Πρόγραμμα για σχολεία: «Ερμηνείες Υλικών» – Μια βιβλιοθήκη υλικών και αντικειμένων σε διάλογο με τα έργα τέχνης

Χάρτες, ήχοι, τηλέφωνα, φωτογραφίες, υφάσματα, σκουπίδια και διάφορα άλλα αντικείμενα συνθέτουν μια συλλογή βιβλιοθήκης με τον τίτλο «Ερμηνείες Υλικών» που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «μια εκπαίδευση» της documenta 14 συγκέντρωσε αντικείμενα και υλικά που προσφέρθηκαν από τους καλλιτέχνες της έκθεσης και καλεί μαθητές όλων των ηλικιών να εξερευνήσουν τη συλλογή αυτή και να συμμετάσχουν σε έναν διαδραστικό περίπατο για να γνωρίσουν τις ποικίλες καλλιτεχνικές πρακτικές και τα πολλαπλά θέματα που διαμορφώνουν την έκθεση.

Μέσω αυτής της βιβλιοθήκης υλικών οι μαθητές μπορούν να ασχοληθούν με μια σειρά από αλληλοσυνδεόμενα θέματα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της έκθεσης, όπως η μετανάστευση, η αποικιοκρατία, η παράδοση και η οικολογία. Επίσης, μπορούν να πειραματιστούν με διάφορα μέσα και προσεγγίσεις για να δημιουργήσουν το δικό τους έργο τέχνης.

Χώροι:
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Καλλιρρόης & Αμβροσίου Φραντζή, 11743 Αθήνα

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Πειραιώς 256, 18233 Αθήνα

Διάρκεια του σχολικού προγράμματος:
25 Απριλίου-14 Ιουνίου 2017

Ώρες: 11 π.μ.-1 μ.μ.
(Δευτέρα κλειστά)

Πληροφορίες για τις κρατήσεις των σχολείων:
Email: [email protected]
Τηλ.: +30 2120002282

Σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «μια εκπαίδευση»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «μια εκπαίδευση» της documenta 14 αφορά όλους τους επισκέπτες της έκθεσης και αποτελεί ένα ανοιχτό ερευνητικό εγχείρημα σχετικά με τους τρόπους που θέτουμε ερωτήματα, συζητάμε και συλλογιζόμαστε γύρω από την τέχνη.

Με αφορμή τα έργα των καλλιτεχνών της documenta 14 και τα ζητήματα που εγείρουν, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διοργανώνει σχετικά πρότζεκτ σε συνεργασία με σχολεία, πανεπιστήμια, καλλιτεχνικές σχολές και κοινότητες. Όπως είναι σαφές και από την επιλογή του προσωρινού τίτλου Μαθαίνοντας από την Αθήνα, η documenta 14 ενσωματώνει οργανικά στην έκθεση και τη διαδικασία προετοιμασίας της, τις δημόσιες δράσεις και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε ένα ευρύ και ετερόκλητο κοινό, το οποίο ενδιαφέρεται να διερευνήσει τον ρόλο της τέχνης και των καλλιτεχνών στη σύγχρονη κοινωνία. Η «μια εκπαίδευση» διαμορφώνεται από τα τρία κεντρικά ερωτήματα «Τι αλλάζει;», «Τι μετατοπίζεται;», «Τι απομένει;» και μελετά τη σχέση ανάμεσα στην τέχνη, την εκπαίδευση και τις αισθητικές ποιότητες της ομαδικής συνύπαρξης, μέσα από τη συλλογική ενεργοποίηση του σώματος κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας. Γιατί συναντιόμαστε; Πώς και πού συναντιόμαστε; Τι μπορούμε να πράξουμε όταν έχουμε πλέον συναντηθεί;

Η documenta 14 δεν είναι ένα διαστημόπλοιο το οποίο θα προσγειωθεί στην Αθήνα προτού συνεχίσει το ταξίδι του προς το Κάσελ. Είναι ένα εγχείρημα που βασίζεται σε συλλογικές δράσεις και σε ατομικές δεξιότητες, καθώς ενσωματώνεται στο πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται και δημιουργεί φιλίες ενώ εξελίσσεται. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της documenta 14, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζει σε πρότζεκτ που αφορούν την έρευνα, τη συναναστροφή, την ακρόαση και τη συζήτηση, τον περίπατο, την ανάγνωση και την παρατήρηση. Η συνάντηση της τέχνης, των καλλιτεχνών και του κοινού αποτελεί το σημείο εκκίνησης προς ένα ταξίδι ανακάλυψης. Για να διδαχτούμε από το πλαίσιο στο οποίο θέτουμε τον εαυτό μας, οφείλουμε να παρατηρήσουμε τις δράσεις ομάδων και ανθρώπων με τους οποίους συμπράττουμε και έχουμε κοινούς σκοπούς. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την έκθεση Μαθαίνοντας από την Αθήνα είναι μια ανταλλαγή ανάμεσα στους συντελεστές της documenta 14 και στο κοινό, η οποία αποσκοπεί όχι μόνο στη συσσώρευση αλλά και στη διάδοση της γνώσης.

Η documenta 14 είναι μια μορφή εκπαίδευσης που διαδίδεται μέσα από συλλογικές γνώσεις και εμπειρίες.

Copyright © 2017 documenta und Museum Fridericianum gGmbH. All rights reserved.

Maxie Fischer
Deutsche Presse /
Γερμανικός Τύπος και Media /
German Press and Media
[email protected]

Φωτεινή Μπάρκα / Fotini Barka
Griechische Presse /
Ελληνικός Τύπος και Media /
Greek Press and Media
[email protected]

Annie-Claire Geisinger
Internationale Presse /
Διεθνής Τύπος και Media /
International Press and Media
[email protected]

Henriette Gallus
Leiterin der Kommunikation /
Διευθύντρια Επικοινωνίας /
Head of Communications
documenta 14
Friedrichsplatz 18
D-34117 Kassel

Μετσόβου 25 / Metsovou 25
GR-10682 Αθήνα / Athens

[email protected]
www.documenta14.de

Träger der documenta 14 ist die documenta und Museum Fridericianum gGmbH, die von der Stadt Kassel und dem Land Hessen als Gesellschafter finanziert und zudem für die Durchführung der documenta 14 in Athen und Kassel von der Kulturstiftung des Bundes und dem Auswärtigen Amt finanziell unterstützt wird.

Η documenta 14 διοργανώνεται υπό την αιγίδα της documenta und Museum Fridericianum gGmbH, μη κερδοσκοπικού οργανισμού που χρηματοδοτείται από την Πόλη του Κάσελ και το Κρατίδιο της Έσης υπό την ιδιότητα των ιδιοκτητών και βασικών μετόχων. Οικονομική υποστήριξη για την documenta 14 στην Αθήνα και στο Κάσελ παρέχεται επίσης από το Ομοσπονδιακό Γερμανικό ίδρυμα Πολιτισμού και από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

documenta 14 is organized under the auspices of documenta und Museum Fridericianum gGmbH, a non-profit organization owned and financed by the City of Kassel and the State of Hessen in their capacity as shareholders. Funding support for documenta 14 in Athens and Kassel is also provided by the German Federal Cultural Foundation and the Federal Foreign Office of Germany.