Αγώνες Ρητορικής Τέχνης “Μαθητές Αγορητές”

https://www.elart.gr/info/

Πληροφορίες

Σας καλωσορίζουμε στους πρώτους Πανελλήνιους Αγώνες Ρητορικής Τέχνης “Αγορητές”!

Πρόκειται για αγώνες επιχειρηματολογίας στην ελληνική γλώσσα, οι οποίοι απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου όλων των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων στην Ελλάδα. Οι αγώνες θα διαρκέσουν δύο ημέρες, Σάββατο και Κυριακή 17 και 18 Μαρτίου αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια των οποίων θα διεξαχθούν έξι γύροι, τέσσερις το Σάββατο (προκριματικοί) και δύο την Κυριακή (ημιτελικός και τελικός).

Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στους χώρους των εκπαιδευτηρίων Απ. Παύλου.

Οι μαθητές θα συμμετέχουν σε ομάδες των τριών ατόμων, είτε σχηματισμένες εκ των προτέρων, στην περίπτωση των σχολείων που έχουν ήδη αμιγείς τριμελείς ομάδες, είτε σχηματιζόμενες την πρώτη ημέρα του πρωταθλήματος, στην περίπτωση που υπάρχουν μεμονωμένοι μαθητές ή σχολεία που δεν μπορούν να συμπληρώσουν μια ομάδα.

Θα τηρηθούν οι βασικοί κανόνες επιχειρηματολογίας που συναντάμε στα ελληνικά πρωταθλήματα με ορισμένες παραλλαγές, όπως η εκφώνηση τεσσάρων ομιλιών από κάθε τριμελή ομάδα σε κάθε γύρο και ο συναγωνισμός σε ανανεωμένα θέματα.

Οι ομάδες θα αγωνίζονται σε κάθε γύρο με ομάδες που έχουν συγκεντρώσει τις αντίστοιχες νίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Για την αξιολόγηση των ομιλητών θα είναι υπεύθυνο ένα “Σώμα Κριτών”, απαρτιζόμενο από έμπειρους κριτές που θα επιλεγούν από τη διοργάνωση κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησης, με βασικότερο κριτήριο την προηγούμενη εμπειρία τους σε ρητορικούς αγώνες και την ενεργή ενασχόλησή τους με αυτούς, και θα παρακολουθήσουν ορισμένα επιμορφωτικά σεμινάρια.

Η ομάδα των χρονομετρητών και των εθελοντών θα απαρτίζεται από μαθητές του σχολείου που θα φιλοξενεί τη διοργάνωση, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια για την αρτιότερη προετοιμασία τους.

Η επιστημονική επιτροπή της διοργάνωσης θα επιμελείται τα θέματα των αγώνων. Μετά το πέρας του πρώτου γύρου θα υπάρχει μία ανοιχτή ολιγόλεπτη συζήτηση με τους κριτές, οι οποίοι θα παραθέσουν στους ομιλητές σχόλια για τις ομιλίες τους και συμβουλές για βελτίωση και θα ανακοινώσουν, με την κατάλληλη αιτιολογία, τον νικητή του αγώνα. Επιπροσθέτως, στο τέλος του πρωταθλήματος, οι μαθητές θα λάβουν ένα έντυπο με σημαντικές πληροφορίες και προβληματικές των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως θα διεξαχθούν επιμορφωτικά σεμινάρια με θέμα την επιχειρηματολογία, καθώς και ένας “αγώνας κριτών”, τα οποία θα παρακολουθήσουν οι μαθητές με σκοπό τόσο την επιμόρφωσή τους σχετικά με την πρότυπη διεξαγωγή των ρητορικών αγώνων όσο και την ψυχαγωγία τους. Οι αγώνες λόγου θα είναι δημόσιοι και ανοιχτοί στο κοινό που ενδιαφέρεται να τους παρακολουθήσει.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση βρισκόμαστε στη διάθεσή σας.

Η διοργάνωση υλοποιείται από την Κοιν.Σ.Επ. «ΡΟΗ», με σκοπό εκπαιδευτικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό.