-18 Νέα Προγράμματα Σπουδών και βιβλία στα ΕΠΑΛ 

Νέα, σύγχρονα προγράμματα και αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό αποκτούν τα επόμενα χρόνια τα Επαγγελματικά Λύκεια. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας και προκειμένου να εξασφαλιστεί η βελτίωση της ποιότητας των σπουδών στα ΕΠΑΛ, το ΥΠΠΕΘ προωθεί την αναβάθμιση και επικαιροποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών των ΕΠΑΛ, τη συγγραφή νέου εκπαιδευτικού υλικού (εργαστηριακών οδηγών, βιβλίων) και τη σχετική επιμόρφωση σε αυτά των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ.

Με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Γιώργου Ιωαννίδη εντάχθηκε, στις 11/7/2018, η αντίστοιχη Πράξη του ΕΣΠΑ 2014-2020 με τίτλο: «Αναβάθμιση περιεχομένου σπουδών στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση και στο Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας» συνολικού προϋπολογισμού 12.018.800 €, της οποίας δικαιούχο αποτελεί το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Η Πράξη αυτή έχει ως αντικείμενο την αναβάθμιση του περιεχομένου σπουδών στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση και στο Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας του Ν. 4386/2016. Ειδικότερα, προβλέπεται η ριζική επανεξέταση, αναβάθμιση και επικαιροποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών για όλα τα διδακτικά αντικείμενα που συγκροτούν το περιεχόμενο τόσο της Γενικής Παιδείας όσο και κάθε μίας από τις Ειδικότητες και τους Τομείς των ΕΠΑΛ αλλά και των αντίστοιχων ειδικεύσεων στο «Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας».

Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο, καθώς στο πλαίσιό του το ΙΕΠ θα υλοποιήσει ανάμεσα στα άλλα και τα παρακάτω:

  1. 1. Εκπόνηση εκπαιδευτικού υλικού και για τα 336 διδακτικά αντικείμενα των τριών τάξεων των ΕΠΑΛ.
  2. 2. Εκπόνηση εκπαιδευτικού υλικού για όλες τις ειδικότητες του Μεταλυκειακού έτους – τάξης μαθητείας.
  3. 3. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ στα νέα Προγράμματα Σπουδών.

Υπενθυμίζουμε ότι από τη σχολική χρονιά 2017-18 ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός των μεταβατικών προγραμμάτων για όλες τις τάξεις των ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ, με βάση τη νέα δομή που θεσμοθετήθηκε με το Ν. 4386/2016. Με τα προγράμματα αυτά θα λειτουργούν τα ΕΠΑΛ μέχρι τη δημοσίευση των νέων που θα εκπονηθούν.

Το έργο αυτό που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση στην πράξη όσων έχουμε επανειλημμένα διακηρύξει: ότι για τη σημερινή κυβέρνηση η Επαγγελματική Εκπαίδευση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, γεγονός που αποδεικνύεται και από το σύνολο των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί για την ουσιαστική της αναβάθμιση τα τελευταία τρία χρόνια. 

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας