15-11-17 Νέες δράσεις για την στήριξη Έρευνας & Καινοτομίας το αντικείμενο συζήτησης του ΑΝΥΠ Κ. Φωτάκη με τους Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ

rsz 1b

15-11-17 Νέες δράσεις για την στήριξη  Έρευνας και Καινοτομίας το αντικείμενο συζήτησης του  ΑΝΥΠ Κ. Φωτάκη  με τους Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ

Με τον Πρυτανεύοντα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Σταύρο Τουλουπίδη και αντιπροσωπεία Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής, συναντήθηκε στην Κομοτηνή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, στο πλαίσιο του  Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Ο κ. Φωτάκης εξήρε το έργο της Ιατρικής Σχολής  και ενημέρωσε για  το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο όπως επισήμανε αποτελεί “μία ανεξάρτητη επιστημονική αρχή, όπου η ίδια η επιστημονική κοινότητα μετέχει, βάζει προτεραιότητες, και αναδεικνύει  την ηγεσία του ιδρύματος. Η Πολιτεία λειτουργεί ως παρατηρητής για να εξασφαλίσει την λειτουργία του Ιδρύματος κάτι που είναι πρωτότυπο. Θέλουμε να βρίσκεται μακριά από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία” τόνισε ο Αν. Υπουργός και έκανε γνωστό ότι μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας διατίθενται πόροι 240 εκ. ευρώ για την τριετία 2017-2019.

Ο Αναπληρωτής  Υπουργός  γνωστοποίησε στην αντιπροσωπεία των καθηγητών της Ιατρικής  Σχολής ότι με πρωτοβουλία του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ ξεκινά στην Ελλάδα η δημιουργία Δικτύου για στοχευμένη έρευνα και κλινικές εφαρμογές στο αναδυόμενο πεδίο της Εξατομικευμένης Ιατρικής ή Ιατρικής Ακριβείας, που αποτελεί μία από τις πλέον σύγχρονες και αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την πρόληψη και θεραπεία σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι νευροεκφυλιστικές και οι καρδιολογικές παθήσεις.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα των εμβληματικών δράσεων που έχει σχεδιάσει ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας με στόχο την έγκαιρη παρουσία της χώρας σε επιστημονικά πεδία τα οποία παρουσιάζουν μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον και ταυτόχρονα αναμένεται να έχουν άμεσα σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Η εμβληματική δράση της Εξατομικευμένης Ιατρικής θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας με απώτερο στόχο την ένταξή της στο δημόσιο σύστημα υγείας για την παροχή σύγχρονων, ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Η εξατομικευμένη ιατρική ερευνά τις μοριακές διαταραχές που οδηγούν σε διάφορες ασθένειες λαμβάνοντας υπόψη την κληρονομικότητα, το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής του κάθε ατόμου προσωπικά. Αυτή η προσέγγιση αναμένεται να δώσει την δυνατότητα στοχευμένης ιατροφαρμακευτικής πρόληψης και περίθαλψης, για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, με μειωμένο κόστος και με πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Πρέπει να τονισθεί ότι η προσέγγιση αυτή μπορεί να εντοπίζει την προδιάθεση για εκδήλωση μίας συγκεκριμένης νόσου και να συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της εάν έχει ήδη εκδηλωθεί. Στο Δίκτυο αυτό έχουν ήδη κληθεί και μετέχουν σημαντικοί ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς της χώρας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έρευνας και των κλινικών εφαρμογών της μοριακής βιολογίας, της ιατρικής και της πληροφορικής.

Σε πρώτη φάση, το Δίκτυο θα εστιάσει στην Ογκολογία για την αξιοποίηση νέων φαρμάκων που μπορούν να περιορίσουν την ογκογένεση. Σταδιακά το Δίκτυο θα επεκτείνει την συνεργασία του με Ογκολογικές Κλινικές σε όλη την Ελλάδα ώστε να προσφέρει υπηρεσίες έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας σε ογκολογικούς ασθενείς. 

Για την αρχική φάση, η οποία έχει σχεδιασθεί να υλοποιηθεί σε διάστημα δύο ετών, έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση ύψους 4,75 εκ. € με δυνατότητα προσέλκυσης πρόσθετων πόρων.
 

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας