05-05-17 Στην ημερίδα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον Πύργο Ηλείας ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης

05 05 17 ημεριδα πυργος

05-05-17 Στην ημερίδα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον Πύργο Ηλείας ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης

Στην ημερίδα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον Πύργο Ηλείας, μετέβη σήμερα Παρασκευή 05/05/2017 ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό. Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Βασίλειος Δημητρέλλος, ο πρώην Πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Κώστας Μανιάτης, Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Επαγγελματικών Λυκείων Πύργου καθώς και εκπαιδευτικοί και μαθητές/-τριες.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού ο κ. Μπαξεβανάκης αναφέρθηκε στο βασικό στόχο του Υπουργείου που αφορά στην αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ), ώστε να καταστεί, από λύση ανάγκης, ισότιμη εκπαιδευτική επιλογή για τους μαθητές και τις μαθήτριες, ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους. Αναφέρθηκε επίσης στις αλλαγές που υλοποιούνται με σκοπό να αρθούν παγιωμένες αντιλήψεις του παρελθόντος που είχαν απαξιώσει την ΕΕΚ. Ως προς αυτό, επισήμανε ότι υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλαίσιο που στοχεύει στο να ενισχύσει την  ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών/-τριών, γεγονός που βοηθά στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων παρέχοντας στους αποφοίτους εργασιακή εμπειρία και μειώνοντας έτσι και τα υψηλά τα ποσοστά ανεργίας στους νέους.

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά  στη νέα δομή των ΕΠΑΛ, που συμβάλλει στο να αποκτούν  οι μαθητές ουσιαστικές βασικές γνώσεις και δεξιότητες  έχοντας τη δυνατότητα να κάνουν επιλογές σε πιο ώριμη ηλικία αποφεύγοντας την πρόωρη εξειδίκευση. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη διεύρυνση της πρόσβασης των αποφοίτων ΕΠΑΛ σε Πανεπιστήμια & ΤΕΙ που αυξάνουν τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές διεξόδους των τελειόφοιτων. 

Ακολούθως αναφέρθηκε εκτενώς στην εφαρμογή του «Μεταλυκειακού Έτους- Τάξη Μαθητείας» , το οποίο ως πρόγραμμα προσφέρει στους ενήλικες απόφοιτους των ΕΠΑΛ μια εναλλακτική μαθησιακή διαδρομή, ώστε να εκπαιδευτούν στο χώρο εργασίας, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα και να προετοιμαστούν για την ομαλή και ασφαλή είσοδός τους στην αγορά εργασίας. Ήδη, όπως επισήμανε, 1.200 απόφοιτοι της επαγγελματικής εκπαίδευσης συμμετέχουν στην πρώτη φάση του «Μεταλυκειακού Έτους – τάξης Μαθητείας» σε όλη τη χώρα, ενώ από τον προσεχή Σεπτέμβριο το Υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να υπάρξουν θέσεις μαθητείας για πολύ περισσότερους αποφοίτους, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη επαγγελματική εμπειρία που συχνά απαιτείται κατά την προσπάθεια των νέων να βρουν εργασία. 

Ως προς τη σπουδαιότητα του προγράμματος,  ο Υφυπουργός τόνισε ότι το πρόγραμμα της μαθητείας:

α) είναι προαιρετικό, έχει διάρκεια 9 μηνών και απευθύνεται σε ενηλίκους απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ., ηλικίας 18-24 ετών.

β) παρέχει στους μαθητευόμενους αμοιβή ίση με το 75% του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

γ) διεξάγεται υπό την εποπτεία των ΕΠΑ.Λ., με υπεύθυνο εκπαιδευτικό, με συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, για 4 ημέρες την εβδομάδα στο χώρο εργασίας, ενώ παρακολουθούν και 7 ώρες  εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο ΕΠΑ.Λ. μία φορά την εβδομάδα.

δ) συμβάλλει στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, καθώς βοηθά στο να αποκτήσει ο μαθητευόμενος εργασιακή κουλτούρα και εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, με θετική επίδραση στη μελλοντική επαγγελματική και προσωπική του εξέλιξη.

ε) με τη συμμετοχή των αποφοίτων και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος της μαθητείας, διεξάγονται εξετάσεις πιστοποίησης, που παρέχουν στους αποφοίτους πιστοποιημένο τίτλο σπουδών επιπέδου 5, βάσει του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Μπαξεβανάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρεία αποδοχή που συναντά το πρόγραμμα σε όλη τη χώρα, συνεχάρη τους Διευθυντές, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές/-τριες για τη μεγάλη ανταπόκρισή τους στην υλοποίηση του προγράμματος.

Τέλος, ο Υφυπουργός Παιδείας παρότρυνε την εκπαιδευτική κοινότητα, για τη συμβολή της στην ενεργοποίηση όλων με στόχο την καλύτερη ενημέρωση  και ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών/-τριών αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου ώστε η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην Ελλάδα να λάβει την αποδοχή που  της αρμόζει.

Ενημέρωσε επιπροσθέτως για την εκπόνηση οπτικοακουστικού υλικού  με σκοπό την προβολή και ανάδειξη της δομής του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) , υλικό το οποίο δημιουργήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας από εθελοντές εκπαιδευτικούς των ΕΠΑ.Λ. και συνεργάτες και οποίο διατίθεται  στην ιστοσελίδα του Υπουργείου http://www.minedu.gov.gr/texniki-ekpaideusi-2/to-thema-texniki-ekpaideusi.

Σχετικό ενημερωτικό υλικό έχει αποσταλεί προς αξιοποίηση σε ψηφιακή μορφή σε όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια και Εργαστηριακά Κέντρα,  ενώ προγραμματίζεται και η αποστολή του σε έντυπη μορφή.

Η ημερίδα έκλεισε  με την επίσκεψη του Υφυπουργού  Δ. Μπαξεβανάκη στην έκθεση  των εργαστηριακών έργων, των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ και του Εργαστηριακού Κέντρου Πύργου.


Πηγή: Υπουργείο Παιδείας