02-07-18 Εκδηλώσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης από τα Σ.Δ.Ε. της χώρας

ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

02-07-18 Εκδηλώσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης από τα Σ.Δ.Ε. της χώρας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν επί αφορμής της λήξης του διδακτικού έτους την προηγούμενη εβδομάδα ημερίδες «Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας» από πολλά Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) σε όλη τη χώρα, με στόχο την απολογιστική παρουσίαση των δράσεων και εκδηλώσεων που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και την παρουσίαση του προγράμματος σπουδών (γραμματισμών) που παρέχουν τα ΣΔΕ. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης, παρουσιάστηκαν θεατρικά και χορευτικά δρώμενα, αποδόθηκαν απολυτήριοι τίτλοι στους φοιτούντες, πρώην εκπαιδευόμενοι κατέθεσαν την εμπειρία τους ενώ συνολικά Διοίκηση, Εκπαιδευτές και Εκπαιδευόμενοι αντάλλαξαν απόψεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των Σ.Δ.Ε.

Στον χαιρετισμό που απέστειλε ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης τόνισε ότι στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, η στήριξη των μη προνομιούχων κοινωνικών ομάδων είναι σημαντική σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού και παροχής ίσων ευκαιριών στη μάθηση. Βασική φιλοσοφία των εκπαιδευτικών αυτών δομών, όπως υπογράμμισε ο κ. Μπαξεβανάκης, είναι να παρέχουν σε ενήλικες, που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, τη δυνατότητα να επανασυνδεθούν με το σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης, να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο υποχρεωτικής εκπαίδευσης και να αναπτύξουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες που τους ενισχύουν επαγγελματικά και προσωπικά. Στόχοι που οδηγούν ένα μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων των ΣΔΕ στο να συνεχίσουν τη φοίτηση σε επόμενες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Πρόσθεσε ότι για την καλύτερη επανένταξη των κοινωνικών αυτών ομάδων στο εκπαιδευτικό σύστημα υφίσταται ένα ευέλικτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσαρμόζεται στις ικανότητες και στις ανάγκες των εκπαιδευομένων οδηγώντας τους στην ανάπτυξη πολλαπλών γραμματισμών. Επιπλέον, οι εκπαιδευόμενοι ενδυναμώνονται με τη βοήθεια Συμβούλου Σταδιοδρομίας και Συμβούλου Ψυχολόγου ώστε να καθοδηγηθούν σωστά και να αναπτύξουν ατομικές και επαγγελματικές ικανότητες που απαιτούνται για την εύρεση εργασίας.

Αναγνωρίζοντας την αξία των σχολικών αυτών δομών που αριθμούν περίπου στα ενενήντα (90) ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην ίδρυση έξι νέων Σ.Δ.Ε. και δύο παραρτημάτων, τα οποία θα λειτουργήσουν από την επόμενη σχολική χρονιά. Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες ώστε να στελεχωθούν έγκαιρα με εκπαιδευτικό προσωπικό τα ΣΔΕ για την επόμενη σχολική χρονιά.

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας