05-10-17 Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

rsz still life 851328 1280

05-10-17 Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

H 5η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, δίνει την ευκαιρία να αναδειχτεί η πολύτιμη συμβολή των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στη μορφωτική συγκρότηση των παιδιών και των νέων, στη διάπλαση της προσωπικότητάς τους, στη διά βίου παιδεία των πολιτών και γενικότερα στην εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Δίνει, όμως, και την ευκαιρία στην Πολιτεία να αναλογισθεί τις δικές της ευθύνες και υποχρεώσεις προς τους εκπαιδευτικούς.

Στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία, καθώς η χώρα μας απαγκιστρώνεται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, είναι ακόμη μεγαλύτερη η υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε στη νέα γενιά μια παιδεία αντίστοιχη των σύγχρονων αναγκών, σε συνθήκες ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, που θα ανοίξει το δρόμο προς την ανάπτυξη και την ευημερία.  Η εξασφάλιση της «κανονικότητας» κάθε Σεπτέμβρη, με την έναρξη του σχολικού έτους, δεν είναι παρά το πρώτο, αναγκαίο βήμα. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει εξαιρετικά σημαντικές τομές, όχι μόνον με την εξασφάλιση της έναρξης της σχολικής χρονιάς στην ώρα τους, αλλά και στις θεσμικές αλλαγές στα σχολεία μας και ΑΕΙ. Μένουν να γίνουν πολλά ακόμη. Οι βαθιές τομές σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης θα διευρυνθούν το αμέσως προσεχές διάστημα με στόχο να δημιουργηθεί το κατάλληλο παιδαγωγικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και στο σύνολο των εκπαιδευτικών να αφοσιωθούν απερίσπαστα στο έργο τους.

Είναι αυτονόητο ότι κανένας από αυτούς τους φιλόδοξους στόχους δεν είναι εφικτός χωρίς την ενεργό συμμετοχή και την πολύτιμη συνεισφορά των εκπαιδευτικών. Και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες ευθύνες του έργου τους μόνο κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. Χρειάζονται, ανάμεσα σε άλλα, αξιοπρεπές και σταθερό εργασιακό περιβάλλον, ικανοποιητικές αποδοχές, σεβασμό των εργασιακών και ακαδημαϊκών δικαιωμάτων τους, συνεχή επαφή με  τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις, αδιάλειπτη μέριμνα της πολιτείας και έμπρακτη αναγνώριση της κοινωνικής προσφοράς τους. Στο προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν το Εθνικό Σύστημα Επιμόρφωσης και η νέες Δομές Εκπαιδευτικής Στήριξης.

Η σημερινή ημέρα πρέπει να έχει μία ιδιαίτερη αναφορά στους εκπαιδευτικούς που έκαναν την επιλογή να υπηρετήσουν στα απομακρυσμένα μέρη του τόπου μας, να δώσουν την μάχη σε ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες και, κυρίως, με τον σεμνό τους τρόπο να θυμίζουν στην Πολιτεία πόσα πολλά πρέπει ακόμη να κάνει για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας